≫ 

Američki ambasador u Prištini: Odluka suda o Visokim Dečanima treba da se sprovede

Džefri Hovenijer je rekao da SAD zabrinjavaju napadi na verske objekte na Kosovu i Metohiji

  • 2
Manastir Visoki Dečani

Foto: Shutterstock

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da odluku ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani treba sprovesti. Kada je reč o odluci Prištine o preregistraciji vozila, naveo je da SAD imaju razumevanja za tu odluku, ali da se nadaju će rok biti produžen.

Džefri Hovenijer je za RTV KiM rekao da SAD zabrinjavaju napadi na verske objekte na Kosovu i Metohiji, a posebno oni na objekte Srpske pravoslavne crkve, prenosi RTS.

- Zabrinuti smo kad god dođe do napada na bilo koji verski objekat ili bilo koju veru. Bilo je nekih protiv Srpske pravoslavne crkve koji su nas posebno zabrinuli. Mi ih osuđujemo i razgovaramo sa vlastima o njihovoj odgovornosti da obezbede sigurnost crkve - istakao je Hovenijer.

Izrazio je uverenje da je pitanje vlasništva manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje i šume jednostavno, i da to nije nešto o čemu "treba pregovarati iil razgovarati".

- Mislim da smo bili prilično jasni, zajedno sa našim partnerima iz Kvinte, po ovom pitanju. Verujemo da je ovo pitanje vladavine prava, to je tako jednostavno. Mi verujemo da postoji odluka ustavnog suda. Iz naše perspektive, kao što smo u prošlosti javno pozivali, ona treba da se sprovede. Ovo nije nešto o čemu treba pregovarati ili u ovom trenutku razgovarati. To se desilo, ali sud je presudio. U demokratiji, vi sledite odluke ustavnog suda - ukazao je Hovenijer.

O preregistraciji vozila: Nadamo se da će biti produžen rok

Kada je reč o odluci vlade u Prištini o preregistraciji vozila, Hovenijer kaže da SAD imaju razumevanja za tu odluku i da je ona u skladu sa briselskim sporazumima, ali i "da su od početka izražavale zabrinutost koju nastavljaju da izražavaju u pogledu vremenskog okvira za implementaciju".

- Moja poruka kosovskoj vladi je bila da verujemo da je potrebno više vremena, da nismo oduševljeni kratkim rokom, jer je ovo teško za ljude i naporno. Nadamo se da će biti produžen rok. To je bio deo našeg razgovora. Ne mogu da kažem da li će se to desiti ili ne, jer ste me pitali šta će se desiti, ali je to odluka kosovske vlade - naveo je Hovenijer.

Američka administracija "bacila pogled" na Vašingtonski sporazum

Rekao je da je aktuelna američka administracija "bacila pogled" na obaveze u okviru Vašingtonskog sporazuma i odlučila da one još uvek imaju važeći status, te da postoji niz obaveza za koje se nadaju da će biti sprovedene.

- Neke su sprovedene, neke su događaji zatekli, a na nekima bi nastavili da radimo zajedno. U širem smislu, međutim, takođe smatramo da je određeni broj postojećih preuzetih obaveza ili sporazuma postignutih bilo u okviru briselskog procesa ili na druge načine, još uvek nerešeno, i očekujemo da i Vlada Srbije i kosovska vlada ispune obaveze koje su preuzele - rekao je on.

Hovenijer je podsetio da vlade u Prištini i Beogradu imaju predlog i studiju izvodljivosti o deljenju jezera Gazivode kao pouzdanog snabdevača energijom i vodom, i da je njena izrada bila predviđena upravo jednom od tačaka Vašingtonskog sporazuma.

- Malo pre mog dolaska, znači pre nekog vremena, mi smo završili ovu studiju izvodljivosti i dali je i Vladi Srbije i kosovskoj vladi. Na te dve vlade je da odluče koje dodatne korake žele da preduzmu, ako ih ima. Ali, oni imaju studiju izvodljivosti - izjavio je Hovenijer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    16. oktobar 2022 | 09:01

    Ponavljaš jedno te isto kao papagaj... Sprovedite odluku ionako vi upravljate otetom južnom srpskom Pokrajinom...

  • Srbbgd

    16. oktobar 2022 | 20:42

    Gospodine napadi su isključivo na verske objekte SPC a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA