Poslanici o izveštaju o Kosovu i Metohiji: Bilo je podrške, ali i zamerki

Posebna sednica o KiM počela je 13. septembra

  • 0
Sednica skupštine Srbije o Kosovu, Aleksandar Vučić Foto: Nikola Tomić

Poslanici Skupštine Srbije različito su danas, u nastavku posebne sednice o KiM, govorili o Izveštaju o Kosmetu, i dok su jedni najavili podršku, iz opozicije su stigle zamerke na taj dokument, a pojedini članovi parlamenta iskoristili su svoje vreme i da spomenu još neke probleme.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Ferhatović rekao je da se juče tokom rasprave u skupštini osećao kao „strano telo“, jer su, kaže, svi govorili o Srbiji kao da u njoj živi samo srpski narod, osim predsednika Republike Aleksandra Vučića, zbog čega mu je zahvalan.

On je ukazao da pitanje KiM nije samo pitanje srpskog i albanskog naroda.

- Bio sam u Mitrovici, u oba dela, severnom i južnom, koje spaja upravo - Bošnjačka mahala. Na KiM žive i Srbi, i Albanci, i Bošnjaci, Romi, Aškalije. To je prostor, kao i ceo Balkan, multikulturalan. Video sam veliku želju za životom i kod Srba i kod Albanaca i Bošnjaka - rekao je Ferhatović.

Ocenio je da je ono što se juče čulo, predstavlja jedini način za izlazak iz tog problema.

- KiM je veliki čvor, ne odnosi se samo na prostor Kosmeta, ili Srbije, već celog Balkana. Obradovalo me je to što sam čuo da nema jednoobraznog rešenja - rekao je on.

Dodao je da je aplaudirao Vučiću na njegove reči da neće slati ni srpskim ni albanskim majkama decu u kovčezima, ali je, kaže, bio usamljen u tome.

- Pripadam generaciji koja pamti traume iz 90ih. U ime generacije moje dece i svih nas, tražim od svih nadležnih, da ne dozovle da naša deca imaju traume koje smo mi imali. Učinite sve što možete da očuvate mir, suživot. To je važno za sve, jer bez toga nema opstanka i budućnosti na ovim prostorima - rekao je Ferhatović.

Poslanik Aleksndar Olenik, sa liste „Vojvođani“, rekao je da je njihov stav poznat, a to je postizanje sporazuma po pitanju KiM.

Rekao je da ne umanjuje značaj pitanja KiM, ali je naveo da u Ustavu Srbije osim KiM, postoji i AP Vojvodina, a da se o Vojvodini u novijoj istoriji parlamentarizma, odžrala samo jedna posebna sednica 2019. godine, na predlog LSV-a.

Zamerio je da nije doneta deklaracija o Vojvodini, niti zakon o finansiranju Vojvodine.

- Dobro je da skupština raspravlja o KiM, ali 700.000 građana Vojvodine nema pijaću vodu, a ruski ''Gasprom'' vraća tri umesto sedam odsto rudne rente - rekao je Olenik i spomenuo problem uklanjanja pruga.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač je rekla da je izuzetno značajno to što ovaj izveštaj naglašava istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda.

- Bez ove dubinske normalizacije ni institucionalno-političika normalizacija neće imati ni potrebne ni dalekosežne domete - rekla je Kovač i istakla da je kompromis izuzetno značajan.

S tim u vezi, navela je da je jasno da je Beograd spreman na komprimis u dijalogu i da se postigne kompromisno rešenje, dok druga strana, dodaje, ne želi da postigne dogovor.

Navela je da je dijalog trenutno na prekretnici - ili će se formirati Zajednica srpskih opštine ili će dijalog, kako kaže Kovač, potonuti u irelevantnost.

Kovač je rekla da je došlo do dugogodišnje kulminacije krize dijaloga između Beograda i Prištine i da dijalog nije napredovao, a sve zbog, dodaje, nepostupanja Prištine.

- Beograd očekuje da EU, kao posrednik i garant impelementacije dogovorenog, mora u buducnosti da izvrši jači pritisika na Prištinu da se postupi u skladu sa dogvoorenim, a pre svega da se formira Zajednica srpskih opština - rekla je Kovač.

Poslanik Ðorđe Pavićević, iz Zeleno-levog kluba, rekao je da se juče u skupštini čulo mnogo reči, „mudrih i zapaljivih“, optužbe i lične diskvalifikacije, kao i „politika borbenog, hrabrog uvažavanja realnosti“, dok su oni koji to ne podržavaju, kaže, „ekstremisti“.

- Mi, iz ''Zeleno levog'' kluba, smo ekstremisti koji hoće da priznaju KiM i da se predaju pred surovom relanosću, sa kojom se durgi bore... Nijednom rečju nismo dali povod za takvu konsturkciju - rekao je Pavićević.

On je rekao da ta poslanička grupa neće podržati izveštaj, jer je, ocenjuje, jednostran, nedorečen i na trenutke mutan tekst.

- Toliko se zamućuje da nije jasno ko donosi odluke, ko je odgovoran za uspeh ili neuspeh pregovora, šta su merila koja utvruđu uspeh ili neuspeh... Imenuju se fantomska tela koja ne postoje u Ustavu i drugim dokumentima. Spominje se ''državni vrh'' koji je izneo okvire za pregovore, a da će rešenja predložiti političko rukovodstvo. Šta je državni vrh, ko ga čini, šta je političko rukovostdo. Izveštaj treba da bude precizniji - rekao je Pavićević.

Dodao je da je izveštaj pun prideva, samohvale i odricanja od odgovornosti, i da više "ubeđuje, nego što izveštaa".

Hadži Milorad Stošić, iz poslaničke grupe PUPS-a, rekao je da će oni podržati izveštaj o KiM.

- Pitanje KiM ne otprećuje samo naš narod na KiM, već ceo srpski narod i sve dobronamerne ljude. Neki kažu da je ova sednica bila nepotrebna, a ne da je bila potrebna, bila je neohodna, jer smo imali priliku da čujemo iz prve ruke sve ovo što znači srpskom narodu - rekao je Štošić.

Aleksandar Jovanović Ćuta, iz poslaničke grupe „Moramo Zajedno“ upitao je šta je rešenje za KiM, ali je sednicu iskoristio i da spomene neka druga pitanja, uz ocenu da je "Kosovo svuda oko nas i u Gornjim Nedeljicama, Rekovcu", gde projekti koji se tamo sprovode zatehvaju da se stanivništvo iseli.

- Koje je vaše rešenje za KiM? Recite šta je rešenje, izađite pred narod, da li ćemo se spremati za rat ili ćemo raditi nešto drugo - rekao je on i dodao da je ono što se vidi u Gornjim Nedeljicama "kao da ih je NATO bombardovao".

Rekao je da on rešenje vidi samo u zajedničkoj saradnji običnih ljudi na KiM, osvrnuvši se na izlaganje Nebojše Zelenovića od juče, u vezi sa uzgojem jagoda.

- Zelenović je pomenuo jagode koje su zajedno sadili Srbiji i Albanci. Mi ćemo vrlo bzro otići u taj Goraždevac i staviti solarni panel na sprsku i albansku kuću - rekao je Jovanović.

Naveo je da su se Srbi I Albaci ujedinili na Šar planini, kada su došli investirori MHE, jer, kaže, u takvim situacijama više nije važno da li si Srbin, Albanca, "strejt ili gej, kauboj ili Indijanac".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA