• 0

Tači predvodi dijalog s kosovske strane?

Premijer Kosova najverovatnije će biti na čelu kosovske delegacije u razgovorima između Prištine i Beograda, pišu prištinski dnevnici

  • 0

Razgovore na političkom nivou između Prištine i Beograda će s kosovske strane najverovatnije predvoditi premijer Kosova Hašim Tači, pišu danas prištinski dnevnici.
Visoki zvaničnici na Kosovu takođe su izjavili da predsednica Kosova Atifete Jahjaga neće predvoditi kosovsku delegaciju.

- Predsednica ni na koji način neće biti uključena u dijalog i neće biti deo ekipe koja će (razgovore) koordinisati - rekao je neimenovani visoki zvaničnik vlade Kosova.
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je da vlada Kosova nije odredila glavnog pregovarača i da će to zavisti od toga ko će biti na čelu beogradske ekipe.
- Međutim, ako se odluči da dijalog bude na nivou premijera, onda premijer Tači neće pobeči od političke, institucionalne i ljudske odgovornosti - rekao je Kuči.
On je istakao da je i deo međunarodnog faktora uticao na odluku predsednice Kosova da ostane van dijaloga. Kuči je rekao da vlada ima inicijalni plan, koji će biti dopunjen nakon rasprava u Skupštini Kosova.
Na Kosovu ne postoji politički konsenzus o razgovorima na političkom nivou.
Razgovore podržava premijer Kosova, koji je i lider Demokratske partije Kosova (DPK), ali u redovima te partije ima uticajnih ličnosti koje se protive dijalogu.
Ostale partije vladajuće koalicije podržavaju dijalog.
Od opozicionih partija samo Alijansa za budućnost Kosova podržava dijalog, dok su najveća partija u opoziciji, Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje protiv razgovora o političkim pitanjima sa Srbijom.
Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa zatražio je da se povodom najavljenih razgovora o političkim pitanjima između Kosova i Srbije organizuje referendum.
U izjavi za albansku televiziju Top čanel iz Tirane Mustafa je rekao da za početak takvih razgovora nije potrebna samo saglasnost kosovske skupštine i vlade, nego da o tome treba da odluči narod na referendumu.
(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima