≫ 

Šta znači ukrupnjavanje političke scene? "Većinski dogovor u Srbiji oko ključnih pitanja"

Odgovarail su: Zoran Panović (Demostat), Vladimir Pejić (Faktor plus), Bojan Klačar (CeSID)

  • 6
Zoran Panović, Bojan Klacar, Vladimir Pejić Foto: Tanjug/Zoran Žestić/Dragan Kujundžić, Nikola Tomić

U samo nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dva puta pomenuo ukrupnjavanje političke scene i ukazao da je Srbiji potreban novi, kako je rekao, blok pristojne i normalne Srbije - Srpski blok, kome neće biti ni istok ni zapad na prvom mestu već interes srbije, a koji će biti i nacionalni i građanski.

Vučić je istakao da u eri socijalnih mreža i sukoba velikih sila "preko naših leđa uvek strada normalna Srbija".

Šta bi u praksi značilo ukrupnjavanje političke scene i da li i Srbija može poput zemalja u okruženju da se saglasi oko jednog koncepta koji neće biti upitan ko god bio na vlasti?

U Hrvatskoj, primera radi, mali broj stranaka će reći da su protiv Evropske unije, a malo je i onih koje Oluju ne doživljavaju kao oslobodilačku akciju. To su neke stvari gde se većina slaže.

Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus Foto: Tanjug/Rade Prelić

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić, odgovarajući na pitanje o ukrupnjavanju političke scene, kaže za Telegraf.rs da do ukrupnjavanja treba doći na opozicionoj strani, i to po više osnova -  ili oko nekih nacionalnih pitanja ili odnosa prema EU, te da se pokaže odgovorno ponašanje prema državi.

- To znači da (stranke) podržavaju neke stvari ili se slažu oko državnih pitanja, a to, s druge strane, ne znači da podržavaju vlast. Mogu istovremeno da budu žestoko protiv vlasti - objasnio je Pejić.

On ističe da je vlast radila na ukrupnjavanju, ali da toga nema na opozicionoj sceni, i na levoj i na desnoj strani podjednako.

- Ima stranaka koje su na poslednjim izborima ostvarile dobar rezultat i pokazale su naznake da bi mogle da učestvuju u tom ukrupnjavanju što bi možda bilo dobro. Da imamo desno orjentisanu opoziciju, levo orjentisanu ili liberalnu, i neko ko je između negde. To olakšava stvari iz mnogo razloga. Potrebno će biti da se većinski ujedini politička scena za mnoga pitanja, sviđalo se to nekome ili ne. I po pitanju EU i po pitanju Kosova i po pitanju odnosa prema Rusiji i ukrajinskoj krizi - rekao je on.

Pejić je ocenio da će ukoliko budemo imali saglasnost oko ključnih pitanja i državi biti lakše u nekim pregovaračkim pozicijama.

- Bitno je da kao država imamo neku koncepciju, proći će ova vlast, doći će druga vlast, ne znači da treba sve iz korena menjati. Potrebna su i različita mišljenja i potrebna je rasprava, tu nema dileme rekao je Pejić.

Zoran Panović, programski direktor Demokratske stranke, Izbori, opozicija Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Programski direktor Demostata Zoran Panović ocenio je za Telegraf.rs da je jačanje centra verovatno procena Vučića da je to najbolji put za stabilizaciju Srbije u velikom iskušenjima koja dolaze, i ta pozicioniranja partija koje su, kako kaže Vučić, odgovorne prema Srbiji, odnose se, veruje, na međunarodnu situaciju, ekonomiju i Kosovo.

- Možda je to jedan pokušaj Vučića da od Srbije koja je podeljena na neki način napravi dvotrećinsku većinu- rekao je Panović.

On je podsetio na Vučićevu izjavu u izbornoj noći da je Srbija otišla mnogo udesno, te da iako, kako kaže, Vučić dobrim delom kontroliše inženjering političke scene, rat u Ukrajini je dodatno pomerio stranke u tom pravcu i njegov "keč ol" ne može sve to dovoljno da apsorbuje, te je potrebna promena paradigme političke scene - na sistemske i antisistemske partije.

U centru bi bila SNS "keč ol" partija koja je dominantna, koalicioni partneri i još neke partije opozicije, da bi se, kako kaže, ekstremi ostavili sa strane.

Oni koji nisu u bloku neće više biti mejnstrim. Verovatno će probati da se napravi jedna dvotrećinska većina u tom mejnstrimu. Te stranke neće biti koalicioni partneti nego jedna vrsta podrške, verovatno i u određenim glasanjima u skupštini. S druge strane ne znači da neko od tih "odgovornih" stranaka neće postati koalicioni partner - rekao je Panović.

Navodeći da nas očigledno očekuju neki izbori, moguće već u martu 2023. vanredni beogradski, možda i 2024. vanredni parlamentarni, Panović kaže da je, nezavisno od Vučećeve izjave, ukrupnjavanje političke scene neophodno.

Bojan Klačar Foto: mc.rs

- Ono što može biti korak ka tome jeste vraćanje cenzusa na pet odsto. Neformalno čujem da postoji ta inicijativa - rekao je Panović.

Saglasan je da se ukrupnjavanje odnosi na opoziciju jer je vlast već "krupna".

- Opozicija je organizaciono mnogo podeljena, mnogo sličnih partija, dobro bi bilo da se grupišu u dve tri partije - rekao je on.

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže za Telegraf.rs da se ukrupnjavanje političke scene može očekivati oko političkog centra i to je ono što je sam Vučić pomenuo.

- Desnica će se pomerati od centra ka desno jer im trenutni kontekst odgovara (strahovi, kriza), dok će se druge stranke morati da pozicioniraju bliže centru kako bi se približile političkom mejnstrimu odnosno prosečno biraču koji nije radikalan i koji očekuje da mu političke stranke artikulišu najrazličitije potrebe i očekivanja - rekao je Klačar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tzar

    30. avgust 2022 | 16:50

    Znaci da ce da se ugoje od jeftinih delikatesa i poslastica iz kuhinje u skupstini Srbije.

  • Rastko

    30. avgust 2022 | 16:43

    Znaci da ce I narod ubuduce da muzu krupniji igraci

  • Rastko

    30. avgust 2022 | 17:33

    Samo da mogu ja bi ih sve do te mere ukrupnio kao slonovi da nam budu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA