Tači predvodi dijalog s kosovske strane?

Premijer Kosova najverovatnije će biti na čelu kosovske delegacije u razgovorima između Prištine i Beograda, pišu prištinski dnevnici

  • 0

Razgovore na političkom nivou između Prištine i Beograda će s kosovske strane najverovatnije predvoditi premijer Kosova Hašim Tači, pišu danas prištinski dnevnici.

Visoki zvaničnici na Kosovu takođe su izjavili da predsednica Kosova Atifete Jahjaga neće predvoditi kosovsku delegaciju.

- Predsednica ni na koji način neće biti uključena u dijalog i neće biti deo ekipe koja će (razgovore) koordinisati - rekao je neimenovani visoki zvaničnik vlade Kosova.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je da vlada Kosova nije odredila glavnog pregovarača i da će to zavisti od toga ko će biti na čelu beogradske ekipe.

- Međutim, ako se odluči da dijalog bude na nivou premijera, onda premijer Tači neće pobeči od političke, institucionalne i ljudske odgovornosti - rekao je Kuči.

On je istakao da je i deo međunarodnog faktora uticao na odluku predsednice Kosova da ostane van dijaloga. Kuči je rekao da vlada ima inicijalni plan, koji će biti dopunjen nakon rasprava u Skupštini Kosova.

Na Kosovu ne postoji politički konsenzus o razgovorima na političkom nivou.

Razgovore podržava premijer Kosova, koji je i lider Demokratske partije Kosova (DPK), ali u redovima te partije ima uticajnih ličnosti koje se protive dijalogu.

Ostale partije vladajuće koalicije podržavaju dijalog.

Od opozicionih partija samo Alijansa za budućnost Kosova podržava dijalog, dok su najveća partija u opoziciji, Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje protiv razgovora o političkim pitanjima sa Srbijom.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa zatražio je da se povodom najavljenih razgovora o političkim pitanjima između Kosova i Srbije organizuje referendum.

U izjavi za albansku televiziju Top čanel iz Tirane Mustafa je rekao da za početak takvih razgovora nije potrebna samo saglasnost kosovske skupštine i vlade, nego da o tome treba da odluči narod na referendumu.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA