• 0
 ≫ 

Dačić sa Viktorijom Nuland: Evropski napredak Srbije da ne bude u vezi sa napretkom dijaloga sa Prištinom

 ≫ 

Ministar Dačić je istakao da napredak evropskih integracija Srbije da ne bude u vezi sa napretkom u okviru dijaloga sa Prištinom

  • 0
Ivica Dačić Viktorija Njuland Victoria Nuland

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije sastao se sa podsekretarkom Stejt Departmenta za politička pitanja Viktorijom Nuland na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Lođu, u Poljskoj.

Sagovornici su razmatrali stanje bilateralnih odnosa dve zemlje i složili se da treba raditi na intenziviranju političkog dijaloga.

Ministar Dačić istakao je da bi strateškim dijalogom između Srbije i SAD, koji je predložila naša strana, bila poslata snažna poruka Srbiji i njenim građanima o aktuelnim odnosima, a istovremeno bi naš bilateralni dijalog dobio jasniju strukturu.

Ivica Dačić Viktorija Njuland Victoria Nuland

Foto: MSP

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohija, ministar Dačić podvukao je da Srbija je spremna da razmotri sve inicijative koje dolaze od međunarodnih predstavnika po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, ali insistira da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma, jer u suprotnom učešće u dijalogu gubi smisao.

Ivica Dačić Viktorija Njuland Victoria Nuland

Foto: MSP

Dačić je, takođe, izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Vašingtona našem putu ka punopravnom članstvu u EU, što je jedan od prioritetnih spoljno-političkih ciljeva Srbije i naše strateško opredeljenje. Ipak, napomenuo je da se Srbija protivi tome da napredak evropskih integracija Srbije bude u vezi sa napretkom u okviru dijaloga sa Prištinom, imajući u vidu da pomak u procesu ne zavisi isključivo od naše strane.

Sagovornici su se složili da rade na jačanju regionalnog mira i stabilnosti, te istakli da je konstruktivno postavljanje Srbije po pitanju svih regionalnih tema, uslovljeno ekonomskim interesima i napretkom, jer je to moguće ostvariti samo u okviru stabilnog okruženja, za sta bi bile značajne dodatne američke investicije.

Video: Dačić upozorio srpske turiste: Izbegavajte putovanja u Ankaru zbog mogućih terorističkih napada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok