≫ 

Vučić u Bijeljini: Ovaj istorijski trenutak zahteva da se ujedinimo pod našom trobojkom

Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

  • 4
Dan srpskog jedinstva, Aleksandar Vučić Printskrin: Tanjug

U Bijeljini se održava centralna manifestacija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojoj prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najviši zvaničnici Republike Srpske.

Manifestaciji na Trgu Kralja Petra Prvog Karađorđevića prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijreka Srbije Ana Brnabić i ministri, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, patrijarh SPC Porfirije...

Svečanost je počela izvođenjem himni Srbije i Republike Srpske.

Aleksandar Vučić, Bijeljina Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić: Izazovi sa kojima smo suočeni nisu mnogo manji od onih u Velikom ratu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je svima koji razmeju koliko je značajan današnji dan za srpski narod u celini.

- Postojalo je nešto jače od divizija i pukova i moćnije od oružja tog 15. septembra 1918. kada je srpska vojska krenula u probijanje Solunskog fronta, postojalo je jedinstvo svih onih različitih ni po čemu istih – seljaka i građana, vojnika i oficira, pravoslavnih i drugih, onih koji su izgubili malo i onih koji su izgubili sve - rekao je Vučić.

Ukazao je da je to bio jedini put do slobode – udružiti se i ujediniti se i zajedno krenuti ka najsvetijem cilju.

- Prvo smo morali da se ujedinimo da bismo tek onda naše različitosti mogli da predstavimo kao slobodne - rekao je Vučić.

Ističe da izazovi sa kojima smo danas suočni nisu mnogo manji nego oni sa kojima se suočavala generacija koja je pobedila u Velikom ratu.

- I danas iako to ne želimo da vidimo možemo da izgubimo i slobodu i državu i živote, a razlika je u tome što ovaj istorijski trenutak od nas zahteva da se ujedinimo pod našom zastavom, našom trobojkom - rekao je Vučić i dodao "da zajedno pobedimo ludilo koji svakog trenutka može ove prostore ponovo da pretvori u krvavu klanicu".

- Naše nesloge, narcisoidne i male razlike biju bitke u kojima niko ne može da pobedi od onih koji žele slavu - naglasio je Vučić.

Nasuprot tome, kako kaže, suština svake slobode jeste pravo na različitost, da budemo drugačiji i da mislimo drugačije i da svako sanja svoje, a ne tuđe snove.

Dan srpskog jedinstva Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Samo tako možemo da ostanemo ujedinjeni i da stanemo zajedno, samo tako što ćemo sve svoje različitosti udružiti i uposliti u jednom poduhvatu – borbi za slobodom, poručio je.

- U trenutku kada čitav svet ratuje moramo da shvatimo da imamo samo sebe i da moramo da se sačuvamo i spasimo i da je za taj spas potrebno jedinstvo svih nas Srba - naglasio je Vučić.

Ističe da je zato i važan ovaj dan, kao i da moramo da naučimo da poštujemo sebe, svoju zastavu i svoju slobodu i da ma koliko nemali jedinstvo moramo na njemu da insistiramo

- Onoliko koliko ga nemamo danas imaćemo ga sutra, onoliko koliko ga sutra ne budemo imali, imaćemo ga dan kasnije ukoliko nam to bude zavet i obaveza - rekao je Vučić.

Ističe da ništa nije važnije nego da preoznamo trenutak u kojem danas živimo, kao i da se Srbija suočava sa ozbiljnim izzaovima.

- Nasrnuli su na Kosovou i Metohiju i po svaku cenu hoće da ga otmu iz naših ruku, nasrnuli su i ne pitaju kako, ne pitaju i ne objašnjavaju čak ni zašto, ne kažu ni zato – samo hoće da do kraja završe ono to su odavno počeli - rekao je Vučić, preneo je RTS.

Ja mogu samo jednu stvar da im poručim, rekao je Vučić, "hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedlja naše zemlje nećemo dati".

- Možete da imate silu kakvu hoćete, da budete moćni i veliki, mali smo mi za vas. Razumemo mi našu snagu, ali ima nešto što ne možete da pobedite – pravdu, pravo, odlučnost jednog naroda da bude svoj na svome i da ne prihvati nepravdu i na kraju ne možete da pobedite ono što mi svi osećamo – jedinstvo našeg naroda - naglasio je Vučić.

Dan srpskog jedinstva Printskrin: Tanjug

Patrijarh Porfirije čestitao praznik

Na početku manifestacije obratio se srpski patrijarh Porfirije koji je okupljenima čestitao praznik, dan narodnog jedinstva, slobode i zastave.

- Car Konstantin je dao slobodu i mogućnost svakom narodu na evropskom kontinentu, da gradi svoj sistem vrednosti, da kako njemu odgovara organizuje svoj kulturni i duhovni život. Da izgrađuje, neguje i čuva svoj duhovni identitet i narodno jedinstvo. zastava je znak dubinskog, suštinskog, duhovnog jedinstva jednog naroda. Ona upućuje na to ko smo i šta smo. Kao jedan narod kojim putem smo se zaputili i treba da idemo – rekao je Porfirije.

– Identitet koji se zove crkva Hristova ima temelje u pravoslavnoj veri. Kroz vekove, pa do danas, od istoga pa do zapada, od severa pa do juga, nezavisno od državnih, političkih granica, kulturnih prostora, različitih lokalnih običaja i dijalekata, gde god da živi naš narod postoji zlatna nit koja ga povezuje i čini jednim, jedinstvenim i neponovljivim. To je braćo i sestre nit koja se zove pravoslavna vera i srpska pravoslavna crkva. Svi dobro znamo da su se kroz istoriju granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale. Konstanta i garant kako u prošlosti, i u sadašnjosti, tako i u budućnosti našeg nepokolebljivog i trajnog jedinstva jeste živa pravoslavna vera, vera koju ni za šta nismo menjali i koja nas je čuvala neizmenjene. Gde ima crkve, ima i našeg naroda – rekao je on.

Dan srpskog jedinstva, Aleksandar Vučić Printskrin: Tanjug

– Izloženi smo nasrtajima raznih politika i ideologija, koje hoće da iznutra preoblikuju naš sistem vrednosti i da naprave od nas ono što niti smo bili, niti jesmo, niti pak želimo da budemo – naglasio je patrijarh Porfirije.

On je rekao da naša zastava nije znak surostavljanja drugom i drugačijem, već je, kaže, znak sposobnosti, snage i iznad svega zrelosti, koja rađa plodove svoje posebnosti, kroz koje nas drugi prepoznaju, ali kroz koje i mi druge prepoznajemo i poštujemo.

– Braćo i sestre, radostan sam danas što sam ovde sa vama, neka vas Bog blagoslovi, ali i sve ljude koji žive na ovim prostorima, ka izgradnji jedinstva svih koji žive ovde – poručio je patrijarh Porfirije.

Cvijanović: Slavimo naš identitet

Predsednica RS Željka Cvijanović istakla je da je ovo dan kada slavimo naš identitet.

– Ova tri elementa, jedinstvo, sloboda i zastava imaju posebnu težinu, predstavljaju našu sposobnost da opstanemo i da trajemo. Živimo u vremenima gde nam je potrebno jedinstvo. Vodeći računa o onome što nas je prošlost naučila idemo krupnim koracima ka budućnosti. Sada postoji Srbija koja je motor razvoja cele naše regije, ali i mira i stabilnosti – rekla je Cvijanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA