Stoltenberg: Podrška KFOR-a dijalogu Beograda i Prištine

Naveo je da je na jučerašnjem sastanku bilo novih najava nekih zemalja da se pojača podrška misiji KFOR-a i kazao da je vidno "povećanje tenzija na Kosovu, ne samo u vezi sa pitanjem registarskih tablica"

  • 1
Jens Stoltenberg Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak posle sastanka ministara odbrane zemalja članica Alijanse u Briselu, da trupe KFOR-a podržavaju napore diplomata Evropske unije da ostvare napredak u dijalogu Prištine i Beograda, uz posredovanje EU.

- Zapadni Balkan je region u Evropi gde Evropska unija i NATO veoma blisko sarađuju. Pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata, prvo u Bosni i Hercegovini, zatim na Kosovu. Imamo svoje prisustvo, misiju KFOR-a na Kosovu. Saveznici su posvećeni da nastave, da doprinose snagama -  rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanja novinara sa Zapadnog Balkana.

Naveo je da je na jučerašnjem sastanku bilo novih najava nekih zemalja da se pojača podrška misiji KFOR-a i kazao da je vidno "povećanje tenzija na Kosovu, ne samo u vezi sa pitanjem registarskih tablica".

Govoreći o Bosni i Hercegovini, rekao je da je u pitanju jedna od zemalja koje su na putu ka članstvu u NATO, što Alijansa podržava, ali je istakao da će ta odluka na kraju biti odluka BiH.

Dodao je da ta odluka mora da bude nešto što Bosna i Hercegovina želi, jer "NATO poštuje odluke svih zemalja koje same biraju svoj put", prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    15. oktobar 2022 | 09:40

    Kaze "Pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata, prvo u Bosni i Hercegovini, zatim na Kosovu.", pa i mi bi smo pomogli rusima da bace atomsku bombu na vas da bi pomogli da se okonca rat koji ste vi iziazvali u ukrajini....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA