Petković nakon povlačenja Srba iz prištinskih institucija: Dosad najodgovorniji odgovor srpskog naroda na KiM

Direktor Kancelarije za KiM ocenio je da je Aljbin Kurti zadao smrtnosni udarac dijalogu Beograda i Prištine

  • 1
Petar Petković Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je danas da je odluka Srba da napuste sve institucije u Prištini do sada najodgovorniji odgovor srpskog naroda na KiM i da se na taj način odbranjuje Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

- Sistemskim proganjanjem našeg naroda i gaženjem svih sporazuma, Aljbin Kurti je zapravo saterao u ćošak srpski narod i ovo je bio njihov jedini mogući odgovor. Reč je o mirnom i demokratskom odgovoru srpskog naroda koji na ovaj način želi da odbrani Briselski sporazum i ZSO - rekao je Petković za RTS.

On je rekao da Srbi na KiM ovo nisu želeli, da je ta odluka iznuđena.

- Srbi su jasno rekli da napuštaju sve institucije dok se ne formiraju ZSO i ne ukine se odluka o preregistraciji. Oni samo žele da zaštite Briselski sporazum - poručio je Petković.

On je istakao da je ZSO jedini mehanizam da se odbrane kolektivna i indivudualna prava srpskog naroda na KiM koja, kako je rekao, se gaze svakog dana jer nema dana da se desi neki napad na Srbe na KiM.

- Niko od Srba na KiM ne želi albanski barjak, već srpsku trobojku. Nisu Vljosa Osmani i Aljbin Kurti vrhovni komandanti Srbima na Severu KiM, već Aleksandar Vučić - poručio je direktor Kancelarije za KiM.

On je ocenio da je najodgovorniji za sadašnje stanje Kurti, koji je, kako je rekao, zadao smrtonosni udarac dijalogu Beograda i Prištine.

- Srbija će pobediti jer vodimo odgovornu politiku- dodao je Petković, naglasivši da je Beograd svoje obaveze iz Briselskog sporazuma ispunio, a da Priština, kako je rekao, nije prstom mrdnula.

Verujem u odlučnost našeg naroda i očekujem veliki broj građana na skupu u Mitrovici, gde će preneti da su za ZSO i očuvanje mira i stabilnosti, rekao je Petković.

Reakcija Brisela i poziv Prištini da hitno pristupi formiranju ZSO prema rečima Petkovića kasni.

- Zar je trebalo sve ovo da se desi da bi Brisel reagovao a oni su garanti za sprovođenje Briselskog sporazuma i to što danas nemamo ZSO. Zašto to nije moglo da se desi ranije - pita direktor kancelarije za KiM.

Video: Petković pokazao dokument kojim mu je zabranjen ulazak na KiM: Najskandaloznija zabrana do sada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbIn

    6. novembar 2022 | 10:57

    Prvo ste naterale sve ljude da predju u kosovske institucije, ugasili nase, sad ih terate da istupe iz istih. A od cega ce da zive ljudi, od cega da hrane decu, to se ne pitate?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA