≫ 

Dačić na Ministarskoj konferenciji Frankofonije u Tunisu

Samit Frankofonije biće održan na najvećem ostrvu Severne Afrike, Ðerbi u Tunisu, a okupiće delegacije iz čitavog sveta

  • 0
Ivica Dačić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće danas na Ministarskoj konferenciji Frankofonije u Ðerbi, u Tunisu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Samit Frankofonije biće održan na najvećem ostrvu Severne Afrike, Ðerbi u Tunisu, a okupiće delegacije iz čitavog sveta.

Ovogodišnji samit proslaviće i jubilej - 50. godina institucionalne frankofonije, prenosi Tanjug.

Tunis je prva severnoafrička, arapska zemlja koja će biti domaćin važnog događaja, kome će prisustvovati veliki broj šefova država i vlada sa pet kontinenata.

Pored samita Frankofonije koji će se održati 19. i 20. novembra u Ðerbi, Tunis će 18. novembra biti domaćin i 40. zasedanja Ministarske konferencije frankofonije (CMF), kao i Frankofonskog ekonomskog foruma, a biće organizovani i brojni događaji na marginama Frankofonskog samita.

Kako je saopšteno iz Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF), ovogodišnji samit održava se u kritičnom trenutku kada se svet suočava sa globalnom ekonomskom krizom, zbog uticaja pandemije kovid-19 ali i sukobima, kao i širenjem globalnih terorističkih pretnji, porasta fundamentalizma, ksenofobije i populizma.

Uoči samita frankofonije ministar Dačić u Beogradu je ugostio predstavnike Grupe frankofonih ambasadora, kada su razmotrene su mogućnosti unapređenja saradnje Srbije sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, uključujući i posredstvom Grupe frankofonih ambasadora (GAF).

Dačić je naveo da je Srbija odlučna da postane punopravni član Frankofonije, ukazujući da je posvećena vrednostima te organizacije, poput unapređenja demokratije, međukulturne saradnje, dijaloga i solidarnosti.

On je ukazao i na niz konkretnih koraka koje je Srbija učinila za postizanje tog cilja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Međunarodna organizacija Frankofonije (OIF) okuplja 88 članica od kojih su 54 punopravni članovi, sedam zemalja uključujući i Srbiju su pridružene, a organizaciju čini i 27 zemalja posmatrača, koje spaja upotreba i negovanje francuskog jezika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA