Nemački ambasador na Kosovu o primeni sporazuma o tablicama i formiranju ZSO

- Postoje neki dogovori koji se moraju sprovesti, ali u okviru Ustava ili ne želimo ni da ga primenimo. Postoji, međutim, sporazumi koji se moraju primeniti i to se odnosi i na registarske tablice - ukazao je nemački ambasador na Kosovu

  • 12
Jern Rode, nemački ambasador na Kosovu Printskrin:Youtube/ Slobodno Srpski

Mere koje preduzimaju prištinske institucije u vezi sa registarskim tablicama su legitimne, ali bi taj proces trebalo odložiti za 12 meseci, izjavio je danas nemački ambasador na Kosovu Jern Rode.

On je u intervjuu za RTK govorio i o pitanju ZSO, navodeći da treba da bude formirana u skladu sa kosovskim Ustavom. Rode je dodao da zna da ima analitičara koji tvrde da se time stvara Republika Srpska na Kosovu, ali je istakao da to nije cilj, prenosi Tanjug.

- Postoje neki dogovori koji se moraju sprovesti, ali u okviru Ustava ili ne želimo ni da ga primenimo. Postoji, međutim, sporazumi koji se moraju primeniti i to se odnosi i na registarske tablice - ukazao je on.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu, Rode je naveo da predloge treba da prihvate strane u razgovorima i da se u dijalogu moraju postići kompromisi u korist građana.

- Mi dajemo predloge i oni mogu biti prihvaćeni ili ne - rekao je ambasador i dodao da je poruka Nemačke upravo to da se moraju praviti kompromisi.

Povodom današnjeg Berlinskog procesa on je izjavio da je to bio dobar dan za Zapadni Balkan i Evropu i da je sa tri potpisana sporazuma već obezbeđeno slobodno kretanje ljudi i priznate su kvalifikacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    4. novembar 2022 | 06:27

    "Republika Srpska na Kosovu", baš su maštoviti, koliko znam celo Kosovo je Srbija...

  • Acko

    4. novembar 2022 | 04:56

    Ma kako ste vi nama lepo pametni. ZSO ne moze jer nije u skladu sa ustavom ali zato tablice moze. Nisu ni tablice u skladu vec su predvidjene statusno neutralne.

  • Краљево

    4. novembar 2022 | 01:21

    Krsite ustav Srbije a postujete ustav Kosova??? Halooo, pa jer znate sta radite? Vi sa zapada ste jedno VELIKO ZLO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA