Ministar Milićević boravio u Pragu: Srbi doživljavaju Čehe kao svoj narod

On je istakao da je trgovinska razmena Srbije i Češke svake godine sve veća

  • 1
Ðorđe Milicević, narodni poslanik Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević, boravio je u Republici Češkoj, u Pragu, a na poziv predsednika grupe međuparlamentarne saradnje Češke i Srbije gospodina Jaroslava Foldina.

Ministar je prisustvovao svečanosti pod nazivom "Srpska večera" koja sada već tradicionalno okuplja Čehe i Srbe, a sve sa ciljem jačeg povezivanja i bolje saradnje dve zemnje i dva haroda, piše u saopštenju.

Ministar Milićević kome je ovo bila prva zvanična poseta u inostranstvu od kako je imenovan za ministra u Vladi Srbije u svom govoru istakao je da srpski narod Čehe vidi kao bratski narod.

- Ovo je moja prva zvanična poseta van granica Srbije kao ministra i drago mi je da je to baš Prag, grad koji je postao jedna od najominjenijih destinacija za srpske studente, baš kao što je nekada to radio i Nikola Tesla - rekao je Milićević.

On je istakao da je trgovinska razmena Srbije i Češke svake godine sve veća, kao i da se broj investitora iz Češke u Srbiji iz godine u godinu povećava.

- Želeo bih da se zahvalim Češkoj na podršci Srbiji u evrointegracijama, jer je ona jedna od država koja se istinski zalaže za proširenje EU, a takođe smo zahvalni i na podršci u borbi za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine - rekao je on i dodao:

- Poruka koju bih hteo da pošaljem srpskoj nacionalnoj zajednici je da budu lojalni u zemlji u kojoj žive, ali da nikada ne zaborave svoje poreklo, kulturu i običaje, jer samo tako jačaju poziciju i matične države, koja jeste i mora da bude iza njih, ali i države koja ih je srdačno primila.

Prema rečima ministra veza između matične države i njene dijacpore mora da bude jaka, neraskidiva i trajna.

- Jako je važno da stalnom komunikacijom, međusobnim poštovanjem i uvažavanjem jačamo naše međusobne odnose. Briga države Srbije o našim sunarodnicima koji žive izvan matice, nije samo ustavna i zakonska već je i moralna obaveza - rekao je ministar.

Ministar Milićević je posebno zahvalio poslaniku Jaroslavu Foldinu, na pozivu, ali i na svemu onome što je kao iskren prijatelj Srbije uradio kako bi što više povezao i zbližio dva naroda.

- Za naše narode i drđave važno je da još čvršće gradimo mostove prijateljstva i da se uzajamno čuvamo i poržavamo - zaključio je Milićević.

Ministar je zahvalio svim udruženjima u Češkoj koja rade na povezivanju dva naroda jer, kako je rečeno veoma je teško očuvati identitet u svojoj zemlji, ali da je zajedničkim radom sve moguće.

- Prvi korak ka jačanju veza dijaspore i matične države je i ovo ministarstvo. Put nikada nije lak, ali mora od nečega da se krene. Država Srbija shvata sve probleme naših udruženja i ja kao ministar ću uvek da ukazujem na njih - rekao je ministar.

Govor ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu Đorđa Milićevića u Češkoj:

- Poštovane, dame i gospodo, velika mi je čast da vam se u ime Vlade Republike Srbije obratim i prenesem iskrene pozdrave srpskog naroda koji Čehe doživljava ne samo kao prijateljski nego i bratski narod.

Ovo je moja prva zvanična poseta van granica Srbije kao ministra i drago mi je da je to baš Prag, grad koji je postao jedna od omiljenih destinacija za srpske studente da nastave školovanje, kao nekada i Nikola Tesla koji je sticao znanje i ovde i on je još jedan od spona koja nas povezuje. Imam osećaj kao da sam kod kuće, ono što osećam je velika velikodušnost, jer mi smo take države, sa velikim srcem za sve nacionalne manjine i između nas ne postoje nerešena pitanja već samo dobra saradnia koja će se nastaviti i u buduće. Trgovinska razmena Srbije i Češke svake godine je sve veća, broj českih investitora u Srbiji iz godine u godinu se povećava i mi smo vam na tome zahvalni. Isto tako veliko vam hvala, što podržavate evropske integracije Srbije, kao jedna od država koje se istinski zalaže za pročirenje EU, zahvalni smo vam na i na podršci za normalizaciu odnosa Beograda i Prištine - rekao je Đorđe Milićević i dodao:

Poruka koju bih hteo da pošaljem srpskoj nacionalnoj zajednici je da budu lojalni građani u zemlji u kojoj žive, ali i da ne zaborave svoje poreklo, kulturu i običaje, samo tako jačaju poziciju i matične države, koja jeste i mora da bude iza njih, ali i države koja in je srdačno primila. Veza matićne države sa svojom dijasporom mora da bude jaka, neraskidiva i trajna. Jako je važno da stalnom komunikacijom, međusobnim poštovanjem i uvažavanjem jačamo naše međusobne veze. Briga države Srbije o našim sunarodnicima koji žive izvan matice, nije samo ustavna i zakonska, već i moralna obaveza. Posebno me raduje što danas mogu da se uverim, da Srbi koji žive ovde, poštuju Česku kao svoju drugu državu. Nadam se da će se ovakve večeri održavati i u budućnosti, da će veze između naših naroda postati jos jače, kao i saradnja između grupa prijateljstava naših parlamenata. Hvala poslaniku Jaroslavu Folodinu što me je pozvao, ali pre svega što re iskren prijateli Srbije i na svemu onome što čini da naše narode približi i poveže. Za naše narode i države važno je da jos čvršće gradimo mostove prijatelistva, da se uzajamno čuvamo i podržavamo. Jedno veliko hvala Českoj Republici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragoslav

    30. novembar 2022 | 19:58

    Pod njihovom vlašću su nam porušili državu, a mama kao ministar zdravlja dovela do Propasti zdravstva šta ima on sad da priča.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA