"Mađarska pruža snažnu podršku pristupanju Srbije EU i partnerstvu sa Srbijom u brojnim oblastima"

Ministarka Jadranka Joksimović se sastala sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Mađarske

  • 7
Peter Sijarto Peter Sijarto / Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom o evropskom putu Srbije, kao i o bilateralnim odnosima dveju zemalja i o situaciji u regionu.

Joksimović je iskazala potpunu spremnost Srbije da nastavi dalje reformske procese na putu pristupanja Evropskoj uniji i naglasila da očekujemo da tokom aktuelnog predsedavanje Češke Unijom bude održana politička međuvladina konferencija kao novi korak u pristupnom procesu.

- I u veoma teškim geostrateškim okolnostima, koje u značajnoj meri utiču globalno na kvalitet života, pa i građana Srbije, nastavljamo da sprovodimo sve reforme iz pristupnog procesa, koje će dodatno doprineti održivosti našeg društva u celini, posebno u oblasti ekonomije i vladavine prava - rekla je Joksimović.

Ona je dodala da su nam zajednički ključni zadaci da se obezbede stabilni tokovi snabdevanja energentima i hranom tokom zime, pre svega u saradnji sa evropskim partnerima i u pojačanoj i solidarnoj koordinaciji sa mađarskim susedima, navodi se u saopštenju.

Ministar Sijarto je rekao da Mađarska pruža snažnu podršku pristupanju Srbije EU i partnerstvu sa Srbijom u brojnim oblastima.

Posebno je istakao da Mađarska prepoznaje značaj regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", kao dodatnog zajedničkog napora da se u regionu održe stabilnost i mir i ubrza prosperitet Zapadnog Balkana, kao i put ka članstvu u Uniji.

Joksimović i Sijarto su pozitivno ocenili nastojanja da se pokrene saradnja evropskih država u ovirima Evropske političke zajednice, naglašavajući da taj format nije zamena za punopravno članstvo u EU, koje ostaje glavni spoljpolitički prioritet Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    16. septembar 2022 | 13:24

    KO JOS PRICA O EVROPSKOJ UNIJI? MADJARSKA ZELI DA ISTUPI IZ EU, A PREPORUCUJE SRBIJI TO. OVO NIJE ORBAN REKAO, ON JE PRIJATELJ DOBROTE I PROSPERITETA.

  • Mihajlo

    16. septembar 2022 | 14:12

    To za podrsku su floskule. Madjarska se opasno blizi izlasku, Ursula i ekipa iz Brisela im preti ukidanjem novcane pomoci zbog razilazenja oko ukrajinskog sukoba. EU sluzi za ponistavanje suvereniteta zemalja clanica. Ljudi koje niko nije birao (Ursula Von Lajen, npr.) odredjuju sudbinu 300 miliona evropljana, to je ta demokratija.

  • Boža zemunac

    16. septembar 2022 | 14:06

    HVALA NA PODRŠCI. EU NIKADA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA