Albanski mediji objavili novi non pejper: Za formiranje Zajednice srpskih opština potreban novi zakon

U njemu, kako tvrde, međunarodni stručnjaci predlažu da se zastoj u formiranju ZSO prevaziđe donošenjem zakona kako bi ta, kako navode, zakonska obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine bila realizovana preko parlamenta, a ne vlade

  • 0
Zajednica srpskih opština logo Foto: Promo

Albanski mediji objavili su non pejper u kojem, kako tvrde, međunarodni stručnjaci predlažu da se zastoj u formiranju ZSO prevaziđe donošenjem zakona kako bi ta, kako navode, zakonska obaveza Prištine bila realizovana preko parlamenta, a ne vlade.

Još jedan non pejper u kojem se nude rešenja za Kosovo i Metohiju, ovaj put na temu formiranja Zajednice srpskih opština, objavio je juče prvo Albanijan post, a potom i prištinska Koha, prenosi RTS.

U njemu, kako tvrde, međunarodni stručnjaci predlažu da se zastoj u formiranju ZSO prevaziđe donošenjem zakona kako bi ta, kako navode, zakonska obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine bila realizovana preko parlamenta, a ne vlade.

U dokumentu na devet stranica pod nazivom "Savetodavni koncept", tvrdi se da bi usvajanje "Zakona o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji" predstavljalo okvir za rešavanje prepreka koje postavlja "ustav" privremenih prištinskih institucija.

Međunarodni stručnjaci, koji su navodno autori dokumenta, "odgovaraju" na tvrdnje Prištine da pravni kapacitet ZSO treba da bude identičan postojećoj Asocijaciji kosovskih opština, predlogom da vlasti u Prištini odmah ponište registraciju te organizacije koja funkcioniše kao nevladina organizacija.

Autori ukazuju na to da Asocijacija kosovskih opština, koja je formirana prema odredbama Zakona o slobodi udruživanja u nevladine organizacije, predstavlja "flagrantno kršenje zakona i ismevanje osnovnih demokratskih principa upravljanja".

U dokumentu se predlaže izrada novog zakona, koji takođe pokriva pravo opština na udruživanje, a koji bi potpao pod zakon o vitalnom interesu, koji zahteva pravilo dvostruke većine.

Pravilo dvostruke većine, tvrde autori, diktira neophodnost aktivnog učešća poslanika Srba na KiM u zakonodavnom procesu.

Zakon bi, navodi se, važio za sve opštine, a ne samo za one sa srpskom većinom, a sve što bi bilo potrebno za osnivanje Zajednice bila bi volja opština da postanu njen deo.

Kroz novi zakon, kaže se u dokumentu, obezbedio bi se "opšti okvir za organizacionu strukturu, ciljeve, pravne akte vlasti, procedure za uspostavljanje i poništavanje, odnos sa centralnim vlastima, budžet, pravnu sposobnost i druge organizacione aspekte koje uspostavljaju opštine za saradnju i međuopštinsku koordinaciju".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA