≫ 

Oglasio se Kurti iz Brisela: Za Prištinu neprihvatljivo odustajanje od roka za zamenu registarskih tablica

Borelj je, u izjavi novinarima, rekao da je osam sati imao razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, ali da nije bilo dogovora.

  • 7
Aljbin Kurti, Albin Foto: Profimedia/Alamy

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas u Briselu da je za Prištinu neprihvatljivo odustajanje od roka za zamenu registarskih tablica u pokrajini, koji ističe u martu 2023. ako to ne prati, kako je naveo, "dogovor da se hitno obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa" Beograda i Prištine.

"Rok je bio mart 2023. Dakle, dolazimo ovde u Brisel da se dogovorimo o novom putu za sporazum pre marta 2023. Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Žozep Borelj, odustali od roka i od predloga EU za normalizaciju odnosa", tvrdi Kurti.

Dodao je da je EU predložila da Priština ne izriče kazne za, kako je naveo, "nelegalne" registarske tablice već da nastavi da izdaje opomene, a da Beograd više ne izdaje tablice sa akronimima gradova na KiM, prenela je Koha.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je ranije danas žaljenje što nije postignut dogovor Beograda i Prištine o tablicama, i pri tome uputio kritike na račun vlasti privremenih prištinskih institucija.

Borelj je, u izjavi novinarima, rekao da je osam sati imao razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, ali da nije bilo dogovora.

Kurti se poslednji obratio medijima i nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    21. novembar 2022 | 18:22

    Koliko je "jak" Kurti da mu ni EU ne može ništa a kamoli Ameri ? Tipičan primer šta se može uraditi sa novcem od "belog" jer nema gadljivih u EU a mandati kratko traju pa se treba obezbediti za starost ?

  • Siptar

    21. novembar 2022 | 18:29

    Drug, ovo je nasa Drzava.😀

  • ARS

    21. novembar 2022 | 18:26

    Možda bi trebalo da angažujemo Koštunicu da pregovara jer bih Kurti imao priliku da se "zahvali" za aboliranje kazne i puštanje na slobodu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA