≫ 

Europrajd 2022: Evropski poslanici pišu, organizatori najavljuju šetnju, Obradović najavljuje litije

Ukoliko 17. septembra bude Europrajda, biće i litija - najavljuje Boško Obradović

  • 25
Evropski parlament, Boško Obradović,  LGBT, Gej Gay Prajd, Parada ponosa, zastava Foto: Tanjug/Rade Prelić, Nikola Tomić, ATA Images, Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je juče da Europrajd neće biti održan i da država neće promeniti svoju odluku, a u međuvremenu su se tim povodom oglasile mnoge stranke, udruženja, organizatori, pa čak i evropski poslanici.

- Upravo smo doneli odluku da se ne održi parada. Može da zove Bajden mene ili Brnabić, koga kog, mogu zvati Putin ili Erdogan, neće biti promene odluke - podvukao je Vučić.

Bajden se nije oglasio, ali jeste državni sekretar SAD Entoni Blinken koji je pozvao Srbiju da dozvoli održavanje Europrajda.

Blinken je na Tviteru napisao da su "sloboda mirnog okupljanja i izražavanja suštinske komponente zdrave demokratije".

- Pozivamo Srbiju da ostane privržena odluci da bude domaćin EvroPrajda 2022. LGBTQI+ prava su ljudska prava - napisao je Blinken.

Zelenski, Blinken sastanak u Kijevu Foto: Tanjug/AP

Oglasili su se i evropski poslanici koji su, kako prenosi portal EWB, uputili pismu predsedniku Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kojem se vlasti pozivaju da omoguće održavanje Europrajda u septembru u Beogradu.

U pismu koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava se navodi da je Parada Ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”.

Pismo je potpisalo 145 poslanika EP, koji smatraju da bez obzira na to što postoje pretnje po bezbednost učesnika šetnje, “potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje".

Organizatori se, sudeći po izjavama, ne mire sa tim da šetnje, kako su to rekli predstavnici države, neće biti.

Beograd, LGBT, Gej Gay Prajd, Parada ponosa Foto: ATA Images

Aktivista LGBT+ zajednice Goran Miletić izjavio je danas da će "Evroprajd 2022" sigurno biti održan u Beogradu i da se očekuje oko 15.000 učesnika.

Miletić je agenciji Beta kazao da će biti održane sve manifestacije koje su već isplanirane za period od 12. do 18. septembra.

- Od manifestacija na otvorenom prostoru, šetnja će biti održana 17. septembra, a dva koncerta na Kalemegdanu 16. i 17. septembra - rekao je Miletić, koji je jedan od organizatora Evroprajda, prenosi 021.rs.

Ukoliko bude Europrajda biće i litija i porodične šetnje. To najavljuje lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.

On je pozvao organizatore Evroprajda da prihvate odluku nadležnih državnih organa i da prestanu sa, kako je rekao, daljim provociranjem većinske Srbije.

Boško Obradović, Dveri Foto: Nikola Tomić

- Da li im je malo 130 javnih događaja koje planiraju u Beogradu od 12-18. septembra? Apsolutno su neprihvatljive najave da će se evropska gej parada održati suprotno odluci države i volji većine građana Srbije - upitao je Obradović.

Obradović je pozvao predstavnike prozapadne opozicije da dodatno, kako je rekao, ne podgrevaju tenzije najavom da će organizovati proteste ako Evroprajd bude zabranjen.

- Takve najave samo dalje polarizuju srpsko društvo i provociraju većinsku Srbiju, jer je više nego jasno da bi takav protest 17. septembra bio maska za održavanje gej parade u Beogradu, a ona je zabranjena. A to onda vodi ka odgovoru većinske Srbije koji ne može biti drugačiji sem poziva na novu narodnu litiju i porodičnu šetnju 17. septembra u Beogradu na koju će onda izaći preko 100.000 građana Srbije - najavio je Obradović.

Video: Beograđani dali svoj sud o otkazu Evroprajda: Polovična mišljenja u anketi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    31. avgust 2022 | 15:28

    Sta kazu oce li biti struje na jesen, hleba, ogreva gasa....???

  • Kiki

    31. avgust 2022 | 16:11

    Bravo Boško...

  • Nikolas

    31. avgust 2022 | 16:43

    ZAPAD ZELI DA VIDI KRV NA BEOGRADSKIM ULICAMA TAKO STO CE ZBOG PAR SETACA POLICIJA TUCI NAROD KOJI JE PROTIV SRAMA !!!! NEKA ONI SETAJU BRISELOM I WASINGTONOM !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA