≫ 

Vučić se obratio naciji: Predlozi Nemačke i Francuske o Kosovu su na stolu, situacija sve komplikovanija

Predsednik Srbije govori o svim aktuelnim temama

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Vladimir Sporcic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji iz Palate Srbija, a govori o svim aktuelnim temama. Kako je rekao predsednik Srbije, prvo će govoriti o Kosovu i Metohiji, a potom o obezbeđivanju energentske stabilnosti.

O KiM

- Što se tiče KiM, naša pozicija postaje sve komplikovanija zato što onako kako smo to predvideli pre gotovo osam meseci zapadne zenlje će pokušavati da "reše" problem Kosova na jedan ili drugi način - kaže Vučić. - Kada sam rekao da se menja arhitektura razgovora demantovali su me iz EU, imamo predlog na stolu dve največe evropske sile Nemačke i Francuske. Nisam siguran da li možemo da prihvatimo. Oni su ti koji diktiraju teme. Naša najveća greška je bila ta što smo prihvatili da EU počne da rukovodi procesom konačnog rešavanja pitanja KiM. Stalno su nam govorili biće sledeći put. Videli ste izjave predsednice tzv. Kosova koja je rekla da Srbi mogu i danas da osnuju ZSO kao nevladinu organizaciju. Što se tiče samog papira, on i dalje nije javan. Suština je da Srbija dopusti ulazak KiM u sve međunarodne organizacije, a Srbija bi dobila brzi ulazak u EU.

- Problemi na Kosovu su takvi da gotovo svakodnevno imamo provokacije kroz pojavljivanje različitih policijskih jedinica. Amerikanci povećavaju svoje prisustvo, dolazi 300 vojnika iz Ilinoisa, oni kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni suverenitet Kosova. Poruku smo razumeli i razumeli smo dobro da međunarodno pravo je odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile, veće i jače. Ali nama ne preostaje drugo nego da se pozivamo na pravo. Pozicija srpskog naroda je takva da ne moram ništa da govorim. U ovom trenutku imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova. Ono što nas čeka, obmanjivaće nas da je to zbog Putina i Rusije, trebalo je 19, ali biće 2. ili 3. novembra očekujte da donesu odluku o prijemu Kosova u SE. Da to prihvatimo, ali da nam na kraju ostaje da se suočimo sa nezavisnošću Kosova i u formalnom smislu. Borićemo se koliko god možemo da čuvamo svoku zemlju. Ne postoji volja u srpskom rukovodstvu za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvom Kosova u UN. Nastavićemo da pružamo podršku našem narodu u svakom smislu i ta podrška će biti još veća u budžetu.

Vučić je povodom izjave šefa Kancelarije EU u Prištini Tomaša Sunioga da bi trebalo produžiti rok za preregistraciju automobila sa srpskih na RKS tablice, da se nada da će Priština to uraditi, ali i da ništa ne očekuje povodom toga. Suniog je istakao da misli da je pogrešna odluka vlade privremenih prištinskih institucija da srpske tablice treba da se promene u RKS u roku od dva meseca.

- Nadam se, a ne očekujem ništa - rekao je Vučić. odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Sunioga.

Na pitanje novinara da li je Pragu razgovarao sa Olafom Šolcem i Emanuelom Makronom o njihovom predlogu za KiM i šta su mu rekli, Vučić je rekao:

- Da, razgovarao sam sa Šolcem i Makronom o KiM i to je sve što mogu da vam kažem. Na sve ostalo sam već rekao u svom uvodnom izlaganju -  istakao je Vučić.

- Zdravstvo kao stub, finansijska i energentska stabilnost, hrana i vojska. Želim da vas obavestim da smo do juče preko Jugoimport SDPR-a počeli ulaganja veća od 100 miliona evra u deo naše Namenske industrije, da ćemo ulagati još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta, da nam ne budu mašine iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina u našim fabrikama, zato što je jasno da će sukobi u svetu dugo da traju. Velika ulaganja u modernizaciju naših kapaciteta u fabrikama, jasno je da će sukobi u svetu dugo da traju, a i pronalazimo kupce za našu robu, možemo da prodamo sve što bi proizveli u narednih 20 godina. 20% proizvoda Namenske mora da bude ostavljeno Srbiji i njenoj vojsci, to je moja poslednja naredba.

Energetika: U narednih 6 godina 12 milijardi investicija

Kako je rekao Vučić, mere će biti donete za predstojećih šest meseci. Posebno će biti teške naredne dve zime.

- Srbija godinama ima samo jedan naftovod koji ide preko Hrvatske i završava u Pančevu. Nemamo spojen naftovod sa Mađarskom. U sve tri oblasti, gas, nafta i struja su nam potrebna velika ulaganja. U narednih 6 godina najmanje 12 milijardi u infrastrukturu ćemo uložiti. Republika Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdevač. Izgradnja naftovoda 128 km dužina naftovoda Novi Sad-Mađarska. Naftovod bi mogao da košta do 120 miliona evra. Do sad smo uradili sve što je moguće, kad je nafta u pitanju. 160 miliona evra ćemo da izdvojimo da bismo u potpunosti obezbedili sigurnost snabdevanja naftom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Snabdevaćemo se na različite načine, kupovaćemo iračku naftu, 20% skuplju, potrebno nam je 18 do 24 meseca da izgradimo naftovod do Mađarske. Nafte imamo dovoljno za 75 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo dotok nafte i 59 dana za benzin.

- Ono što je važno za gas imamo najveće rezerve gasa u istoriji, skladište u Banatskom Dvoru je puno do čepa. U Mađarskoj imamo 390 miliona tona, 286 miliona tona u Banatskom Dvoru. Ne možete da napravite gasno skladište da kažete sad ću da iskopam rupu na Marakani, zato nemamo veća skladišta, nismo mogli da se dogovorimo sa ruskim partnerima. Nesumnjivo imamo gas za dva meseca. U Eb+vropi sam Mađarska ima nižu cenu gasa, 332 evra na 1000 kubika gasa, u Hrvatskoj je 674, u Atini je 2.228 evra na 1000 kubika gasa. I ako bude povećanja cena to neće prelaziti cene razuma, neće predtasvljati poseban udar na građane Srbije.

- Cena električne energije, u Srbiji 8,6 evrocenti po kilovat satu, u Crnoj Gori 10,5, u Italiji 54,5 evrocenti. Srbija će biti i dalje zemlja sa najnižom cenom struje. Ziđin ukoliko bi se prikopčao bilo bi za nas veliko opterećenje, razgovaraćemo sa našim kineskim prijateljima da to pomerimo, uvek je najveća potrošnja struje dan uoči Svetog Nikole. 4 milijarde evra za izgradnju Đerdap 3 sa Amerikancima to ćemo svakako raditi. Izradićemo još jednu rafineriju sa Indijcima. Biće nam važno da gradimo gasni interkonektor. Razgovaramo sa mađarskim partnerima da se dodatno uvežemo, da posatnemo suvlasnici njihovih nukearnih elektrana Pakš 1 i Pakš 2. Moramo da ulažemo i u solar i u vetar. Moraćemo da obezbedimo da ta struja ostaje u Srbiji. Razmišljamo da uvedemo ekstra profit, narod će to da pozdravi, tajkuni neće.

Finansije

- Na računu trenutno imamo 253,7 milijardi dinara, više smo nego likvidni, javni dug je trenutno na 53,7 %. Stanje dobro, stabilno. Jačanje dolara nam je napravilo problem. Očekujemo da postignemo stend baj aranžman sa MMF-om.

Investicije

- Nivo stranih investicija do kraja godine iznosiće 3,65 do 3,9 milijardi evra i biće blizu ili više od prošlogodišnjeg rekorda. U septembru investicije dostigle 3 milijarde i 11 miliona evra stranih investicija, što je rekord u istoriji Srbije i 0,3 posto više nego 2021. godine. Kina i Japan povećale investicije u Srbiji.

Namirnice

- Srbija je obezbedila najjeftiniji hleb u Evropi, sava 53,50 dinara, nećemo imati problema nis a kukuruzom ni sa pšenicom. Dovoljno šećera, soli, po 11 miliona kilograma soli i šećera.

Plate i poklon mladima po 5.000

- Od 1. novembra idemo na povećanje penzija od 9 %, pa onda od 12,1 % od januara. Ukupno povećanje između 20,2 i 20,8 %, time će prosečna penzija biti oko 38.000 dinara. Prosečna penzija će biti negde oko 322-323 evra, računajući i poljoprivredne penzije koje su jako male jer nisu uplaćivani doprinosi. Minimalna zarada će biti 40.020 dinara.

Povećanje plata 12,5 % u javnom sektoru, vojsci za 25 %. Obezbedili smo pred Novu godinu, od 1. do 15. decembra isplatićemo 5,.000 dinara svim mladima kao novogodišnji poklon. Prijavljivanje kao i ranije.

Saobraćajnice i putna infrastruktura

- U narednih godinu dana pet saobraćajnica ćemo završiti. Uspeli smo da ne odustanemo ni od jedne investicije i pored krize koja nas zadesila, jer znamo da je to uslov za naš rast. Autoput do Kruševca biti završen do kraja godine, i da bi deonica trebalo da bude otvorena 30. decembra. Svi Kruševljani treba da znaju da će od nove godine imati autoput od Kruševca do Beograda i da će im do Beograda trebati samo sat i deset minuta.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Vladimir Sporcic

Vučić je kazao da će se nastaviti rad na Moravskom koridoru. Istakao je da će deonica Surčin-Novi Beograd biti završena do sredine februara što će omogućiti mnogo lakši izlazak na „Miloš Veliki“.

- Verujemo da ćemo do kraja marta završiti celu obilaznicu oko Beograda, do sektora C, odnosno Bubanj Potoka. To će predstavljati ogromno rasterećenje za građane Beograda, ali i sve putnike koji idu sa severa na jug. Zatim idemo na ugovaranje sektor C, odnosno spajanje sa Pančevom i velikim mostom - preneo je on. - Do kraja iduće godine biće završena i brza saobraćajnica prema Valjevu, a do septembra autoput Ruma-Šabac.

- Za 11 meseci nema više prolaska kroz gužve u Jarku, Hrtkovcima, Platičevu. Imaćemo autoput do Šapca, pa će se stizati od Beograda do Šapca za 45 minuta - rekao je on. Vučić je kazao da će biti nastavljeno ulaganje u železnicu.

- Već su krenuli radovi na pruzi Niš-Brestovac, kao i pruzi Niš-Dimitrovgrad. Radimo brzu prugu Beograd-Niš, rastu troškovi ali imamo veliku podrška EU za te radove i hvala im - objasnio je on.

Vučić je kazao da država razmišlja da se spoji sa Vrbnicom prema Crnoj Gori, jer je pruga u užasnom stanju u delu prijepoljske i pribojske opštine.

- Do kraja 2025. imaćemo potpuno završenu prugu kroz Srbiju prema Mađarskoj. Do sada smo uspeli da ne odustanemo ni od jedne investicije i pored krize koja nas je zadesila, jer znamo da je to uslov našeg rasta - kazao je on.

- Srbija i njena vlada moraće da nastave da rade na mnogo reformi, da nastave da rade vredno i na brojnim infrastrukturnim projektima. Na dnevnom nivou razgovaramo o deklaracijama i usklađivanju sa politikom EU. Nikada nećemo govoriti i izlaziti pred naciju, a da nemamo u potpunosti jedinstven stav. Nikome nismo dužni ništa jer oni kojima mi nismo uveli sankcije nama su uveli posle tri dana. U ovom trenutku ne ugrožavamo naše nacionalne interese time što štittimo svoju moralnu poziciju.

Najveće licemerje je to što oni koji su uveli sankcije su sebe izuzeli. Sve što smo radili 10 godina potrošićemo za godinu dana, ali za to i služe dobra vremena da bismo u teškim mnogli da preživite. Ove cene držimo da bismo održali u životu naša preduzeća, u mnogim zemljama šoping molovi će da se zatvore do marta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pasa Pujkic

    8. oktobar 2022 | 10:35

    Vi ste predsednice, 3.aprila podneli svom poslodavcu (NARODU), molbu za prijem na posao, na mestu predsednika drzave. Narod vas je zaposlio, na odredjeno vreme, 5 godina. Vi se sad zalite svom poslodavcu, kako vam je tesko i naporno skoro svakog dana na poslu. A mi, narod, kao vas poslodavac, mozemo vam reci isto ono sto nama govore nasi poslodavci, koje ste vi doveli u nasu zemlju, kada se pozalimo na uslove rada, ako vam je tesko, uzmite knjizicu! Tako da...

  • Ceca

    8. oktobar 2022 | 11:36

    Cene nam u prodavnici kao da smo u Eu ,a plate kao u Bangladesu.

  • mare

    8. oktobar 2022 | 10:39

    obraca se nepismenom delu nacije….sta je tu novo!!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA