• 17
 ≫ 

"Znamo i čiji su dronovi i šta im je bio zadatak": Vučić prisustvuje vežbi "Manevri 2022"

 ≫ 

Nisu bili tamo da skupljaju sličice. Koriste komercijalne dronove jer misle da se tako neće ustanoviti vlasnik, rekao je Vučić

 • 17
Aleksandar Vučić, Pasuljanske livade

Printskrin: Tanjug

Na vojnom poligonu Pasuljanske livade, u okviru združene vežbe Vojske Srbije "Manevri 2022", pripadnici Treće brigade Kopnene vojske i rezervnog sastava, danas uvežbavaju upotrebu različitih oružja i borbenih sredstava i gađanja sa zemlje, a vežbi prisustvuje predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednika su na poligonu dočekali ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, a raport mu je predao kapetan Ilija Joksimović.

Dok je obilazio kompleks, predsednik je upitao koja je bolja brigada, treća ili četvrta, na šta je dobio odgovor da su obe dobre.

-To je ono što nam drži i čuva vojsku. Na jugu, jugoistoku i jugozapadu je najbolja vojska, vojnici sa juga čuvaju Beograd i Novi Sad – rekao je predsednik.

Predsednik Vučić pričao je i obaranju dronova, koje se dogodilo juče kod Raške.

- Ljudi žive u nekom vremenu od pre 20 i 30 godina, Srbija je mnogo snažnija, da ne pomislimo da smo tako jaki da možemo sa najvećom silom da izlazimo na kraj, ali smo mnogo snažniji nego što smo bili nekada. Naš prioritetni zadatak je da sačuvamo mir. Nismo juče prvi put primetili letelice iznad kasarni, onda smo ih upozorili, odmah vidite tu združenost protiv Srbije - rekao je Vučić.

Krenulo je ono s kim se mi sukobljavamo, ni sa kim, ali je li hoćete da nam neko špijunira vojsku? Nisu bili tamo da skupljaju sličice. Koriste komercijalne dronove jer misle da se tako neće ustanoviti vlasnik. To je svojevrsan vid agresije na suverenu zemlju. Znamo mi i čiji su dronovi i šta im je bio zadatak, ali pustite nas da se malo pravimo naivni - rekao je predsednik.

Rekao je i da su juče ceo dan NATO dronovi "obigravali" na Brnjaku i Jarinju.

- Vodili smo računa, oni su bili na 200, 500 metara od amdinistrativne linije, sa druge strane. NATO poštuje sve procedure, ali smo i njih videli, ali njih nemamo pravo da rušimo i obaramo po Rezoluciji 12 44 i Kumanovskom sporazumu. Ali, nisu oni bili tamo da skupljaju sličice ili da igraju klikere, nego zbog različitih stvari - rekao je Vučić.

Problem je, kaže, kada neko dođe u Rašku ili Novi Pazar, dodajući da su korišćeni komercijalni dronovi, jer oni koji ih koriste misle da se za taj neće ustanoviti vlasnik, jer da nisu komercijalni ustanovili bismo na osnovu vojnih elemenata, kome pripadaju...

- To vam je kao sa diverzijom na Sevrnom toku u Baltiku... Čini mi se da svi znaju, da ceo svet zna sve o tome, pa se svi prave naivni. Pustite i nas da se pravimo malo naivni - rekao je Vučić.

Podsetimo, u sklopu vežbe 31. Pešadijskog bataljona koji obučava rezervni sastav biće izveden prikaz "Lazara“, dalekometnih pušaka, automatskih bacača granata, MRAP-ova - oklopljenih pešadijskih vozila, prikaz gađanja iz mitraljeza na tenkovima, iz samohodnih haubica, korneta i iz minobacača.

Vojska Srbije izvodi združenu vežbu "Manevri 2022", na kojoj od 18. oktobra, a tri nedelje, odnosno do 6. novembra, pripadnici aktivnog i rezervnog sastava zajedno realizuju različite oblike obučavanja.

Provera snaga se realizuje u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima, uz angažovanje operativnih kapaciteta kopnene i vazduhoplovne komponente.

Cilj izvođenja vežbovnih aktivnosti je dalje unapređenje sposobnosti komandi i jedinica za planiranje i izvođenje operacija, preventivni razmeštaj snaga, organizovanje sadejstva i saradnje te života i rada u terenskim uslovima.

U pripremnoj fazi vežbe, komande i jedinice realizovale su zadatke na matičnim lokacijama, vršila se provera standardnih operativnih procedura i prijem lica iz rezervnog sastava, koja su po dolasku u jedinice prošla obuku radi obnavljanja znanja stečenih tokom služenja vojnog roka.

Za završnu fazu, planirano je realizovanje taktičckih uvežbavanja, taktičke vežbe i gađanja iz različitih tipova naoružanja.

Vojska Srbije ranije je saopštila da združene vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a po potrebi i ostale snage sistema odbrane, predstavljaju nezamenjiv oblik obuke u Vojsci Srbije, kao i da se njihovom realizacijom postiže visoka osposobljenost komandi i jedinica za izvršavanje zadataka u sadejstvu što je, kako se napominje, od ključnog značaja za ukupnu borbenu gotovost vojske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Map

  3. novembar 2022 | 12:02

  Znamo i posto je dizel,mleko,meso,komunalije, a znamo i sta je skretanje teme sa zivota obicnih gradjana

  49
  16

  Podelite komentar

 • Краљево

  3. novembar 2022 | 12:16

  To sto nasa voska vezba, to je zastarelo. Kako vidimo u danasnim ratovima, vise se ne vodi rat kao nekada. Danas su najbitniji dronovi. Iran ih prodaje za male pare a vrlo efikasni, to treba kupovati i vrsiti obuku na dronovima. Danas jedan tenk skoro pa nista ne vredi a kosta kolko 100 dronova.

  31
  5

  Podelite komentar

 • Rajko

  3. novembar 2022 | 12:17

  I moja baba zna da su to dronovi nasih zapadnih prijatelja koji nam misle i cine dobro i koji nas narod ubijaju bez prestanka i dalje, pocev od tona i tona bacenog uranijuma pa na dalje.

  29
  3

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima