Rasprava u parlamentu pokazatelj napretka demokratičnosti

Opozicija je pokazala da može da iznese konkretne predloge koji se odnose na pregovarački proces - rekao je Dejan Vuk Stanković

  • 0
Dejan Vuk Stanković Foto: Nikola Tomić

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je danas da je prvi dan rasprave o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije pokazao da smo kao društvo napredovali u pogledu demokratije i dodao da je tome doprinelo prisustvo opozicije u parlamentu.

Stanković je naveo da ne pamti kada je na političkoj sceni bilo ukrštanja različitih mišljenja o jednoj važnoj temi, poput ove rasprave o kosovskom pitanju i ocenio da je za to zaslužna opozicija, jer je ulazeći u parlamet podigla lestvicu političkih očekivanja i od same vlasti.

- Juče je bio dobar dan za srpsku politiku, jer ovakve raspravu nismo imali u prethodnom periodu. Napredovali smo u pogledu demokratije, što je proizvod prethodno održanih izbora - kazao je Stanković za TV K1.

Stanković je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici pokazao da nije samo politički lider jedne opcije, već i da ima potencijal da bude državnik u demokratskom smislu, dodajući da je pokazao da su neodržive kritike opozicije i jednog dela javnosti da se plaši da polemiše sa političkim protivnicima.

- On je pokazao da kao politički lider može da sluša sve ono što kaže i suprotna strana i da brani svoje stanovište što je sasvim politički prirodno - kazao je Stanković.

Sa druge strane, ističe Stanković, opozicija je pokazala da može da iznese konkretne predloge koji se odnose na pregovarački proces, podsećajući da je Vučić neke predloge prihvatio, dok je neke kritikovao i odbacio.

Stanković se osvrnuo na pojedine kritike što premijerka Ana Brnabić nije prisustvovala sednici i naveo da je predsednik učestvovao u svim pregovorima i da je logično da on izvesti poslanike i javnost o tome.

Stanković je primetio da je na sednici izostalo predsednikovo obrazloženje o čemu je razgovarao sa specijalnim savetnicima nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, navodeći da je verovatno tema razgovora bila da se razmotri model "dve Nemačke".

On je ocenio da je dobro što su se poslanici saglasili da nisu za priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da je realnost drugačija, jer se na prostoru Kosova srpska državnost vidi u "tragovima".

- Atributi srpske državnosti na Kosovu se slabo vide, naše vojske, naše policije, naših pravosudnih organa nema - kazao je Stanković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA