Lajčak najavio da dolazi u Beograd i Prištinu: "Hoćemo da pripremimo sastanak Vučića i Kurtija"

Lajčak je rekao da bi rano proleće 2023. godine moglo da bude rok za postizanje sporazuma između dve strane. On je dodao da je predlog konačnog rešenja evropski predlog uz angažovanje i snažnu podršku Nemačke i Francuske.

  • 3
Aleksandar Vučić Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će sledeće nedelje posetiti Beograd i Prištinu i razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Tokom ovih sastanaka, kako je Lajčak rekao u intervjuu za prištinsku tv Kanal10, biće reči o tome kako se poštuje sporazum o registarskim tablicama kao i o narednim koracima za normalizaciju odnosa prema francusko-nemačkom planu.

“Planiram sledeće nedelje da posetim Beograd i Prištinu i da razgovaramo o narednim koracima i onda pripremimo sledeći sastanak na visokom nivou između predsednika Vučića i Kurtija, koji će u potpunosti biti posvećen procesu normalizacije", rekao je Lajčak.

On je takođe rekao da poslednjim sporazumom o tablicama od 23. novembra više neće biti vremenskih ograničenja, već da će se uključene strane fokusirati na širi plan.

Prema rečima izaslanika EU, najnovijim sporazumom izbegava se i dalja eskalacija tenzija. On je rekao da će francusko-nemački predlog biti glavni fokus na predstojećim sastancima u Briselu.

Lajčak je u intervjuu za još jedan medij na albanskom, RTV21, rekao i da bi rano proleće 2023. godine moglo da bude rok za postizanje sporazuma između dve strane. On je dodao da je predlog konačnog rešenja evropski predlog uz angažovanje i snažnu podršku Nemačke i Francuske.

Lajčak je rekao da je cilј da se "potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije" obavi do početka 2024. godine.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, on je kazao da je to obaveza Kosova dogovorena još 2013.

“To se mora rešiti u skladu sa ovom obavezom. Stav Srbije za sada je da to treba da bude preduslov za nastavak procesa. Naš stav, stav EU, je da to treba da bude deo paketa i da bi bilo dobro da se to što pre reši i u svakom slučaju ne može biti uslovljeno ničim drugim jer je to već postojeće opredeljenje”, istakao je Lajčak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne dolazi te vise evropski lesinari

    2. decembar 2022 | 07:31

    KOSMET JE SRBIJA

  • Despot

    2. decembar 2022 | 13:19

    Zasto uopste dolazi,kad se nista ne pita?!

  • M.p

    2. decembar 2022 | 17:18

    Gledajte svoja posla ovo nije za vas ,jednostavno nema rezultata sve je gore. Nemate istrumente da sami disciplinujete Kurtija, on radi sta hoce na stetu Srba provokacije i izivljavanje teroror to je njegov posao . Nema tu dogovora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA