≫ 

Francusko-nemački predlog predviđa indirektno međusobno priznanje?

Euraktiv prenosi devet članova predloga, među kojima i onaj koja predviđa da će "Kosovo i Srbija razmeniti , stalne misije" koje će biti uspostavljene u sedištima obe vlade

  • 0
Beograd, Pristina, dijalog, putevi, krediti, Srbija, Kosovo Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Francusko-nemački predlog novog okvira dijaloga Beograda i Prištine navodno predviđa normalizaciju odnosa dve strane, "nepovredivost sada i u budućnosti granice između njih" i punu obavezanost na "uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta", objavio je danas Euraktiv, koji navodi da je dokument dobio od pouzdanog izvora, a prenosi Tanjug.

Euraktiv prenosi devet članova predloga, među kojima i onaj koja predviđa da će "Kosovo i Srbija razmeniti , stalne misije" koje će biti uspostavljene u sedištima obe vlade.

"Praktična pitanja koja se odnose na uspostavljenje misija biće posebno razmatrana", navodi se u članu 8 koji se odnosi na formiranje stalnih misija.

U članu 1 navedeno je da će "Kosovo i Srbija razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima".

"Kosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU", piše u članu 2.

U članu 3 navedeno je da će u "skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obe strane, Kosovo i Srbija sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile".

"Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica/granice koja postoji između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati teritorijalni integritet jedni drugih", piše dalje u članu 3.

U članu 4 stoji da "Kosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime".

Peti član predviđa da će "Kosovo i Srbija promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi".

"Kosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje jurisdikcije svake strane", piše u članu 6, kako prenosi Euraktiv.

Kako je navedeno u članu 7, Kosovo i Srbija "izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa".

"Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Sporazuma i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine, i u drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu", piše, takođe, u članu 7 francusko-nemačkog predloga.

"Kosovo i Srbija su saglasni da ovaj Sporazum neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose", piše u članu 9 predloga.

Euraktiv ocenjuje da se predlog fokusira na normalizaciju odnosa iz perspektive zajedničke budućnosti u EU, pre nego na, kako navodi taj briselski portal, priznavanje i čvrste rokove, kao i da je "najkritičniji element razmena stalnih misija, sličnih ambasadama, ali na nižem nivou".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA