≫ 

Starović: U Prištini svesni da ne mogu da postanu članica UN, izmiče im cilj da uđu u NATO i EU

Nastavljamo kampanju za otpriznavanje - rekao je Starović

  • 1
HRVATSKA JASENOVAC STAROVIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da su i u Prištini svesni da ne mogu da steknu punopravno članstvo u UN i da im "izmiče" i cilj da postanu članica NATO i EU.

- Dokle imamo pet država članica EU, od kojih su četiri članice NATO, koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, njima taj cilj svakako izmiče - rekao je Starović na Televiziji Hepi.

Kako je naglasio, više od 100 država od ukupno 193 država članica UN u potpunosti poštuju teritorijalni integritet Srbije, a manje od 90 država su priznale kosovsku nezavisnost.

On je rekao da se konstantno radi na kampanji otpriznavanja kosovske nezavisnosti i naglasio da Srbija mora mnogo da radi da učvrsti pozicije pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo.

- Nastavljamo kampanju za otpriznavanje i u ovom kratkom roku, za svega nekoliko meseci, pored tih 18 prethodnih otpriznanja, uspeli smo da ishodujemo još sedam novih - rekao je Starović.

Podsetio je da je kampanja otpriznavanja počela krajem 2017. godine kada je Surinam odlučio da povuče ranije donetu odluku o priznanju kosovske nezavisnosti.

- Nakon Surinama, u naredne manje od tri godine imali smo ukupno 18 država koje su povukle priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti KiM, zaključno sa početkom septembra 2020. kada je na snagu stupio tzv. moratorijum u skladu sa Vašingtonskim sporazumom, gde smo se mi obavezali da ćemo privremeno suspendovani tu kampanju, a prištinska administracija da će obustaviti svoju kampanju za prijem u različite međunarodne organizacije. Moratorijum je istekao, bili smo voljni da se produži, u Prištini dobre volje za tako nešto nije bilo. Ovog proleća su se odlučili da definitivno prekrše moratorijum podnošenjem zahteva za članstvo u Savetu Evrope. Od tog momenta, moratorijum više nije na snazi - kaže Starović.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova navodi da je prisustvo šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića na jučerašnjoj inauguraciji novog predsednika Angole Žoaa Manuela Gonsalveša Lourensa još jedna potvrda kostantnog političkog prisustva Srbije na afričkom kontinentu i da je to bila prilika da se ministar Selaković sastane i sa predsednicima Namibije, Zimbabvea i Gvineje Bisao, kao i sa brojnim predsednicima i potpredsednicima vlada i minsitrima inostranih poslova.

Starović je naglasio da postoje snažne veze Srbije sa državama afričkog kontineta i da su to države koje u značajnoj većini nisu narušile teritorijalni integritet Srbije i ne priznaju kosovsku nezavonost.

- To je nešto što ne možemo uzeti zdravo za gotovo, prijateljstva se moraju negovati, moraju da se razmenjuju posete i kao nadogradnja svega dolazi ekonomska saradnja koja se povećava iz godine u godinu - rekao je Starović.

Video: Vučić poručio iz Bijeljine: Nećemo vam dati ni pedlja naše zemlje

(Telegraf.rs/Kosovo onlajn)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovanka

    16. septembar 2022 | 14:54

    Jos jedan kriptocifut, Neuman Star. Pa dokle vise, majka mu stara?! Pa ima li bar jedan jedini, ubogi Srbin u politici Srbije?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA