Tadić postao član Predsedništva Partije evropskih socijalista

Lider Demokratske stranke izabran u najviše političko telo organizacije koja okuplja stranke socijalističke, socijaldemokratske i laburističke orijentacije

  • 0

Predsednik DS Boris Tadićizabran je danas u Briselu za člana Predsedništva Partije evropskih socijalista. Na 9. kongresu Partije evropskih socijalista koji se održava u Briselu, za predsednika je izabran Sergej Stanišev, bivši premijer Bugarske, navedeno je u saopštenju DS.

- Izbor za člana Predsedništva bitan je i za DS i za Srbiju zato što je Partija evropskih socijalista druga, po snazi, najveća politička grupacija na evropskom kontinentu - rekao je Tadić za B92.

On je naglasio da ova partija ima uticaj na zbivanja u ekonomiji, politici i kulturi u svim evropskim zemljama i da "kroz ovu poziciju, kao država, možemo značajnije da utičemo u političkim strukturama na evropskom kontinentu, kao i na ekonomske procese", što je, kako je naveo, veoma važno.

- Ali ono što treba istaći je neophodnost da što pre postanemo članica EU i u tom kontekstu treba da što pre otvorimo pregovore i zato računam na moje evropske kolege da budu jedna snažna grupacija koja podržava jedno takvo rešenje - rekao je Tadić.

Partija evropskih socijalista okuplja stranke socijalističke, socijaldemokratske i laburističke orijentacije iz zemalja članica Evropske unije.

Demokratska stranka u okviru Partije evropskih socijalista ima status pridruženog člana, što je ujedno i najviši oblik članstva koji u okviru ove organizacije mogu imati stranke koje dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Demokratska stranka je, inače, jedina politička stranka iz Srbije koja je pridruženi član Partije evropskih socijalista.

Predsedništvo se sastaje na svaka dva do četiri meseca, između sastanaka Kongresa, kako bi donosilo odluke o upravljanju radom PES-a na dnevnoj bazi.

Ciljevi PES-a su: jačanje socijalističkih i socijaldemokratskih pokreta širom Evrope i EU, razvoj bliskih radnih odnosa između nacionalnih stranaka, nacionalnih parlamentarnih grupa, Parlamentarne grupe Socijalista i Demokrata, PES Žena, ECOSY-a i drugih socijaldemokratskih organizacija i definisanje zajedničke politike za EU, kao i usvajanje zajedničkog manifesta za izbore za Evropski parlament.

(Telegraf.rs/B92, agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA