Opozicija: Pozvaćemo na protest ako se Evroprajd zabrani

Potvrdili predstavnici DS, Ne davimo Beograd, PSG

  • 19
Parada ponosa London Foto: Tanjug/AP

Nekoliko opozicionih stranaka u Skupštini Srbije najavilo je da će pozvati građane na protest 17. septembra, ukoliko Evroprajd tog dana bude zabranjen.

To su za "Danas" potvrdili predstavnici Demokratske stranke, pokreta Ne davimo Beograd, Pokreta slobodnih građana, koji je deo poslaničke grupe Stranke slobode i pravde - Ujedinjeni i poslaničke grupe Moramo.

Narodni poslanik pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović smatra da Evroprajd treba da se održi i da ako se zabrani okupljanje LGBT populacije i njihov protest, to isto može da se, kako kaže, dogodi i ako se bude protestvovalo protiv nekih društvenih problema, poput siromaštva i zagađenja.

- Želimo da se borimo da svi naši građani, bez obzira na versku, nacionalnu i seksualnu pripadnost imaju ista prava garantovana ustavom - kaže Lazović.

Narodni poslanik liste Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da će podržati "sve što je zdravo", osnosno da će stati iza svakog osnovnog ljudskog prava koje je ugroženo i ponovio da će pozvati na protest građane, ukoliko se Evroprajd ne održi 17. septembra.

- Oni koji bez ikakvog razmišljanja organizuju Evroprajd u Beogradu, uradili su ogromnu svinjariju u našem društvu, imajući u vidu duboku podeljenost. I sada hoće da ono za šta su odgovorni zabrane - naveo je Chuta.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke podsetila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u istom danu saopštio da je Evroprajd otkazan i da će mandatar za sastav vlade biti Ana Brnabić, koja je pripadnik LGBT populacije.

- Zvuči apsurdno, ali činjenica je da za ovo vreme premijerka nije učinila ništa kako bi život pripadnika LGBT populacije bio lakši i sigurniji - rekla je Rakić za "Danas".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boki

    30. avgust 2022 | 10:32

    Opozicija poziva na protest zato sto je zabranjeno, a u slucaju da je dozvoljeno onda bi pozivali na protest da se zabrani. Samo nek je kontra.

  • Goran

    30. avgust 2022 | 10:36

    Zato ne mozete ni da predjete cenzus

  • Kontra protest

    30. avgust 2022 | 10:46

    Zagadjenje i siromastvo su nametnuti, a lgbt je bolest tj.genetski poremecaj pa hajde svi neizlecivo bolesni da paradiraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA