• 0

Martinović: Zajedničkim snagama smo stručno usavršavanje podigli na viši, evropski nivo

Martinović je poručio da Ministarstvo ubrzano radi na korenitoj transformaciji javne uprave u modernu, efikasnu, odgovornu i sve više digitalnu upravu, a svi postavljeni ciljevi nisu ostvarivi bez kontiuiranog, kvalitativnog unapređenja znanja, veština i sposobnosti kadrova u njoj

  • 0
Aleksandar Martinović

Foto: NAJU

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je, na današnjoj konferenciji "Nacionalna akademija za javnu upravu: institucija budućnosti" da su posle samo pet godina od početka rada ove institucije, zajedničkim snagama i partnerskim odnosom, uspeli da sistem stručnog usavršavanja podignu na viši, evropski nivo i učine ga jednako dostupnim svim zaposlenima u javnoj upravi.

Prema rečima Martinovića, doneti su inovirani programi obuka, počelo je korišćenje najsavremenijih metoda i tehnika u obučavanju zaposlenih i danas može da se govori o blizu 50.000 zadovoljnih polaznika obuka.

Naglasivši da su izgrađeni kadrovski kapaciteti ključ svih uspeha, ministar je naveo da je širenje kulture kontinuiranog učenja i ličnog razvoja administrativnih kapaciteta na svim nivoima vlasti, od državnog do lokalnog, ujedno i jedan od preduslova za dalje planiranje i sprovođenje reformskih procesa u javnoj upravi.

Aleksandar Martinović

Foto: NAJU

Martinović je poručio da Ministarstvo ubrzano radi na korenitoj transformaciji javne uprave u modernu, efikasnu, odgovornu i sve više digitalnu upravu, a svi postavljeni ciljevi nisu ostvarivi bez kontiuiranog, kvalitativnog unapređenja znanja, veština i sposobnosti kadrova u njoj. Ministar je dodao da je, usled okolnosti izazvanih pandemijom Kovid 19, akcenat bio stavljen na digitalizaciju u stručnom usavršavanju i razvoju, kao i primenu metoda učenja na daljinu.

On je ukazao i na značajnu podršku koju Francuski institut za javnu upravu i Ministarstvo za transformaciju i javnu upravu Republike Francuske pružaju Srbiji i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u izgradnji profesionalne javne uprave. Prema njegovim rečima, Srbija se veoma ugleda na francusku praksu i iskustvo u ovoj oblasti, što doprinosi stvaranju uprave po meri svih građana i privrede u našoj zemlji.

U uvodnom delu konferencije obratili su se i prvi savetnik u ambasadi Francuske Fatih Aksal, članica francuskog parlamenta Liliana Tangi i v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu Dejan Miletić. Na panelima koji će biti održani u okviru konferencije, ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave učestvovaće Jasmina Benmansur, pomoćnik ministra za stručno usavršavanje i Ljiljana Uzelac, načelnik Odeljenja za javnu i eUpravu.

Međunarodna konferencija održava se kao rezultat administrativne saradnje Srbije i Francuske, a na skupu će biti precizirane buduće aktivnosti NAJU, razvoj njene uloge kao ključne i neophodne institucije za promovisanje kulture učenja zaposlenih u javnoj upravi, ali i razvoj digitalizacije i evropskih partnerstava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima