≫ 

Održani izbori za članove Saveta nacionalnih manjina

Blizu pola miliona građana i građanki imalo pravo glasa na izborima za članove Nacionalnih saveta nacionalne manjine

  • 1
Glasanje, izbori, glasačka kutija, glasački listić Foto ilustracija: Shutterstock

Na redovnim izborima za članove Saveta nacionalnih manjina proglašeno je 50 lista za 19 nacionalnih manjina, čiji se predstavnici biraju neposredno, a za četiri manjine biraju elektorske skupštine. Izbore sprovodi Republička izborna komisija, prenosi RTS.

Blizu pola miliona građana i građanki ima pravo glasa na izborima za članove Nacionalnih saveta nacionalne manjine. Od severa do juga zemlje pripadnici 19 manjinskih zajednica birali su predstavnike neposredno, a očekivanja građana su slična.

Najbrojnija nacionalna manjina, prema prethodnom popisu stanovništva je mađarska. U Subotici gde je sedište nekoliko saveta nacionalnih manjina, pravo glasa ima oko 43.000 građana.

- Mislim da je veliki rezultat srpskog društva što je na ovakav način, na jedan zakonom utemeljeni konsolidovani način uredio odnose između većine i manjina - ističe Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Gotovo 114.000 Bošnjaka upisano je u poseban birački spisak, najviše ih je u Novom Pazaru. Na listama je 146 kandidata koji se bore za 35 mesta.

- Da ćemo mi kao Bošnjaci nakon ovih izbora koliko-toliko napraviti neko jedinstvo i mislim da smo blizu tome, i treba da aktivno uzmemo učešće, ko god da pobedi na izborima - napominje Husein Memić iz Sandžačke demokratske partije.

- Mislim da je 2022. godina konačno smo zreli kao bošnjačka nacionalna zajednica da postignemo konsenzus i da zajedno radimo na onim projektima koje se tiču našeg identiteta - smatra Esad Džudžo sa Bošnjačke liste.

U Bujanovcu i Preševu u posebnom biračkom spisku je oko 37.000 ljudi, najviše pripadnika albanske nacionalne manjine.

- U Preševu imamo osam biračkih mesta, ostalih 15 je u selima, a najveća izlaznost je u Oraovici, tamo imamo oko 2.000 birača - kaže Hevzi Ramadani, koordinator radnog tela za Preševo.

Nebojša Bogić, predsednik biračkog odbora, mesto br. 4, Petrovac na Mlavi ukazuje da je prvi birač bio birač ruske nacionalne manjine.

- U 6 časova i 50 minuta pojavio se predstavnik OEBS-a, kao kontrola, a u 7 i 10 se prijavio predstavnik rumunske nacionalne manjine - dodaje Bogić.

Prema prethodnom popisu stanovništva, nacionalne manjine čine oko 13 odsto stanovništva Srbije. Nacionalni saveti brinu o ostvarivanju kolektivnih prava manjine, u kulturi, obrazovanju, informisanju, očuvanju jezika.

Bez prijavljenih neregularnosti u Subotici, Preševu i Bujanovcu

Do 17 sati u Bujanovcu je glasalo 32 odsto upisanih birača, a u Preševu je četvrtina birača izašla do 18 sati. Do sada nije bilo problema i neprijavljenih neregularnosti, javlja dopisnik RTS-a.

U Subotici glasanje protiče mirno, nema nepravilnosti prijavljenih Radnoj grupi. Iz Mađarske sloge procenjuju da je na izbore izašlo oko 30 odsto birača.

Na svih pet biračkih mesta za izbore za savete nacionalnih manjina u Šapcu, glasanje je proteklo bez problema. Od ukupno 1.407 birača iz 12 nacionalnih manjina upisanih u spiskove, do 19 sati glasalo je 1.080 građana ili 76,80 odsto. Najviše je Roma, Rusa, Bošnjaka i Crnogoraca.

Izabran petnaestočlani Nacionalni savet Goranaca

- Čestitam svim Gorancima osnivanje prvog Nacionalnog saveta Goranaca (NSG), jer prvi put imamo instituciju preko koje možemo iznositi svoje stavove - rekao je Fonetu novoizabrani prvi predsednik Nacionalnog veća Goranaca Amir Kajkuš.

Kajkuš je poručio da Goranci imaju šta da ponude na svim poljima, od obrazovanja, zdravstva, kulture do sporta i svih drugih segmenata društvenog razvoja.

- Očekuje nas posao i projekti. Neka se svi Goranci uključe idejama, pa da postanemo konkurentni na svim poljima. Da ne zaboravimo jedni druge, i da nas drugi ne zaborave. Ova pobeda je, nadam se, samo početak novih pobeda koje ćemo ostvariti s Gorancima širom sveta - rekao je Kajkuš.

Istakao je da će NSG najviše brinuti o mladima.

- Najviše ćemo se angažovati s mladima, oni treba da snose najveći teret u očuvanju tradicije, običaja i jezika - rekao je Kajkuš.

Na elektorskoj skupštini, održanoj u Skupštini Srbije, 27 elektora izabralo je petnaestočlani Nacionalni savet Goranaca.

Birači su glasali za listu Amira Kajkuša koja je dobila 26 glasova, a jedan listić je bio nevažeći. Sedište NCG biće u Novom Pazaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jerko

    13. novembar 2022 | 22:12

    Ne znam kakvi su to narodi od po petnaestak hiljada pripadnika, to valjda samo u Srbiji ima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA