≫ 

Vučić nakon sastanka sa predsednikom Slovenije: "Razmotrili smo pitanje svih pitanja – energetsku situaciju"

- Ove godine će naša trgovinska razmena preći čak 2 milijarde evra - izjavio je Vučić

  • 2
Aleksandar Vučić, Predsednik Slovenije Borut Pahor Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se u Beogradu sastao sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Tim povodom on se obratio prisutnim medijima i izjavio je da je sa "zadovoljstvom primio predsednika Slovenije, te da je izuzetno zadovoljan bilateralnim odnosima dve zemlje".

- Uvek sa zadovoljstvom u goste primamo predsednika Slovenije @borutpahor koji je iskreno angažovan na rešavanju brojnih pitanja u regionu, o kojima smo iskreno i otvoreno razgovarali i ovog puta. Upoznao sam predsednika Pahora sa svim spornim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine i saglaisli smo se da treba da nastavimo da sledimo našu evropsku perspektivu, ali i da očuvamo mir i stabilnost - naveo je Vučić.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Izuzetno sam zadovoljan što su naši bilateralni odnosi dobri, a ove godine će naša trgovinska razmena preći čak 2 milijarde evra, što predstavlja izuzetan uspeh i govori o poverenju i prijateljstvu naših zemalja.

Razmotrili smo i pitanje svih pitanja – energetsku situaciju pred tešku predstojeću zimu, ali pre svega načine na koje možemo jedni drugima da pomognemo u cilju obezbeđivanja sigurnog snabdevanja energentima - rekao je Vučić.

- Ono što bih rekao da je ključno pitanje, pitanje svih pitanja, je ta veza između energetske situacije i problema koji mogu da nastanu u regionu. U skladu sa tim razgovarali smo o tome kako koja zemlja i sa koliko spremnosti dočekuje predstojeću zimu, šta možemo jedni drugima da pomognemo. Ove godine ćemo preći 2 milijardi evra trgovinsku razmenu. Naši bilateralni odnosi su dobri. Naravno, različito gledamo na statusno pitanje KiM, ali uvek gledamo na koji način dodatno da podstaknemo evropsku perspektivu, ali i da obezbedimo trajni mir.

Na pitanje slovenačkog novinara vezano za ne uvođenje sankcija Rusiji, predsednik Vučić je rekao da Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije kao Slovenija, Francuska, Amerika...

- Kako ja da objasnim narodu da uvodimo sankcije Rusiji, a ne Sloveniji. Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a Slovenija jeste. Zašto onda da ne uvedemo sankcije Sloveniji? Uzeo sam primer Slovenije, koja nam je prijateljska zemlja, ali se to odnosi i na Francusku, Ameriku... Molim Vas da se nekad stavite u naše cipele i da razmislite šta je realno. Predsednik Pahor je među retkima koji nas razume - rekao je Vučić.

Problemi sa Prištinom tek predstoje, upozorava predsednik.

- Što se tiče razgovora sa Prištinom, problemi tek predstoje oko tablica, mnogo drugih problema oko formiranja ZSO, biće problema. A oko sankcija - zanimljivo mi je kako svi žele da se Srbija pridružuje sankcijama. Jutros u 9 sati sam dobio informaciju da je dvoje građana prihvatilo da promeni tablice, tako da im dobro ide. Očigledno svi čekaju u redu da podrže te Kurtijeve ideje, možda ja grešim, možda on poznaje bolje naš narod nego ja - kazao je Vučić.

Pahor takođe ističe važnost mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Došao sam u predvečerje 11. Samita inicijative Brdo-Brioni da bih se sa predsednikom Vučićem savetovao oko svih važnih pitanja. Dva cilja su za ovih 11 godina bila, a i dalje su prioritetna: evropska perspektiva Zapadnog Balkana, kao i mir i stabilnost Zapadnog Balkana - kazao je Pahor.

Samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, biće prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja, saopštio je Pahorov kabinet.

Pahor i Vučić će u neformalnoj atmosferi moći da razmene mišljenja i o drugim aktuelnim temama, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA