• 0

Sijaset sastanaka ministra Dačića na marginama Ministarske konferencije OEBS

, Telegraf

Ministar Ivica Dačić, između ostalih, sastao se sa šeficom diplamtije Nemačke Analenom Berbok i i sa visokim predstavnikom za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske Unije i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom

  • 0
Ivica Dačić Žozep Borelj Josep Borrell

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Ivica Dačić imao je danas sijaset sastanaka na marginama Ministarskog sastanka OEBS, koji se održava u lođu u Poljskoj. On se, između ostalih sastao se a ministarkom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Analenom Berbok ali i sa visokim predstavnikom za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske Unije i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom. 

U razgovoru sa Analenom Berbok šef srpske diplomatije istakao je da se Srbija zalaže da visok nivo političkog dijaloga, ostvaren u prethodnom periodu, bude nastavljen i intenziviran, kao i da uskoro dođe do razmene poseta ministara spoljnih poslova.

Кada je reč o regionalnim pitanjima, ministar Dačić je izrazio nadu da će Nemačka imati izbalansirani pristup i konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primeni postojećih dogovora, a pre svega, formiranju ZSO, kao i da je neophodno izbegavati jednostrane poteze i ne pružati podršku nerazumnim zahtevima Prištine (npr. članstvo u Savetu Evrope i EU) koji su u suprotnosti sa dogovorenim okvirom za postizanje rešenja.

Ministar Dačić istakao je zahvalnost Srbije za podršku Vlade Nemačke intenziviranju naših evropskih integracija i regiona.

Sagovornici su složili da treba nastaviti ne samo politički dijalog, već razvoj sveobuhvatne saradnje, uključujući i ekonomsku saradnju. Ministar Dačić napomenuo je da je Nemačka najznačajniji ekonomski partner Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, kao i da nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 78.000 radnika.

Кada je reč o ostalim oblicima saradnje, dva ministra su istakla da postoji veliki prostor za dodatno unapređivanje saradnje na planu energetske diversifikacije, u oblasti zaštitne životne sredine i klimatskih promena.

Tokom razgovora sa Boreljom, šef srpske diplomatije Dačić napomenuo je da članstvo u Evropskoj uniji ostaje naš strateški cilj, kao i jedan od naših glavnih spoljnopolitičkih prioriteta. Takođe je istakao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva.

Sagovornici su razmenili mišljenje o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine i saglasili se da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Ministar Dačić podvukao je da se Srbija zalaže za unapređenje regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima