≫ 

Premijerka posetila porodicu Nikole Nedeljkovića: Nećemo čutati na nepravde nad Srbima

Premijerka je navela da je primer Nikole Nedeljkovića samo jedan u nizu primera koliko tamo, kako je istakla, ne postoji ni vladavina prava ni bilo kakva pravda kad se radi o Srbima

  • 1

Premijerka Ana Brnabić posetila je danas porodicu Nikole Nedeljkovića, mladića koga je tzv. kosovska policijska služba uhapsila priikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu i poručila da Vlada Srbije i tim predsednika republike Aleksandra Vučića neće ćutati na nepravde koje se dešavaju Srbima na KiM.

- Kao što je rekao predsednik Vučić u Njujorku, neki nas u Srbiji optužuju da što više pominjemo Kosovo, to smo dalje od EU, ali Vlada Srbije sa timom predsednika republike neće ćutati na nepravdu koja se dešava Srbima na KiM i bićemo tu i za Nikolu i njegovu porodicu.Tražićemo pravdu - rekla je Brnabić posle obilaska porodice Nedeljković.

Ona je istakla da je došla da porodici uputi pre svega ljudsku podršku, ali i da će učiniti sve da istera pravdu za Nikolu.

- Uhapšen je 28. juna na Gazimestanu, a onda osuđen na osam meseci zatvora bez ikakvih dokaza, sa nekim lažnim svedočenjima, da se uzvikivao neke parole koje izazivaju versku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je došla i da skrene pažnju na to kako se sprovodi vladavina prava na KiM u kako to Aljbin Kurti kaže “demokratskijoj državi od Srbije”.

Ona je navela da je primer Nikole Nedeljkovića samo jedan u nizu primera koliko tamo, kako je istakla, ne postoji ni vladavina prava ni bilo kakva pravda kad se radi o Srbima.

“Nikola Nedeljović je momak koji nije kriminalac, on je društveno odgovorna osoba, humanitarac. Ono što je još zanimljivije je to što je prošle godine na sličan ili skoro istovetan način uhapšen državljanin Crne Gore Risto Jovanović. Risto Jovanović je uhapšen po prijavi istog policajca koji je ove godine uhapsio Nedeljkovića i po istom tom svedočenju i on je osuđen. Očigeledno je o čemu se ovde radi”, istakla je premijerka.

Ona je navela da od kada je Kurti u vlasti u Prištini čak za 50 odsto se povećao broj napada na Srbe na KiM, na srpsku imovinu, povećao se broj incicenata tako da je prošla godina završena sa 128 razicitih incidenata.

"Do sada imamo blizu 100 napada na Srbe samo ove godine i to prolazi nekažnjeno”, rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da se poslednji veći incident desio 12. septembra kada je, kako kaže, pokušano ubistvo srpskog mladića od 19 godina Nemanje Mitrovića.

“Videćemo kakav će epilog toga biti, a sve se dešava 2022. kada je Kurti ukinuo pravo na glas Srbima na KiM, osnovno ljudsko pravo. Eto o takvoj se demokratiji radi”, rekla je Brnabić.

Poručila je da će u ponedeljak advokati odbrane podneti žalbu za Nikolu Nedeljkovića, a da će ona iskoristiti taj dan da se još jednom tim povodom obrati partnerima iz EU.

Majka Nedeljekovića: Nadam se da će Nikola brzo doći kuci

Slobodanka Nedeljković, majka Nikole Nedeljkovića, koji je uhapšen prilikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu od strane tzv. Kosovske policijske službe, posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, izjavila je da se nada se da će njen sin, posle žalbe koja će biti podneta u pondeljak, brže izaći iz zatvora.

Nikolu Nedeljkovića je Osnovni sud u Prištini osudio na osam meseci zatvora, a premijerka je rekla da će u ponedeljak biti podneta žalba.

- Nadam da će Nikola brzo doći kući i da će, ako već kažu da su ''demokratska država'' uvideti da tu nema kriivčnog dela, da nije uradio ništa. Uostalom protiv Nikole nema dokaza i nadam se da će pravosuđe postupiti kako treba - rekla je Slobodanka Nedeljković za Tanjug.

Majka uhapšenog Nikole je danas zahvalila premijerki i Petkoviću na dolasku, istakavši da porodici i njenom sinu veoma znači podrška.

- Nadamo se da će učiniti sve koliko je u njihovoj moći da Nikolu najzad vidimo u svom porodičnom domu. Njemu mnogo znači podrška svih u Srbiji, svih njegovih drugara, prijatelja, svih koji ga podržavaju. On ne zna da je premijerka kod nas, iznenadiće se. Drži se dobro, brine se za nas, kako ćemo mi to sve izdržati i dokle god smo mi dobro, kako je rekao, i on je dobro - prenela je Slobodanka Nedeljković.

Nedeljković objašnjava da je Nikola student i da želi da se bavi humanitarnim radom, navodeći da se mnogo vezao za ljude na KiM i da ih podržava u svemu, zbog čega, je, kaže, i uhapšen.

- Bio je na Gazimestanu za Vidovdan, da pruži podršku našem srpskom narodu. Poštuje pretke i sve ono što su oni učinlii za otadžinu - rekla je ona.

Kaže da se preko medija saznali da je Nikola uhapšen i da je to za njih bio šok.

- To je bio veliki šok za nas, mi smo preko medija saznali da se to desilo, muž je pogledao na telefonu i kada je video njegovu sliku bio je šokiran. Cherka je onda tražila način da ode kod njega, međutim, Kancelarija za KiM je reagovala munjevito i poslali su odmah advokaticu kod njega u pritvor - rekla je Nedeljković.

Premijerka Ana Brnabić posetila je danas porodicu Nikole Nedeljkovića, mladića koga je tzv.Kosovska policijske služba uhapsila priikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu i poručila da Vlada Srbije i tim predsednika republike Aleksandra Vučića neće ćutati na nepravde koje se dešavaju Srbima na KiM.

Ona je istakla da je došla da porodici uputi pre svega ljudsku podršku, ali i da će učiniti sve da istera pravdu za Nikolu.

- Uhapšen je 28. juna na Gazimestanu, a onda osuđen na osam meseci zatvora bez ikakvih dokaza, sa nekim lažnim svedočenjima, da se uzvikivao neke parole koje izazivaju versku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je došla i da skrene pažnju na to kako se sprovodi vladavina prava na KiM u kako to Aljbin Kurti kaže "demokratskijoj državi od Srbije".

Brnabić je navela da je primer Nikole Nedeljkovića samo jedan u nizu primera koliko tamo, kako je istakla, ne postoji ni vladavina prava ni bilo kakva pravda kad se radi o Srbima.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    24. septembar 2022 | 13:41

    Sve isto koriste kao Hrvatska sa Srbima, koriste njihov sistem i savete za trajno proterivanje Srba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA