Vladimir Bilčik: Poruka predsednice Evropske komisije jasna, proširenje na agendi EU

Bilčik je ukazao da je potreban napredak i na polju usaglašavanja sa politikom EU, te jasne odluke Srbije za put u EU

  • 3
Oliver Varhelji FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Poruka današnjeg izlaganja predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u Evropskom parlamentu je bila jasna, a to je da je proširenje na agendi EU, rekao je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik.

- Poruka je da se proširenje vratilo na agendu EU na veoma fokusirani način. Poslala je jasnu poruku zemljama Zapadnog Balkana, ali i Ukrajini, Moldaviji i Gruziji - rekao je Bilčik novinarima.

Takođe, dodao je, predsednica EK napravila je razliku između zemalja kandidata i pristupnog procesa.

Bilčik je objasnio da je rekla i da treba ojačati partnerstva sa zemljama sa kojima sarađuje EU, a koje neće biti deo Unije.

- Mislim da je jasna poruka da niko ne dovodi u pitanje proširenje. Istovremeno je bila jasna kada je govorila o proširenju da postoje fundamentalne vrednosti i principi koji se moraju poštovati u procesu. Potrebne su nam snažne demokratije u zemljama kandidatima - poručio je.

Bilčik je naglasio da je EU spremna da pomogne u tom procesu i s tim u vezi dodao da su poslanici Evropskog parlamenta spremni da se angažuju u Srbiji i pomognu kada Skupština bude spremna i nova vlada bude uspostavljena.

- Glavna poruka je da uslovi moraju biti ispunjeni i da smo spremni da u tome pomažemo intenzivnije. Pandemija je završena, možemo i da se sastajemo intenzivnije. Nema prečica na tom putu. Reforme, reforme, reforme su ključ, a u slučaju Srbije i dijalog sa Prištinom - rekao je Bilčik.

On je pozdravio što su u dijalogu postignuti određeni rezultati tokom leta i dodao da ima još mnogo drugih koji treba da se postignu narednih nedelja i meseci.

- Dominantna poruka govora, a i prisustvo supruge predsednika Ukrajine bila je solidarnost i jedinstvo u pomoći Ukrajini i borbi protiv ruske agresije. Očekujemo u tome punu solidarnost svih partnera na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju - naglasio je Bilčik.

Ukazao je da je potreban napredak i na polju usaglašavanja sa politikom EU, te jasne odluke Srbije za put u EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    14. septembar 2022 | 13:52

    Koga lazete sebe ili nas? Ja mogu da se kladim da ce pre uci ukrajina , moldavija i gruzija nego zapadni balakan i ko sa zapadnog balkana ? Mi smo Srbija ne zanima nas Zapdni Balkan. Cim kazete Zapadni Balkan a ne Srbija nama je jasno da nas lazete. Evo 22 godine to radite ... Postovana gospodo iz EU... mnogo je ruzno to sto radite. Ja sam bio u Bugarskoj vise puta , Rumuniji vise puta od kad su usli u EU ... pa to je jad i beda, cemer i tuga u odnosu na Srbiju. Dosta je vise lazi pocnite da radite a ne da pricate. Mi vam ovde sluzimo da bi vasi cinovnici u BIH i na Kosovu primali velike plate. Sram vas bilo

  • Mile od Stalaća

    14. septembar 2022 | 14:02

    Ne p.di časti ti.Kako im ne dosadi da pričaju jedne iste laži i šuplje priče već 20 godina.Kakvi bre standardi, uslovi.Proširenja će biti samo kada Ameri kažu tako ili kada Germanima zatreba jeftina radna snaga.Uostalom EU odavno više nije tako privlačna, a posle ovih poslednjih dešavanja još manje.Pare ćemo rado da im uzmemo, jer nam ne mogu oni toliko dati, koliko su nam oteli i uništili.

  • Mihajlo

    14. septembar 2022 | 13:38

    Vozi bre!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA