Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima: Za vreme Drugog svetskog rata ubijeno 80.000 Srba, Jevreja i Roma

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Jajincima da oni koji počivaju na tom mestu traže od nas da na sve savremene izazove odgovorimo odlučno, dostojanstveno i nepokolebljivo

  • 6
Dan sećanja na žrtve u Jajincima Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Obeležava se Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima, gde je ubijeno skoro 80.000 Jevreja, Srba i Roma u Drugom svetskom ratu. Najveći broj streljanih na to mesto je doveden iz logora na Banjici i sa Starog sajmišta, a u sadašnjem Spomen parku u Jajincima su i sahranjeni. Danu sećanja prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je položila vence na Spomenik žrtvama.

Strelište u Jajincima, podno Avale, jedno je od najvećih mesta egzekucije na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu.

Prema proračunima istoričara ubijeno je 80.000 Srba, Jevreja i Roma, ali i nasumično uhapšenih civila, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila.

Žrtve su dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta. U već pripremljene rake tu su sahranjivani i ubijeni ugljen-monoksidom u kamionu "dušegupki", koji je kružio Beogradom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Jajincima da oni koji počivaju na tom mestu traže od nas da na sve savremene izazove odgovorimo odlučno, dostojanstveno i nepokolebljivo.

- Izazovi sa kojima se naša Srbija danas suočava su strahoviti. Istina je da živimo u vremenu koje je najteže u prethodne dve decenije od 1999 - navela je premijerka.

Zato joj je, kaže, važno da na tom mestu jasno kaže i poruči našim građanima, ali i svim našim stranim partnerima, da spoljna politika Srbije počiva na dva principa.

- Prvi je da našu politiku vodimo samostalno i nezavisno u skladu sa državnim i nacionalnim interesima, a drugi je da je vodimo sa međunarodnim javnim pravom - navela je Brnabićeva.

Obeležavanju Dana sećanja i polaganju venaca na spomenik u Jajincima prisustvovali su i ministri Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Darija Kisić, Novica Tončev, potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, oficiri Vojske Srbije, vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, izaslanik patrijarha Srpske pravoslavne crkve, preživeli logoraši, predstavnici diplomatskog kora i porodica žrtava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki🏳️‍🌈

    2. oktobar 2022 | 14:07

    Seme im se fasisticko zatrlo

  • PRC

    2. oktobar 2022 | 18:00

    Gospodo zašto izbegavate da kažete da su tu streljani i politički ne istomišljenici i šta je nedićeva policija radela u logoru?

  • Prle

    2. oktobar 2022 | 22:56

    Ruzno je u ovoj situaciji ne spomenuti Dragi Jovanovica, Vujkovica, Acimovica, Pecanca, Ljotica......i mnoge, mnoge druge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA