Edi Rama: Ozbiljno ćemo razmisliti da pozovemo i zemlje iz EU u OB - Niko ne treba da bude ljubomoran na nas

Sve više zemalja želi da bude pozvano na samite inicijative OB i to iz prostora gde smo mi dugo čekali od njih pozivnice - rekao Rama

  • 0
Edi Rama Printskrin: Tanjug

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Beogradu, na otvaranju Samita lidera Otvorenog Balkana, da će lideri zemalja članica ozbiljno razmisliti da pozovu u regionalnu inicijativu i druge bitne zemlje, kao i iz EU, važne za taj region, kao što su Grčka, Italija, Turska i Mađarska.

- Inicijativa OB ne treba više da traži opravadanje za svoje postojanje, niti mi više treba da objašnjavamo, ona sada dovoljno govori za sebe i oni koji imaju viziju za budućnost i žele to da vide i čuju nas, to će razumeti - istakao je Rama.

Kaže da su na ovaj sastanak bili pozvani predstavnici Italije i Grčke, ali da su bili sprečeni da prisustvuju i najavio da će svakako biti pozvani na sledeći samit u Tirani.

Dodao je da iz objektivnih razloga ne prisustvuju i da su se izvinili što nisu mogli da dođu.

- Premijer iz jedne evropske zemlje me pozvao i pitao zašto nas niste pozvali i rekao sam da ću razgovarati sa svojim kolegama o tome i da će verovatno biti pozvani, kao i da mi je veoma drago što postoji interesovanje za inicijativu OB - istakao je Rama.

Istakao je da članice OB žele da izvuku maksimum iz te inicijative i da zato pozivaju i druge zemlje da se priključe.

- Ozbiljno ćemo razmisliti da uputimo pozive i drugim partnerima i zemljama EU i niko ne treba da bude ljubomoran na nas - rekao je Rama i dodao da danas na samitu u Beogradu prisustvuju ministari spoljnih poslova Turske i zemlje EU - Mađarske, kao i da je tu i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Tu je i ambasador SAD i on će biti prisutan na svakom samitu, dodao je Rama.

- To znači da smo sigurni da neće biti nikakvih neposrazuma i zbog toga - hvala. Takođe, hvala Sijartu kao predstavniku EU što je ovde - naglasio je Rama.

Za Hila je rekao u šali, da mu je drago što je to još jedna ministar u ovom regionu koji zna zna jezim zemlji gde je postavljen i da treba da budemo oprezni pošto oni, kako je rekao, nas razumeju ne samo na enegleskom već i na našim jezicima.

- Nadam se da će pedstavnici Italije i Grčke biti okupljeni oko okruglog stola na slećem samitu u Tirani - dodao je Rama.

Istakao je da sve više zemalja želi da bude pozvano na samite inicijative OB i to iz prostora gde smo mi dugo čekali od njih pozivnice.

- To je za mene samo potvrda da je Balkan za Evropu isto toliko bitan koliko i Evropa za Balkan i uveren sam da će to postati jasno svima".

Istakao je želi da inicijativa OB ne okuplja samo zemlje iz regiona, kao i da su danas tu predstavnici dve pođednako važne zemlje za ovaj region, Turske i Mađarske.

Rama je rekao da je ministar spoljnih poslova Turske Čavušoglu njegov prijatelj i istakao da je Turska nezamenjiv strateški partner Albanije i važan činilac svih pozitivnih procesa u regionu,

Takođe, kaža da sinoć bilo jedno veoma uzbudljivo veče u okviru sajma vina Otvorenog Balkana i istakao da je taj sajam organizovan na svetskom nivou i čestitao predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovom celom timu na organizaciji.

- To kažem zato što je taj sajam bio na nivou svih drugih svetskih sajmova tog tipa - naglasio je Rama.

Kaže da smo za razliku od toga mogli da imamo potpuno drugačiji dan i da mediji izveštavaju o tome šta se dešava, kako je rekao, na granici između Srbije i Kosova.

Dodao je da je i u tom konetekstu važna "rezolucija vezana za identifikaiocne dokumente" za zemlje Otvorenog Balkana, što pokazuje da ta inicijativa ima rezultate.

- I zato hoću javno da uputim pozdrave i poštovanje koje imam prema predsedniku Vučiću. Poslali smo jasnu poruku svima i da je prvi izbor svih nas mir i da radimo za naše narode - istakao je Rama.

Kako je rekao, to ne rešava sve probleme koji još preostaju, ali to ne otvara nove probleme i pitanja.

- Nismo ovde samo da bi uživali u vinu i hrani iz regiona i okupljamo ljude korak po korak, već smo na drugom samitu već koji se dešava u kontekstu rata u Ukrajini i preduzimamo korake - rekao je Rama.

Naveo je da su u okviru inicijative OB odmrznuti ugovori sa srpskim prozvođačima za izvoz srpskog žita i da da se rešava pitanje snabdevanje hrane i osnovnih životnih namirnica.

- Srbija kao i druge zemlje moraju da zamrznu izvoz, ali zahvaljujući OB odmrzli smo te ugovore sa S. Makeodnijom i Albanijom".

Rama je rekao da to ne bi bilo moguće da postoji konflikt umesto saradnje.

Srbija je ovog puta domaćin i drago mi je da smo uspeli da pokažemo značajan imidž Zapadnog Balkana, zaključio je Rama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA