≫ 

Održan veliki narodni skup u Kosovskoj Mitrovici: Na kraju svi pevali "Ovo je Srbija"

Skup građana najvljen je za danas u podne, nakon što je smenjen komandir policije i nakon što su predstavnici Srba dali ostavke u institucijama

  • 27

Danas se u Kosovskoj Mitrovici održava narodni skup. Okupljanje je kod spomenika knezu Lazaru, u centru grada.

Kako izveštava naš novinar sa terena, u gradu je relativno mirno. Dodaje reči meštana koji kažu da je to često sinonim za napetost, te da ih je teško razdvojiti.

12.50 "Ovo je Srbija"

Obraćanje govornika završeno je pesmom. Među okupljenim građanima zaorilo se "Ovo je Srbija".

12.47 Rakić: "Dosta je gaženja Briselskog sporazuma"

Predsednik Srpske liste Goran Rakić građanima je kazao da je bilo dosta gaženja prava Srba na KiM.

- Juče smo podneli ostavke, ali želim da vam javno vratim mandate. Vi ste nas birali, a ne Priština. Okupili smo se danas da nikad jače i složnije uputimo poruku da je dosta šikaniranja Srba na KiM. Svedoci ste da smo poslednjih godinu dana bili uskraćeni za pravo glasa na izborima i regerendumu, da su nas nazivali kriminalcima, otimali imanja naših ljudi i gradili policijske baze, otimali sanitetska vozila, našim sportistima zabranili održavanje sportskih događaja... Dosta je gaženja Briselskog sporazuma. Mirne savesti stojim pred vama - kazao je.

Dodao je da se ostavkama brani međunarodno pravo.

- Svesni ste da su Vljosa Osmani i Aljbin Kurti desetinama puta rekli da Briselski sporazum ne postoji - podsetio je, navodeći da srpska strana samo želi mir.

Kosovo Kosovska Mitrovica protesti Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

12.42 Simić: Ostavke podnete mirne savesti 

- Kažu da nas nema više od par desetina - kazao je prisutnima potpredsednik Srpske liste Igor Simić komentarišući vesti iz Prištine.

Naveo je da želi svima da kaže da su ostavke podnete mirne savesti.

- Probali smo sve - kazao je ističući da ne žele da budu paravan za nasilje kosovskih institucija nad građanstvom.

Rekao je i da se ZSO čeka godinama.

- A šta smo dobili? Prebijanje građana, militarizaciju Severa, lažne optužbe... Mi se još jednom borimo za stabilnost, mir i za sve ljude koji žele da žive u tom miru - kazao je.

Pitao se čemu pozivi od prištinske strane kasno sinoć, ocenjujući da bi takve pozive neki mogli nazvati pretnjama.

- Zato danas nema predstavnika Srba u institucijama na Severu - kazao je navodeći da je pred građanima dug put: - Važno je da teret borbe podnesemo podjednako.

12.40 Radojević: Devet godina smo davali šansu Briselskom sporazumu

Dojučerašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević istakao je zahvalnost okupljenima zbog poslate poruke mira.

- Ne stidimo se onoga ko smo i šta smo - rekao je.

Naveo je i pokušaje "slamanja" građanstva - 1999, 2004, 2008. godine i prošlog septembra. Nikada nisu uspeli, neće ni sada, istakao je.

- Devet godina pružamo ruku pomirenja za sprovođenje Briselskog sporazuma. Razgovarali smo, apelovali... samo da nađemo sagovornika u Prištini. Naša borba se nastavlja, u drugom obliku - kazao je.

12.35 Major Đurić: Probudili smo se iz lažnog sna

Čovek koji je prvi razdužio uniformu jer nije želeo da sprovodi političke odluke Prištine major Nenad Đurić obratio se okupljenima na trgu.

- Slavni moj i napaćeni rode, stajati danas ispred vas je privilegija koja se ogleda u delima naših predaka i očima naše dece. Ispred sebe vidim najlepše polje božurova slavnih - obratio im se: - Vidim zemlju duhovnog i stvarnog postojanja. Spavali smo i sanjali dugo. Odjednom se trgnusmo i, evo, probudili smo se, iz lažnog sna.

Nenad Đurić Kosovo Kosovska Mitrovica protesti Nenad Đurić / Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Ističe da je sudbina građana u njihovim, ne u tuđim rukama.

Citirao je i patrijarha Pavla.

- Pre nego što počneš suditi o meni i mom životu, obuj moje cipele i pođi mojim putem - krenuo je.

- Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka! - uzvikuno je na kraju citirajući Njegoša.

12.25 "Mislimo isto, u tome je dokaz"

Sudija Ljiljana Stevanović, koja je već bila na udaru Prištine, na skupu se, kako je najavljeno, pojavljuje uzdignuta čela.

- Poštovani građani, dragi prijatelji, narode moj, braćo i sestre, danas želim da vas obavestim da smo mi sudije i tužioci izašli iz pravosudnog sistema Kosova, jer je Briselski sporazum toliko urušen da je postao mrtvo slovo na papiru. Mi svi mislimo isto, u tome je dokaz - istakla je.

Dodaje da je odluka jednoglasna, te da nisu mogli da ostanu nemi posmatrači.

- Nikada nismo dobili u specijalnom sudu formiranje veća za ratne zločine koje će većinski biti srpsko. Ne poštuju se slobode govora ni pravo na maternji jezik, o ćirilici da ne dodajem. Onemogućeno nam je učešće na izborima, na referendumu, srpske isprave, odlazak na Gazimestan... - navodila je spominjanje oduzimanja imovine, građanske i imovine manastira Dečani.

- Mi na ovo odavno upozoravamo. Niko se nije setio da pita šta nas to muči, zašto se bunimo. Ne bunimo se, tražimo osnovna ljudska prava: na glas, na lečenje, na zaštitu imovine, niko se nije pojavio da pita o čemu se radi... - kazala je.

12.20 "Prekršaj je što smo hteli da lečimo naše obolele"

Direktor KBC Kosovska Mitrovica prof. dr Zlatan Elek takođe se obratio okupljenima ističući da je zdravstvo stub očuvanja nacije.

- U tome smo imali bezrezervnu podršku našeg rukovodstva - rekao je pobrajajući predstavnike srpskih institucija.

Direktor KBC-a rekao je da se "nasuprot nas" nalaze predstavnici privremenih institucija, te da "vrše teror" nad građanima.

- Kada su obezbeđene vakcine u Srbiji, nama nije dozvoljeno da budemo vakcinisani u svojim domovima zdravlja, nama ni dan-danas nije jasno zašto je to bilo tako. I danas se naši saniteti zaustavljaju, zastrašuje se naše medicinsko osoblje, oduzeti su nam lekovi, medicinska oprema, sanitetski materijal... Ništa nije vraćeno, a morali smo da pravimo i kazne. Prekršaj je što smo hteli da lečimo naše obolele - naveo je.

Poručio je i da neće dozvoliti da se oduzme pravo na lečenje, time ni pravo na život.

- Zato nećemo dozvoliti da nas proteraju sa ovih prostora - kazao je dodajući da će zdravstveni radnici ostati uz građane.

12.15 "Borimo se goloruki, ali srcem prepuni ljubavi prema Srbiji"

Okupljenima se obratila i dekanesa Ekonomskog fakulteta prof. dr Tanja Vujović navodeći da se na ovim prostorima bori podnošenjem nepodnosivog.

- Borimo se goloruki, ali srcem prepuni ljubavi prema zemlji koja nas je iznedrila - rekla je.

- Razumemo i podržavamo odluku naših predstavnika da napuste sve političke institucije. Težina i svrha borbe koju su oni vodili u okviru ovih institucija nama je jasna, moguće posledice ove odluke, takođe. Svesni smo da se sloboda na ovoj svetoj zemlji osvaja. Živela Srbija - poručila je.

12.05 Okupljanje počelo izvođenjem himne

Prof. dr Nebojša Arsić prvi je pozdravio okupljene, navodeći da je Univerzitet uprkos brojnim iskušenjima uz podršku države i lokalnih samouprava opstao u ovom gradu.

- Mislili smo da će sa koronom nestati problemi u vezi sa slobodom kretanja. Koliko je samo ispita moralo da bude odloženo zbog zabrane prelaska administrativne linije - prisetio se navodeći da su se studenti i predavači nadali vraćanju u "normalu": - Međutim, nije bilo tako.

Istakao je da je Univerzitet vezao svoju sudbinu za sudbinu naroda.

- Samo zajedničkim delovanjem možemo da napravimo razliku. Postoji potpuna posvećenost - kazao je dodajući da će biti učinjeno sve da deca žive u miru kao i u svim ostalim gradovima.

Danas su tu, navodi, da kažu ne.

- Koristim priliku da pozovem da se ne naseda na provokacije. Odluke se donose hladne glave. Ubeđen sam da ćemo se naredni put sastati veselijim povodom - kazao je.

11.50 "Svi smo mi Nenad Đurić"

Okupljeni građni poneli su i parole. "Svi smo mi Nenad Đurić", jedan je od istaknutih natpisa.

Mogle su se videti i poruke: "Dosata nam je Kurtijevog terora", "Mi imamo jednu državu - Srbiju", "Zbog naše dece - nema predaje", "Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?", "Danas Nenad Đurić, sutra svaki Srbin na KiM!", "Čistog obraza i svetla čela pred sud Božiji", "Ja sam Srbin i ovde sve je moje", "Kurti nas neće pokoriti", "Evropo, da li naša deca imaju pravo na slobodu?"...

11.40 Na trgu zastave i kišobrani

Video: Građani se okupljaju pred narodni skup u Kosovskoj Mitrovici

Trg se polako puni. Među okupljenima je i primetan broj žena, a nešto ranije oku našeg reportera nisu promakla ni deca sa roditeljima. Mnogi od prisutnih sa sobom imaju neko državno obeležje Srbije.

11.30 Simić pozvao građane na skup

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je danas sve Srbe sa KiM da dođu na skup zakazan za podne u severnom delu Kosovske Mitrovice i pošalju poruke mira, istakavši da su ostavke predstavnika Srba u prištinskim institucijama neopozive, ali i da je ostavljen prostor da se razgovara.

- Ja pozivam i sada sve Srbe da dođu na skup i da pokažu ko je naša država, ko je naš predsednik i kome mi pripadamo. Naša država je Srbija, mi drugu nemamo i nećemo - rekao je Simić gostujući na TV Prva.

10.55 Bez policije, mnogo novinara

Na trgu nema policijskih snaga ili barem ne upadljivih. Kroz grad se prolazi neometano, a prisutan je veliki broj medijskih ekipa.

Svuda su, inače, istaknute zastave Srbije, i grad je ofarban u plavo-crveno-bele tonove.

Internet je, dodaje naš novinar, već sada usporen.

Podsetimo, okupljanje je najavljano nakon poslednjih promena koje su se desile nakon smene komandanta policije za region sever Nenada Đurića. Njegova smena praćena je davanjem ostavke na sva mesta u prištinskim institucijama, koja je ovog jutra i formalno obavlejna. U međuvremenu održana je posebna sednica Vlade, a srpski predsednik sastao se sa ambasadorima - Rusije i Kine - a potom i sa patrijarhom SPC, s kojima je razgovarao o pogaženim odredbama Briselskog sporazuma, od strane Prištine.

Video: Srpska lista pozvala: Zastave na prozore : U podne narodni skup u Kosovskoj Mitrovici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xx

    6. novembar 2022 | 12:48

    Gde su oni što im je Kosovo očni vid? Gde je Boško Obradović? Gde je Milica Zavetnica i ostali Kosovoljupci? Velika je njihova, ali samo deklarativna i lažna ljubav. Sram da ih bude.

  • ЧУЧУК СТАНА

    6. novembar 2022 | 14:31

    Где су Вам браћо на скупу браћа из Србије што су шиптарима продали дедовину!!!

  • 5

    6. novembar 2022 | 13:18

    Na skupu govornici ne spimijnu da je Kosovo Srbija i rezoluciju 1244.. Ovaj policajac umesto da snosu grehe što je obuko uniformu lažne države on dobija odlikovanje..Nadam se da če se pojavit u budućnosti neko sličan Lazaru ili Obiliću a među nama Srbima ima takvih.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA