• 0
 ≫ 

Mirović uručio Pokrajinsko priznanje "Ljudevit Mičatek" Suzani Kujundžić Ostojić

 ≫ 

To je danas naša stvarnost na koju smo ponosni i to će biti i jedan od najvažnijih temeljnih stubova za vreme koje dolazi

  • 0
Igor Mirović určio priznanje Ljudevit Mičatek Suzani Suzana Kujundžić Ostojić

Foto: Tanjug/Andrej Pap

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatekˮ predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzani Kujundžić Ostojić na svečanosti povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava i jednog od datuma od pokrajinskog značaja.

- Razlog da 10. decembar bude datum od pokrajinskog značaja bila je najšira saglasnost da upravo Autonomna pokrajina Vojvodina i cela Republika Srbija jesu primer poštovanja svih prava sadržanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima iz 1948. godine. Vojvodina je mesto skladnog zajedničkog života ravnopravnih ljudi, ravnopravnih nacija i ravnopravnih konfesija, mesto vekovima građene i brižno čuvane tolerancije, kao i međusobnog preplitanja različitih kulturoloških obrazaca - izjavio je Mirović.

Predsednik je dodao da pripadnici svih nacionalnih manjina u Vojvodini uživaju sva pojedinačna i kolektivna prava, čiji nivo često znatno premašuje i najviše međunarodne standarde.

- To je danas naša stvarnost na koju smo ponosni i to će biti i jedan od najvažnijih temeljnih stubova za vreme koje dolazi - istakao je predsednik Mirović.

Pokrajinsko priznanje za ljudska i manjinska prava izraz je i poštovanja i omaž velikanu Ljudevitu Mičateku, doktoru prava, uglednom advokatu i intelektualcu, novinaru i pokretaču časopisa „Dolnozemski Slovak“ – jednom od osam predsednika Velike narodne skupštine na kojoj je 25. novembra 1918. doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

- Ovo priznanje je izuzetno značajno za mene i moj dugogodišnji rad, ali i Bunjevcima koji se vekovima bore za svoj identitet, a u tom nastojanju uvek smo imali podršku Pokrajinske vlade - izjavila je predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i dobitnica Priznanja „Ljudevit Mičatek“ Suzana Kujundžić Ostojić.

Svečanosti u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i potpredsednici Skupštine Vojvodine, članovi Pokrajinske vlade, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predsednici nacionalnih saveta i drugi.

Video: Mirović: Predsednik Vučić je inicirao da se svake godine okupljamo povodom ovakvog datuma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima