≫ 

Najnovija vest: Priština na dva dana odložila primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim tablicama

Ovu odluku je objavio Kurti na Tviteru

  • 50
Albin Kurti Foto: Kazuki Oishi / ddp USA / Profimedia

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, objavio je sinoć da "prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odlaže primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama", piše RTS.

"Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganjem za 48 časova mere izricanja kazni za nelegalne ‘KM‘ (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", objavio je Kurti na Tviteru.

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer je pre toga objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na Kosovu i Metohiji.

"Mi smo od kosovske vlade zatražili da odloži za 48 sati primenu mere kažnjavanja, kako bi omogućila Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama dalje angažovanje strana na pronalaženju rešenja", naveo je Hovenijer.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da su SAD razočarane što Beograd i Priština nisu uspeli da se dogovore o rešenju za spor oko registarskih oznaka.

Poručio je da i Kurti i Vučić "treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira, u ionako krhkom regionu".

"Pridružujemo se Evropskoj uniji u pozivu Kosovu da odmah obustavi sve planirane mere, koje bi dovele do eskalacije tenzija, uključujući i nametanje kazni za vozila. Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU, i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja", istakao je Prajs.

Policija u Prištini najavila je, posle neuspešnih pregovora u Briselu i poziva zapadnih zvaničnika i predsednika Aleksandra Vučića da se sačuva mir, da će danas u osam časova početi da sprovodi meru kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama, piše RTS.

Na moguću eskalaciju upozorio je juče i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je poručio da se ona mora izbeći i da Kfor ostaje na oprezu.

Iz komande misija Kfora i Euleksa istakli su da njihovi pripadnici, iako su prisutni na terenu, ne mogu da preuzmu ulogu policije i da to nije u njihovom mandatu.

U isto vreme, juče popodne su primećeni pokreti specijalnih jedinica Prištine u oklopnim vozilima iz baze Belvedere na jugu Mitrovice ka severu, gde su inače smeštene četiri baze mobilne jedinice granične policije.

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su u prethodnom periodu uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

Video: Na Jarinju saobraćaj normalan, u blizini prelaza specijalci

(Telegraf/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mačvanin

    22. novembar 2022 | 06:53

    Mini zelenski hoće Rat ! Zar im nije dovoljno što su oteli Srpsku zemlju uz pomoć nato i amerike a gle čuda ! Sada se stari neprijatelj nemačka sveti Srbiji za poraz u drugom svetskom ratu koju kurta pokušava da iskoristi . Dečko za vreme Miloševića jedno vreme nije bilo albanaca na Kim ! Nemoj terati albanski narod u propast . Pamet u glavu . Sada ako udje Srpska vojska na KIM neće se povući do celu teritoriju nevrati u svoj posed .

  • milano

    22. novembar 2022 | 06:59

    Koji cirkus😂😂pa ovaj sve potpisao

  • Kraj predstave

    22. novembar 2022 | 08:20

    Sada će Kurti sa prihvati odluku Srbije da povuče svoje srpske tablice, tako što ih više neće nove izdavati niti produzavati stare tako da će srbi morati ili da idu peške ili da uzmu RKS tablice po " kompromisu" svoga predsednika. Još jedna "pobeda" na našu štetu i poklon Prištini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA