• 2
 ≫ 

Sastali se Vesić i Emanuel Žiofre: Zajednički projekti za dobrobit Srbije i EU

 ≫ 

Ambasador Žiofre je istakao da je EU najbolji partner Srbije za velike infrastrukturne projekte

  • 2
Goran Vesić Emanuel Žofre

Foto: Promo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, sastao se danas sa ambasadorom Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom.

Vesić se zahvalio ambasadoru Žiofreu na poseti i ukazao na to šta sve resorno Ministarstvo radi kada su u pitanju Evropske integracije Srbije.

Vesić je istakao da je Ministarstvo na čijem je čelu potpuno otvoreno za rešavanje svih otvorenih pitanja u cilju zajedničkog rada za dobrobit Srbije i Evropske unije. Prema njegovim rečima jedan od ciljeva ministarstva biće potpuna harmonizacija propisa iz nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa propisima EU.

Goran Vesić Emanuel Žofre

Foto: Promo

- Kada su u pitanju primedbe iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije a koje se tiču ministarstva koje vodim očekujem da do polovine sledeće godina bude objavljena prva verzija Nacionalne transportne strategije kao i da se formira sektor u ministarstvu kako bi se sa jednog mesta bavili bezbednošću u drumskom, železničkom, vodnom i vazdušnom prevozu, tako da će primedbe iz izveštaja biti otklonjene - rekao je Vesić.

Dodao je da infrastruktura i saobraćaj imaju mnogo dodirnih tačaka sa Evropskom unijom.

- Mi smo saobraćajno povezani sa EU i iako nismo članica neophodna je potpuna integracija Srbije u evropske transportne i saobraćajne tokove. Nekoliko zajedničkih projekata kao što su izgradnja Intermodalnog terminala u Batajnici, izgradnja pruge Niš - Dimitrovgrad i železničke obilaznice oko Niša, kao i projektovanje i izgradnja brze pruge Beograd - Niš su u toku. Ponudićemo Evropskoj uniiji i nove infrastrukturne projekte i siguran sam da će EU nastaviti da pomaže Srbije. Građani Srbije treba da znaju da skoro svi projekti EU imaju deo koji Srbija dobija kao grant i da je to dodatna podrška evropske zajednice našoj zemlji - rekao je Vesić.

Ambasador Žiofre je istakao da je EU najbolji partner Srbije za velike infrastrukturne projekte.

- Počev od modernizacije železničkog koridora X, preko novog auto-puta Niš - Merdare, Intermodalnog terminala u Batajnici i poboljšanja uslova plovidbe po Dunavu, postoji široka lepeza projekata koje finansira Evropska unija, a koji će unaprediti privredu i život građana. I kada ljudi iz Srbije provode odmor u Grčkoj, koriste auto-put ka Severnoj Makedoniji koji je EU sufinansirala bespovratnim sredstvima i kreditom - rekao je Žiofre.

Kombinujući bespovratna sredstva sa povoljnim zajmovima Tim Evropa (EU, EIB i EBRD) obezbeđuje najpovoljnije uslove za realizaciju velikih investicionih projekata.

- Nijedan drugi međunarodni partner to ne nudi Srbiji - istakao je ambasador pominjući veliki broj puteva i mostova koji se grade po Srbiji zahvaljujući finansijskim sredstvima EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima