≫ 

Petković: Beograd će razmotriti vraćanje 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo

Aljbin Kurti je očigledno krenuo u finalni pokušaj okupacije severa KiM

Između 200 i 300 Kurtijevih policajaca do zuba naoružanih peške je, u pratnji brojnih oklopnih vozila, umarširalo večeras iz pravca juže Mitrovice u Severnu Mitrovicu i upitilo se u pravcu Bošnjačke mahale, saznajemo od svedoka iz Severne Mitrovice.

Kako saznaje Kosovo online, bačene su i dve šok bombe.

Aljbin Kurti je očigledno krenuo u finalni pokušaj okupacije severa KiM. U jeku najnovijeg skoka tenzija, Kosovska policija najavila je da će u narednim danima da pojača svoje prisustvo na Severu.

Kosovska policija navodi da je održavanje javnog reda, garantovanje bezbednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike među njihovim glavnim ciljevima.

Naznačili su da u policijskom operativnom aspektu imaju kapacitete za upravljanje i kontrolu bezbednosne situacije i održavanje reda na celom Kosovu, kao i za preduzimanje radnji za sprovođenje zakona.

"Prioritet Kosovske policije je da obezbedi bezbednost za sve građane, pa će, ocenjujući situaciju i trenutne trendove u severnim opštinama, policija narednih dana pojačati prisustvo policije na Severu kako bi ostvarila ciljeve", dodaje se u sapštenju, prenosi Kossev.

Preciziraju i da kontinuirano prate i analiziraju dešavanja na Kosovu i vrše stručne procene na osnovu kojih preduzimaju, kako navode, neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka kosovskih organa.

23.04 Petković: Kurti nastavio sa nasilnim akcijama

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare da je Aljbin Kurti nastavio sa nasilnim akcijama.

- Prema našim saznanjima oko 300 do 350 policajaca su negde oko 20.30 upali na sever KiM iz pravca južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali, a onda su se rasporedili i bukvalno okupirali ceo grad. Kao razlog ili povod za upad je navodno to šti su Albanci koji žive u mešovitim sredinama uplašeni onim što se dešava na severu. Albanska policija je došla iz 5 regiona, stotine njih sa oklopnim vozilima, iako po Briselskom sporazumu, po tački 9, oni nemaju pravo da budu prisutni na severu. I to svi dobro znaju i očigledno dopuštaju Aljbinu Kurtiju da ide u ovakve veoma opasne akcije.

Petar Petković Kancelarija za Kosovo i Metohiju KIM

Petar Petković, Foto: Telegraf.rs

- Beograd će razmotriti u skladu sa rezolucijom 1244 povratak do 1.000 članova bezbednosnih snaga - najavio je Petković.

- Vučić je mnogo puta ponovio da nećemo dozvoliti novi pogrom našeg naroda. Nadam se da oni koji treba da urazume Kurtija shvataju ovu poruku. Neka oni na zapadu vode računa, kako ne bi bili iznenađeni našim odlukama, jer nismo mi ti koji provociramo i kršimo sporazume. Sve to radi Kurti, a neko to dozvoljava - dodao je Petković.

- Nećemo dozvoliti da naš narod strada, da ga neko ubija i maltretira. Ja sam i večeras govorio mirno i staloženo jer smo uvereni u odlučnost naših odluka ali pre svega namere da sačuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji.

Petar Petković Kancelarija za Kosovo i Metohiju KIM

Foto: Telegraf.rs

21:55 Pojačanje za "etnički mešovite delove grada"

Iz policijskih izvora se ssznaje da se ovo policijsko pojačanje realizuje „isključivo za etnički mešovite delove grada – Bošnjačku mahalu, Tri solitera i Mikronaselje, kako bi se zaštitilo stanovništvo u ovim delovima grada, nakon više pritužbi Albanaca iz Severne Mitrovice da se ne osećaju bezbedno, navodi Kossev.

21:50 Pojačano prisustvo Kosovske policije

Pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, od večeras ulaze u severni deo Kosovske Mitrovice, sa ciljem da pojačaju prisustvo u delovima grada gde živi etnički mešovito stanovništvo, među kojima su pre svega Albanci. Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mešovitih delova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Severa da se ne osećaju bezbedno“, ovo je za KoSSev večeras potvrđeno u Kosovskoj policiji. Na terenu zabeležili smo ulazak više policijskih vozila u Bošnjačku mahalu, kod Tri solitera iz južnog dela, navodi Kossev.

Policajci su stacionirani u manjim grupama, a primetan je i manji broj građana, međutim broj građana se ipak povećava. Prema slobodnoj proceni, oko stotinak građana je trenutno okupljeno na jednom od ulaza za Bošnjačku mahali i Tehničku školu, a među njima su pojedini i sa maskama.

Situacija je za sada mirna, a gradom patroliraju i pripadnici EULEX-a.

21:22 Vanredna konferencija za novinare zbog upada specijalaca u Severnu Mitrovicu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković održaće večeras, 8. decembra, u 23 sata, vanrednu konferenciju za medije.

Konferencija za novinare je zakazana posle najnovijih dešavanja na severu Kosova i Metohije.

Video: Stotine naoružanih specijalaca ušlo u Severnu Mitrovicu: Velika drama na severu Kosova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    8. decembar 2022 | 22:08

    Došli ljudi sa Kosova prodali za veliki novac svoje kuće i imanja,kupili diplome koje su unovčili u dobra radna mesta. Ja sam 1999 godine branio svetu Srpsku zemlju i tom prilikom ranjen a većina mojih kolega se nisu živi vratili a sada Kosovari vode glavnu reč po Beogradu. Kada oni budu krenuli tada ću i ja.

  • Šta je sa Karleušom i glumcima ?

    8. decembar 2022 | 21:20

    Poslednji je trenutak da Srbi sa Kosova uzmu u ruke oružje i da brane svoje domove, ako le budu reagovali ni Srbija i Srpska vojska neçe moći da reaguju. Šiptari nisu čekali ni Albaniju ni NATO da reaguju umesto njih već su digli oružanu pobunu, što je na kraju dovelo do intervencija njihovih saveznike i ostvarenja njihovih ciljeva. Srbi moraju da uzvrate oružjem ako misle da opstanu, a onda država Srbija mora da se umeša, i umešaće se legalno po rezoluciji 1244. Ako sad ne budemo imali hrabrosti da se suprostavimo teroru onda nećemo nikad, to će biti kraj.

  • Veteran

    8. decembar 2022 | 22:17

    Odmah dati rok kforu i medjunarodnoj zajednici da se sva kosovska policija odmah povuce iz srpskog dela a ako to ne ucine da ce srbija poslati svoju vojsku da to uradi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA