≫ 

Vučić sa Erdoganom: Zlatno doba tursko-srpskih odnosa; ulazak u Tursku samo sa ličnom kartom

Turske kompanije u Srbiji zapošljavaju 10.000 ljudi

  • 27

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan započeo je zvaničnu posetu Beogradu, a ispred Palate Srbija dočekao ga je predsednik Aleksandar Vučić.

Poseta je počela intoniranjem himni Turske i Srbije i ispaljivanjem počasnih plotuna.

Sa turskim predsednikom doputovala je i njegova supruga Emine Erdogan, kao i brojna delegacija, u kojoj se nalazi i šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu, koji je pre nekoliko dana prisustvovao Samitu "Otvoreni Balkan".

13.21 Obraćanje Erdogana i Vučića

Vučić je zahvalio Erdoganu što je u Beogradu, navodeći da je to za Srbiju i čast i privilegija.

- Verujem da rezultati koje smo postigli pokazuju da su odnosi između dve zemlje podignuti na najviši nivo u modernoj istoriji naših zemalja. Uspeli smo da trgovinsku razemnu podignemo sa 1 na 2,5 milijarde - rekao je Vučić.

- Verujem da smo na dobrom putu da ispunimo cilj koji je postavio predsednik Erdogan, a u što mi nismo verovalo da je moguće, a to je da trgovinska razmena dostigne pet milijardi evra - rekao je on.

Posebno raduje da turske investicije i dalje dolaze u Srbiju, te da turske kompanije zapošljavaju oko 10.000 ljudi, dodao je predsednik.

- Sem obnove mnogih kulturno-umetničkih spomenika, uradiće se put Novi Pazar - Tutin od 22 kilometra. Želim da zahvalim turskim izvođačima i na ideji da taj put uradimo. Tu je i most na Rači, očekujemo da u kratkom periodu završimo i tu deonicu Kuzmin - Rača i da se tim putem spojimo sa BiH i RS - rekao je Vučić.

Kaže da je na satsanku sa Erdoganom bilo reči i o vojnoj saradnji i u namenskoj industriji.

- Želimo da kupimo bespilotne letelice barjaktar. Nadam se da ćemo moći to sledeće godine da realizujemo. Spremni smo da uvećamo našu potražnju za barjaktarima i da platimo nekoliko stotina miliona evra - rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je sa Erdoganom razgovarao o ratu u Ukrajini, energetici, sankcijama Rusiji.

- Razgovarali smo o stabilnosti u regionu, koliko je važno da sačuvamo mir, ponovili smo stav o poštovanju integriteta BiH, ja sam dodao i o poštovanju Dejtonskog sporazuma - rekao je Vučić.

Erdogan: U Tursku samo sa ličnom kartom

- Želeo bih da vas pozdravim, osećam veliko poštovanje prema svima vama, hvala vama dragi prijatelju Aleksandre Vučiću. Upravo smo imali razgovore koji su bili veoma plodni. Detaljno smo se dotakli naših pitanja i govorili o koracima koje ćemo preduzeti u budućem periodu - rekao je na početku obraćanja Erdogan.

On je rekao da će Srbija biti šesta zemlja čiji će građani moći da uđu u Tursku samo sa ličnom kartom sa čipom.

Erdogan poručio je danas, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da se nada da će posle dogovora o dokumentima u najskorije vreme biti postignut i sporazum po pitanju registarskih tablica sa Prištinom kao i o drugim spornim pitanjima.

- Veoma smo zadovoljni da je postignut sporazum kada je reč o prelasku granica samo sa ličnim kartama između Srbije i Kosova. Kada je reč o registrarskim tablicama, nadam se da će se sporazum postići u najskorije vreme, kao i po drugim problematičnim pitanjima - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom.

Istakao je da će Turska nastaviti iskreno da podržava rešavanje problema kroz dijalog.

- Kada se od nas traži pomoć pružamo doprinos svim sredstvima koja su nam dostupna i konstruktivnim pristupom i onim koji je nepristrasan. I spremni smo da uradimo ono što je deo naše uloge kada je reč o tome da se strane u BiH sastanu u formatu da postignu izmirenje u tri zajednice - naveo je Erdogan.

Naglasio je da će njegova poseta Srbiji dovesti do specijalnih rezultata za dve zemlje, kao i ovaj region.

13.05  Potpisivanje 7 međudržavnih sporazuma i protokola

U toku potpisivanje sedam međudržavnih sporazuma, protokla i memoranduma između Srbije i Turske, nakon čega će uslediti obraćanje predsednika Srbije i Turske Vučića i Erdogana.

Prvi protokol o izmena i dopunama sporazuma o uzjamnom ukidanju viza.

Drugi se odnosi na uzajamno podsticanje i zaštiti ulaganja.

12.05 Odličan, prijateljski i otvoren razgovor

Vučić je danas razgovarao u Beogradu u četiri oka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, o bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima.

- Kao i uvek do sada, imao sam odličan, prijateljski i otvoren razgovor sa Erdoganom - naveo je Vučić na instagram profilu "Budućnoststbije".

- Razmenili smo mišljenja o svim pitanjima od značaja za naše dve zemlje, kao i o aktuelnim geopolitičkim izazovima na regionalnom i globalnom planu - dodao je Vučić.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

11.00 Svečani doček za Erdogana ispred Palate Srbija

Nakon sastanka dvojice lidera, sledi plenarni sastanak delegacija, a zatim će biti potpisan niz sporazuma o saradnji dve zemlje.

Predsednici Vučić i Erdogan, nakon toga, obratiće se medijima.

Vučić je prethodno priredio svečani doček za Erdogana ispred Palate Srbija uz najviše državne i vojne pocasti.

Sledi sastanak predsednika Vučića i Erdogana, a nakon toga i plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske.

Posle toga, u prisustvu dvojice predsednika, uslediće ceremonija potpisivanja sporazuma između Srbije i Turske, nakog čega će se Vučić i Erdogan obratiti javnosti.

Zatim će biti održan i Srpsko-turski biznis forum.

U delegaciji Srbije su bili predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Srbije, kao i članovi kabineta predsednika Srbije.

Predsednik Turske je u Beograd stigao iz Sarajeva, gde je razgovarao sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, a svoju posetu regionu završiće 8. septembra, posetom Hrvatskoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    7. septembar 2022 | 11:34

    Sad svi neprijatelji postali kao naši najbolji prijatelji.

  • Rala

    7. septembar 2022 | 11:53

    500 godina je dovoljno druženja sa Turcima.

  • miki

    7. septembar 2022 | 15:05

    Turska je priznala Kosovo tako da ne priznaje nas suverinitet nad istim. Zasto su onda oni nasi prijatelji ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA