Vučić: Džaba nam pare ako ne budemo imali više dece

VUčić je istakao da dodatno mora da se radi na porastu nataliteta

  • 11
Aleksandar Vučić i  predsednica Skupštine CG Danijela Đurović Foto: ATA Images

Predsednik Aleksandar Vučić upozorio je danas da je najveći problem, kada je reč o politici podsticanja nataliteta u Srbiji, to što oni koji imaju najviše novca imaju manje dece i poručio da nam je džaba sve ako ne budemo imali više dece.

Na pitanje novinara da li se nastavlja sa politikom podsticaja i da li se planira da majke koje budu imale troje, četvoro možda i više dece budu malo bolje sagledane kada je reč o politici penzionisanja, Vučić je rekao je nijedna država u regionu ne izdvaja toliko novca za podsticanje rađanja kao Srbija.

- Pokažite mi zemlju u regionu koja daje toliko novca za rađanje dece, videćete da je nema, samo to imajte u vidu - rekao je Vučić.

Dodao je da je ministar Dmitrović imao dobre ideje i dobro radio, ali da je druga stvar problem.

- Šta god da uradimo, da podstaknemo novcem ili nekom vrstom privilegija, to može da ima efekta ovde u Vlasotincu, ali najveći problem je nama što oni koji imaju najviše novca, a to nije uvek slučaj, ali jeste ono što pokazuje prosek, što više novca imate - to manje dece imate. Dakle, sada se postavlja pitanje šta onda da radite. Neverovatno je da je nivo nataliteta obrnuto proporiconalno ekonomskoj snazi - primetio je Vučić.

To je, kako je rekao, jednačina sa više nepoznatih u celom svetu i zemlje se na različite načine bore sa tim problemom.

Dodao je da je slušao mađarsku predsednicu Katalin Novak, koja je ekspert u toj oblasti pošto je Mađarska uspela da popravi natalitet.

Vučić ističe da smo i mi mali ove godine bolje rezultate, ali da to nije dovoljno.

- Imamo u prvih osam meseci 6.000 manje preminulih, i zbog korone i vaksularnih boelsti koje su pre bile kao posledica korone. Suština je u tome da moramo nacionalnu svest da podignemo i razumemo da nam nema budućosti bez dece. I da moramo taj sebični odnos u kojem smo samo sebi važni da promenimo i da razmišljamo o budućnosti zemlje, a ne samo o nama - rekao je Vučić.

Džaba nam sve te pare ako ne budemo imali više dece, poručio je Vučić, i rekao da je spreman da sasluša sve predloge kako podići natalitet.

- Svaka ideja je dobrodošla, da znamo šta donosi dobar rezultat odmah bismo primenili, ali niko u svetu to ne znam, Nemci bi to odmah primenili a ne bi ''uvozili'' Srbe, Hrvate, Bošnjake i sve ostale - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    25. oktobar 2022 | 14:08

    Hoce vise dece , a plate 50000 pri tom jedno obicno mleko 180dinara?

  • Marko

    25. oktobar 2022 | 13:54

    Podigni plate na 1000 eura daj narodu da radi i zaradi i bice i dece i brakova i svega normalno da funkcioniše a nemoj da dižeš cene a plate nikako i da štitiš tajkune što dižu fabrike i zapošljavaju radnike uz minimalac. NEŠTO NEJASNO? ŽIVA ISTINA.

  • Gandravi

    25. oktobar 2022 | 13:34

    Aj sada kada smo svi postali milioneri, da pravimo decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA