≫ 

Usvojen dokument kojim se reafirmiše podrška evropskom putu

Vučić je govorio o Jasenovcu, EU, sastanku u Sloveniji

  • 2

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava na Brdu kod Kranja. Za konferenciju predsednika Vučića vlada ogromno interesovanje.

Aleksandar Vučić konferencija Foto: Predsednistvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je na današnjem skupu lidera Zapadnog Balkana, u okviru procesa Brdo-Brioni, usvojen zajednički zaključak čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

On je kazao novinarima, posle sednice, da je usvojen dokument od šest tačaka.

- Osnovna tačka je reafimirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Takođe je jedna tačka podrška viznoj liberalizaciji za sve u regionu, te i podrška davanju kandidatskog statusa BiH -  objasnio je Vučić.

Ukazao je da je važna tačka i da se uputi molba za neku vrstu podrške EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan.

- Ako dobijemo dobro, ako ne nikom ništa -  rekao je on.

Vučić je preneo da su učesnici pokazali mnogo razlika, dijametralnih stavova, ali je razgovor tekao civilizovano i racionalno.

"Nije bilo nikakvih tenzija"

Vučić je preneo da na sastanku lidera regiona na Samitu na Brdu kod Kranja nije bilo tenzija, već razlike po mnogim pitanjima.

- Razlike nisu tenzije. Razlika je bilo po mnogim pitanjima, drugačiji je naš pristup odnosima sa Prištinom, nego drugih. Gotovo svi ovde, ne računajući BiH, zbog srpskog stava u BiH, su priznali nezavisno Kosovo. Mi nismo i nećemo - rekao je Vučić.

To je, kaže, jedna od razlika, koja se jasno videla iz diskusije njega i Vjose Osmani.

Razlike su, kaže, i po pitanju BiH, i stava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića oko konstitutivnosti, koji je, kaže, i Srbija podržala jer je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

- Bilo je civilizovano, normalno, nikakvih tenzija nije bilo, niti nepristojnih reči, ako ste to očekivali", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na Brdu kod Kranja, nakon plenarnog zasedanja u okviru procesa "Brdo - Brioni".

O Jasenovcu

– O Jasenovcu se nije govorilo toliko koliko od kad sam ja samo želeo da položim cvet.

– Svi mogu, ali postoji zabranjen grad za jednu osobu, a to je onaj koji se nalazi na čelu Srbije. Ja sam sve ono što oni ne bi želeli da jesu. Sve kuće Vučića su spaljene, ja nijednu, moja familija što proterana, što pobijena u ratu. Mi moramo na racionalnim odnosima da uspostavljamo odnose.

– Vi svaki dan odlikujete one koji su ubijali Srbe, a na to nimalo niste osetljivi. Pitajte predstavnike eparhije SPC-a. Nisam ni vcladika, ni pop, ne pada mi na pamet da buidem. Kod nas je crkva samostalna u odnosu na državu, ne znam kako je kod vas Hrvata. To su evroipske i svetske vrednosti.

– Ja vidim da vi čeznete da dođem u Jasenovac da i da vam odgovorim na sva pitanja i jedva čekam da dođem da položim taj cvet i da vam odgovorim na sve – zaključio je Vučić.

O odnosima Srbije i Slovenije

Predsednik je govorio i o odnosima Slovenije i Srbije:

- Odlični su nam odnosi, s obzirom na to da su oni priznali nezavisnost Kosova. Ne mogu baš da komentarišem Tanju Fajon, to nema svrhe. Rekao sam im samo zašto nas oni pitaju oko sankcija Rusiji, zašto bi mi uvodili sankcije Rusiji koja nije priznala Kosovo, a Slovenija jeste. Osim toga, odlični su nam odnosi, svake godine napreduje rast.

Ovo je 11. sastanak Procesa Brdo-Brioni, čiji je cilj, kako je nedavno prilikom posete Beogradu najavio predsednik Slovenije Borut Pahor, pospešivanje evropske perspektive regiona, kao i mir, stabilnost i razvoj Balkana.

Pahor je juče priredio neformalnu večeru za učesnike samita, preneo je Alo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA