≫ 

Srpska lista: Izricanje prve novčane kazne za tablice tzv. Kosova biće povod za otpor srpskog naroda

Iz ove stranke poručuju „da su svesni pravih namera vlastodržaca iz Prištine“

  • 2
Kosovska MITROVICA IZBORI GRAĐANI Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Kurtiju želimo jasno i nedvosmisleno da poručimo da će izricanje prve mere novčane kazne biti povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda - poručili su danas iz Srpske liste u prvoj reakciji na novu odluku kosovske vlade da sada po fazama do 21. aprila ukloni sve srpske tablice gradova na Kosovu – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja, prenosi portal Kossev.

Iz ove stranke poručuju „da su svesni pravih namera vlastodržaca iz Prištine“.

- Najava Aljbina Kurtija nije ništa drugo nego želja da se nastavi sa planom progona Srba sa svojih vekovnih ognjišta - smatraju.

Kažu da „nikakve ukore i druge kazne Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaje Srbija“ neće dozvoliti.

- Imajući u vidu plan Aljbina Kurtija da Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaju organi Republike Srbije izriče nekakve ukore i druge kazne, u ime srpskog naroda sa ovih prostora želimo da mu jasno i nedvosmisleno poručimo da će izricanje prve mere novčane kazne biti povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda.

Iz SL su ujedno naglasili da se grdno varaju „svi koji misle da će narod nemo posmatrati obespravljivanje, ukidanje KM tablica tj. slobode kretanja i ugrožavanje opstanka“.

Građanima su potom još jednom preneli poruku srpskog predsednika da „nisu sami“, kao i da Srbija neće dozvoliti „progon i proterivanje“.

Nakon više zahteva iz EU i SAD da se za zamenom srpskih tablica sa RKS sačeka još narednih deset meseci, tri dana uoči isteka roka kosovska vlada odlučila je da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji. Iako nisu eksplicitno saopštili da će produžiti prethodno zacrtan rok, 31. oktobar, u praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve potpunog uklanjanja. Kurti, međutim, tvrdi da odluka od 29. juna „nije odložena, već intenzivirana“.

Kurti pozvao gradonačelnike sa severa KiM na razgovor

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je danas da je pozvao gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije na sastanak da bi razgovarali o plaćanju struje i registarskim tablicama, objavio je Kljan Kosova.

- Želimo da razgovaramo o tome, ali ne samo o tome. Imaćemo dve teme, energiju i registarske tablice kad god da budemo imali taj sastanak - rekao je Kurti, ne precizirajući kada bi sastanak trebalo da se održi.

Privremene prištinske institucije danas su utvrdile prelazni režim primene odluke o promeni registarskih tablica koji predviđa opomene, novčane kazne i probne registarske tablice do 21. aprila iduće godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    29. oktobar 2022 | 09:33

    Šiptari mogu da rade ovo isključivo zaslugom srpske vlade ? Srpska vlada je pasivni posmatrač umesto da intezivira otpriznavanje takozvanog republike Koosova, doslednu primenu rezoluciju UN 1244 kao polaznu osnovu ona sluša savete EU a za to vreme Šiptari prave vojsku ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA