≫ 

Brnabić u parlamentu pročitala imena ministara: Poslanici završili za večeras, nastavak rasprave sutra

Brnabić je predstavila svoj ekspoze pred narodnim poslanicima, kojima je poručila da traži njihovu podršku kako bi vlada Srbiju nastavila uspešno da vodi i u narednim godinama

  • 38
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina ministri Srbije Foto: Shutterstock, Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević/Sava Radovanović/Jadranka Ilić/Dragan Kujundžić/Rade Prelić/Miloš Milivojević/Tara Radovanović, ATA Images, Youtube/RTS//RTV Novi Pazar, Nikola Anđić, Milena Đorđević, Medija centar Beograd, Nikola Tomić, Marko Jovanović, Instagram/edin.djerlek, MN Press

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić došla je danas nešto posle podneva u Narodnu skupštinu, gde je predstavila svoj ekspoze i kandidate za ministre, posle čega će u parlamentu uslediti rasprava.

Brnabić predstavlja svoj ekspoze pred narodnim poslanicima, kojima je poručila da traži njihovu podršku kako bi vlada Srbiju nastavila uspešno da vodi i u narednim godinama.

Na dnevnom redu parlamenta je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade, a u parlament su oko 12 časova stigli i kandidati za ministre Siniša Mali, Tanja Miščević, Ivica Dačić, Maja Popović, Aleksandar Martinović i drugi.

Prošle sedmice poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o ministarstvima, što je bio korak ka formiranju nove Vlade Srbije.

Vlada će imati 25 ministarstava i dva ministarstva bez portfelja, a kanidate za ministre, javnost je saznala za vikend, nakon sednica Predsedništva SPS i SNS.

Odbor za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja Narodne skupštine ranije danas je usvojio ostavke nekih narodnih poslanika, od kojih su većina kandidati za ministre u novoj vladi.

Najduže obrazlaganje ekspozea je trajalo šest sati, a u parlamentu ga je kao kandidat za predsednika vlade pročitao Aleksandar Vučić. Ekspoze je imao ukupno 260 strana.

22:30 Završena rasprava, nastavak sutra u 10

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu za večeras o novoj vladi Srbije, a rad će nastaviti sutra od 10 časova.

Većina šefova poslaničkih grupa je iznela stav o novoj vladi Srbije, a glavne kritike opozicije su se odnosile na to da je reč o vladi kontinuiteta, uz ocenu da dosadašnja nije dobro radila, kao i da vladu formira Aleksandar Vučić, a zastupa je mandatarka Ana Brnabić.

Brnabić je odgovorila da vladu za razliku od prethodne vlasti ne formiraju ambasadori i tajkuni, i da će raditi samo i isključivo u interesu Srbije.

Predstavila je danas ekspoze u kojem je navela pet ključnih tema, a to su nova energetska politika, obrazovanje, zdravstvo, nastavak digitalizacije i klimatske promene. Kao glavni cilj, Brnabić je istakla očuvanje stabilnosti i nastavak rasta i razvoja.

16:00 Nova vlada pred većim izazovima

Naredna Vlada će se suočiti sa izazovima mnogo većim i mnogo zahtevnijim nego bilo šta što smo mogli da zamislimo pre dve godine, istakla je danas Brnabić.

“Svako na svetu je mislio da nakon pandemije korona virusa dolaze bolji dani - dani stabilnosti, mira i prosperiteta. Umesto toga, desilo se nešto što je bilo teško zamislivo nakon Drugog svetskog rata - rat na evropskom kontinentu. Od 24. februara ove godine, kada je započeo rat u Ukrajini, sve u svetu, a posebno na evropskom tlu, se promenilo. Gotovo jedina spoljnopolitička tema je Ukrajina i odnos prema Ruskoj Federaciji. Dve isključive ekonomske teme postale su: energetika i inflacija", navela je Bnabić u ekspoze pred poslanicima u parlamentu.

Ona je ocenila da svet polako, od tog 24. februara klizi u Treći svetski rat, sa sve češćim i sve ozbiljnijim zveckanjem nuklearnim naoružanjem i sve manjim šansama za mir koji bi se sklopio u kratkom roku.

Kako je najavila apsolutni prioritet u mandatu ove Vlade biće energetika, odnosno, kako je to jednom prilikom naglasio i predsednik Srbije nova energetska politika Srbije.

15:00 Rasprava i dalje traje, Brnabić istakla da je ponosna na vladu

Naredna Vlada će se suočiti sa izazovima mnogo većim i mnogo zahtevnijim nego bilo šta što smo mogli da zamislimo pre dve godine, istakla je danas mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić.

13.56 - Završen ekspoze Ane Brnabić, sledi rasprava

Mandatarka Ana Brnabić završila je predlaganje ekspozea, predsednik Skupštine Vladimir Orlić otvara raspravu.

13.40 Kandidati za ministre u Novoj Vladi su:

Ana Brnabić, predsednica vlade

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i zamenik predsednika vlade

Miloš Vučević, potpredsednik vlade i ministar odbrane

Siniša Mali, potpredsednik vlade i ministar finansija

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine

Rade Basta, ministar privrede

Jelena Tanasković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Irena Vujović, ministar za zaštitu životne sredine

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Dubravka Negre, ministar rudarstva i energetike

Maja Popović, ministar pravde

Aleksandar Martinović, ministar za upravu i lokalnu samoupravu

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova

Tanja Miščević, ministar za evropske integracije

Branko Ružić, ministar prosvete

Jelena Begović, ministar za nauku i inovacije i tehnološki razvoj

Danica Grujičić, ministar zdravlja

Nikola Selaković, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja

Darja Kisić, ministar za brigu o porodici i demografiju

Husein Memić, ministar za turizam i omladinu

Zoran Gajić, ministar sporta

Maja Gojković, ministar kulture

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu

Mihajlo Jovanović, ministar za telekomunikacije

Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja

Novica Tončev, ministar bez porfelja

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja

Edin Đerlek, ministar bez portfelja

13.30 Izvoz IT proizvoda dostigao blizu dve milijarde evra 

Brnabić je napomenula da je izvoz našeg IT sektora, naših ideja, rešenja, pameti, prošle godine dostigao blizu 2 milijarde evra, a ove godine se očekuje da će izvoz preći 2,6 milijardi evra.

Podsetila je da je u oblasti vladavine prava, napravljen najveći iskorak u proteklih 20 godina, uz promene Ustava u oblasti pravosuđa, koje će depolitizovati pravosuđe i obezbediti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo, što je, kaže, ostati jedna od najvažnijih tekovina prethodne vlade, i rezultata SNS i valdajuće koalicije.

13.20 Još 26.000 novih radnih mesta 

Govoreći o investicijama, Brnabić je istakla da se i ove godine očekuje isti ili nešto viši nivo investicija. Ona je podsetila da je od oktobra 2020. bilo 66 otvaranja fabrika ili postavljanja kamena temeljaca za nove fabrike, kao i da će se obezbediti preko 26.000 novih radnih mesta u Srbiji.

Mandatarka je podsetila da je prethodna Vlada završila brzu prugu od Beograda do Novog Sada, kao i da će tokom mandata sledeće vlade biti završena deonica do granice sa Mađarskom i da će biti započeta izgradnja brze pruge od Beograda do Niša.

13.15 Cilj je da nastavimo rast plata i penzija

Mandatarka je, nabrajajući ciljeve, istakla i da je jedan od važnijih da zadržimo kontinuirani rast plata i penzija i da postepeno smanjujemo deficit koji se akumulirao tokom pandemije. "To ćemo postići dodatnim povećanjem konkuretnosti i naše privrede", istakla je.

- Prosečne plate su preko 600 evra. Poslednji pokazatelj, to je avgust ove godine, prosečna plata u Republici Srbiji 641 evro i očekujemo da budu preko 700 evra do kraja ove godine - navela je Brnabićeva.

13.10 Prioritet ostaje izgradnja novih bolnica

Brnabić je istakla da prioritet ostaju izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih zdravstvenih ustanova i da su tokom pandemije zdravstvenim radnicima plate povećavane tri puta.

Podsetila je i na ekonomske pakete za podršku privredi i građanima.

- Kroz tri ekonomska paketa za podršku privrede i građanima, tokom pandemije investirali smo tri milijarde evra kako bi sačuvali produktivnost i konkurentnost kompanija u Srbiji, a pre svega mikro, malih i srednjih preduzeća. I u ovoj oblasti smo pokazali snagu i otpornost - napomenula je Ana Brnabić.

Biografije budućih ministara čitajte u našem posebnom tekstu.

Ana Brnabić stigla u parlament, počinje rasprava o izboru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    25. oktobar 2022 | 14:19

    Fenomenalno , ministar privrede profesor fizičkog . BRAVO 👏👏👏 šta na ovo kaže SANU ?

  • Mica

    25. oktobar 2022 | 14:20

    Ko nas je kleo nije dangubio

  • Bd

    25. oktobar 2022 | 14:34

    Čudi me kako nema jovane Jeremić i njen zamjenik sarapa. Kako je to prošlo bez njih nije pošteno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA