DS: Počinje podnošenje kandidature za predsednika stranke

Organizacioni odbor za pripremu izborne Skupštine saopštio je da su stvorene pretpostavke za početak formalnog kandidovanja za organe stranke koji će biti birani 10. novembra. Maksimalan broj delegata biće između 3.100 i 3.200, kaže Marko Đurišić

  • 0

Organizacioni odbor za pripremu izborne Skupštine Demokratske stranke (DS) održao je danas prvu sednicu na kojoj su utvrđeni poslovnik o radu tog odbora, pravilnik za vođenje kampanje i obrasci za kandidovanje, čime su stvorene pretpostavke za početak formalnog kandidovanja za organe stranke koji će biti birani 10. novembra.

Predsednik Organizacionog odbora i predsednik Izvršnog odbora DS Marko Ðurišić izjavio je da je utvrđen i predlog kvota za delegate skupštine koje će davati lokalni odbori stranke, o kojem bi već danas trebalo da se izjasni i predsedništvo stranke.

- Ukupan broj delegata znaće se kada se napravi presek 15. oktobra, jer je promenljiv faktor broj članova DS sa plaćenom članarinom, ali u svakom slučaju, maksimalan broj delegata biće između 3.100 i 3.200 - precizirao je Ðurišić.

Prema njegovim rečima, mogućnost da predlaže kandidate imaće 160 opštinskih i gradskih odbora, a neke opštine su izostavljene zbog toga što u njima odbore vode poverenici, koji nemaju prava da predlažu kandidate.

Rok za podnošenje kandidatura je 15 dana pre izborne skupštine i svi rokovi, uslovi i obrasci biće istaknuti na veb-sajtu stranke.

- Narednih dana ćemo dobiti odluke opštinskih odbora o tome šta su njihovi predlozi, a do sada je u stranku stiglo obaveštenje o odlukama dela opštinskih odbora i ,prema sadašnjoj evidenciji, 45 odbora za predsednika stranke predlaže Borisa Tadića, a jedan Dragana Ðilasa, ali tek sada, pošto smo utvrdili obrasce, krenuće pristizanje kandidatura - rekao je Ðurišić.

Predsedništvo DS izabralo je juče odbor za pripremu predstojeće izborne skupštine, na kojoj će biti biran predsednik i drugi rukovodeći organi stranke.

Članovi odbora su pomoćnik gradonačelnika i bivši gradonačlenik opštine Palilula Danilo Bašić, predsednik Izvršnog odbora DS Marko Ðurišić, predsednik pokrajinskog odbora stranke Dušan Elezović, sekretar stranke i poslanica Tamara Tripić i bliski saradnik lidera DS Borisa Tadića Miodrag Rakić.

U organizacionom odboru su i član Gradskog veća Skupštine Beograda Milan Popović, nekadašnji član tog veća i nekadašnji funkcioner u opštini Voždovac Jasenko Lazović, poslanik u Skupštini Srbije Boris Ranković i načelnica južnobačkog okruga Darija Šajin.

Skupština DS koja će rukovodstvo birati po delegatskom sistemu, odlukom Glavnog odbora, zakazna je za 10. novembar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA