≫ 

Vučić posle sastanka sa Varheljijem: "Srbi južno od Ibra na ivici da napuste institucije. Ljudi, sve vri"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija

  • 12
Aleksandar Vučić, Oliver Varheji Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu.

Sastanak, u Predsedništvu, je počeo nešto posle 11 časova, a teme razgovora, kako je ranije najavljeno iz Brisela, su reforme koje se očekuju od Srbije u procesu evropske integracije.

- Pokazivali smo poštovanje prema svakoj vrsti podrške i pomoći koju smo dobijali od naših partnera. Nikada nisam krio tu zahvalnost. Ni mene ni građana Srbije. Razgovarali smo o velikim projektima. Kao što je brza pruga Beograd- Niš. Evropska unija je tu predvidela veliku podršku. Mi smo im na tome izuzetno zahvalni. Ono što je takođe važno za nas razgovarali smo o vladavini prava. Gospođa Mišćević i Maja Popović zajedno sa Anom Brnabić rade na tome - rekao je predsednik i dodao:

- Ukazao sam mu da se postepeno urušavala svaka vrsta mogućnosti za normalan razgovor sa Prištinom. Sve što sam rekao juče o Kurtiju, Rašiću... To i mislim, potpišite me i danas. Obavestio sam ga da preko teritorije Srbije niko ne može da pravi tzv. zaobilaženje sankicja, mi se ne bavimo kriminalom. Rekao sam mu da nisam ni lud ni pijan ni blesav. Od svega što pijem je čaj od kamilice i koka-kola. Ukazao sam mu kako se urušavala svaka vrsta razgovora sa Prištinskom stranom - istakao je.

Kako je rekao, krenula je protivzakonita izgradnja baza specijalne policije na severu Kosova, kao i maltretiranje Srba. Pa su, navodi, izmislili priču o ličnim kartama. Pa problem sa tablicama.

-  U trenutku kada su podizali tenzije, svakoga dana su ponavljali, uključujući i berlinski samit, mi nećemo nikada da formiramo zajednicu srpskih opština. To su rekli i juče. Onda su protivzakonito suspendovali Nenada Đurića. Pa šta još da čekamo, šta je sledeće nedelje? Onda je hteo da ubaci u skupštinu svoje poslušnike, Trajkovića, Rašića... Što obmanjujete svet da su to predstavnici Srba, predstavnici su oni koji su dobili podršku naroda - istakao je Vučić.

I reći ću vam na engleskom - It's enough!

- Srbi južno od Ibra su na ivici da napuste institucije. Ljudi, sve vri. Lako je nama u Beogradu da sedimo, teško da osetimo ono što oseća narod na Kosovu i Metohiji. Ljudi više neće da trpe Kurtijev teror - upozorio je Vučić.

Varhelji je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o energetici i migrantima, jer energetska kriza koja postoji u Evropi ne zna za granice i utiče i na Zapadni Balkan.

- Stvorili smo paket pomoći od najmanje dve i po milijarde evra za region - najavio je on. On je dodao da je ponosan i srećan što može da doprinese rešavanju ovog problema već ove godine.

Drugi deo programa biće posvećen ulaganjima koja treba da promene energetsku sliku Zapadnog Balkana i za to nam je potreban novi plan.

Vučić je na kraju, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da stoji iza svake reči.

- Je l vi razumete da mi odemo u Brisel, da treba da se porodimo da ubacimo pola rečenice u nešto što se gotovo podrazumeva. Da tri reči, pola umetnute rečenice, stavimo u neki tekst. Primoran sam da slušam o tome kako je Hrist došao na vlast u Prištinu. Dobio sam ogromno poverenje naroda koje moram da opravdam, da se borim za srpski narod - poručio je na kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    2. decembar 2022 | 13:03

    Prestanite da nas zaluđujete evropskim putem i ulaskom u eu. Narod ne želi u eu! ❤🇷🇸

  • Dragan

    2. decembar 2022 | 16:07

    mozda ce stadion od 900 miliona eura koji gradimo da nam pomogne

  • A. P

    2. decembar 2022 | 14:23

    Koliko ce da traje ova agonija, oko Kosova i Metohije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA