≫ 

Simić najavio sastanak predstavnika Srba u Zvečanu: "Ne bih da prejudiciram o napuštanju institucija"

Istakao da su građani mišljenja da je stanje nepodnošljivo

  • 5
Igor Simić FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić najavio je jutros da će u 12 sati u Zvečanu biti održan sastanak srpskih političkih predstavnika sa severa KiM sa predstavnicima svih kosovskih institucija na severu.

- "Na sastanku će se razmatrati predlog Predsedništva Srpske liste i predsednika Gorana Rakića da se razmotri i napuštanje svih kosovskih institucija na severu KiM, ali i ostalo - rekao je Simić Tanjugu.

Sastanak će biti održan u opštini Zvečan.

Na pitanje da li su Srbi sa severa zbog pritisaka Prištine do sada najbliži odluci da napuste kosvske institucije, kazao je da ne bi da prejudicira šta će biti zajednički stav svih srpskih političkih predstavnika i rukovodioca institucija.

- Ali mogu da potvrdim da su i naši građani i svi koji su deo tih institucija nakon devet godina podvukli crtu i rekli - ovo je više nepodnošljivo, Priština gazi sve potpisan sporazume bez ikakavih konsevenkci iz međunarodne zajednice. Nekad smo imali anemična saopštenja, a danas već imamo i ćutanje, što oni to tumače kao odobravanje - rekao je Simić.

Kaže da Srbi sa severa žele da se sačuvaju mir i budućnost za pokolenja koja dolaze za naš narod na ovim prostorima.

- I u tom smislu ćemo učiniti sve da sačuvamo i mir i Srbe na prostoru KiM. Nijedna naša odluka neće biti ishitrena i neće voditi u avanturizam, ali će svaka naša odluka biti jedinstvena i poslaće jasan signal i poruku i Prištini i međunarodnoj zajednici, da Srbi neće nemo posmatrati kako se razvlašćuju i kako Aljbin Kurti kadrira i smenjuje časne i poštene ljude poput Nenada Ðurića, i kako se gaze svi potpisani sporazumi i Priština silom pokušava da rešava otvorena pitanja u dijalogu - naglasio je Simić.

Rekao je da Srbi na severu KiM sve aktivnosti, koje će se sprovoditi danas i sutra, dočekuju pre svega zabrinuti zbog ponašanja Prištine, koja izaziva tenzije na severu KiM slanjem do zuba naoružanih specijalaca u čisto srpske i mirne sredine.

- Sa druge strane naš narod ove aktivnosti dočekuje nikad složniji i jedinstveniji, rešeniji da ostane i opstane na ovim prostorima i da ne dozvoli dalje gaženje i uništavanje i Briselskog sporazuma i svega što znači normalna život za Srbe na ovim prostorima - naveo je Simić.

On je kazao da će sutra u severnom delu Kosovske Mitrovice biti održan najmasovniji protest srpskog naroda na KiM.

- Želim da naglasim da grad i sve četiri opštine izgledaju veličanstveno, građani su istakli naše trobojke na svojim balkonima i prozorima i u tom smislu mi sutrašnji protest dočekujemo u dobrom raspoloženju, uvereni, jedinstveni i složni da je ovo jedini način da se izborimo za budućnost srpskog naroda na KiM. Protest će biti održan u Kosovskoj Mitrovici i pozivam sve naše građane, Srbe, ali i Bošnjake, Gorance i sve druge koji Republiku Srbiju doživljavaju kao svoju otadžbinu, da dođu i budu deo ovog velikog opštenarodnog i mirnog demokratskog protesta - poručio je Simić.

Video: Jarinje: Kosovska policija uručila prvu opomenu za KM tablice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    5. novembar 2022 | 10:14

    I na kraju, opet sve isto?

  • Sibin

    5. novembar 2022 | 11:23

    Vi ste bre paraziti, ziviti na nasoj grbaci pola veka, radite sta hocete sto se mene tice!!!!!!!

  • Милан

    5. novembar 2022 | 11:27

    Ова ситуација се решава само пушком….ви можете да водите полемику до прекосутра

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA