Dačić: Srbi na KiM neće ostati bez podrške države, imamo tri crvene linije koje ne prelazimo

Dačić je poručio da u narednim danima u Srbiju dolazi savetnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena

  • 7
Ivica Dačić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da će u narednim danima Srbija biti izložena raznim vrstama pritisaka, ali da Srbija ima crvene linije preko kojih neće preći, prenosi Tanjug. 

- Sigurno neće ostati bez podrške svoje države. Mogu da budu sigurni da ćemo mi uložiti maksimum napora diplomatskih, nadam se samo diplomatskih i politički da zaštitimo naš narod na Kosovu i Metohija, ako treba i onih drugih svakako - poručio je Dačić gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS.

On je istakao da su crvene linije za Srbiju da ne želi nove pregovore o Briselskom sporazumu i Zajednici srpskih opština, niti Kosovo u UN, kao i fizička bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

- Koje su naše crvene linije: Prvo nema pregovora o onome o čemu smo se već dogovorili. Drugo nema priznavanja nezavisnosti, odnosno članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama. Treće - nema fizičkih napada odnosno ugrožavanja bezbednosti Srba. To su naši crvene linije. Mi smo spremni za mir, ali za to je potrebna i druga strana - ističe Dačić.

Srbima koji su ovog jutra na barikadama poručio je država uz njih. Naglasio je i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno podmeće požare, što predstavnici međunarodne zajednice tolerišu.

- Zapadu je jasno ko može da izazove nestabilnost - kazao je šef srpske diplomatije.

Navodi da u narednim danima u Srbiju dolazi savetnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, kao i državni ministri za Evropu Francuske i Velike Britanije.

-Dok će 15. decembra, tako bar najavljuju u Briselu, predstavnici Prištine podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. Od tog trenutka će krenuti različiti pritisci na Srbiju - ukazao je Dačić.

Video: Dačić: Vučić će sam odlučiti da li će učestvovati na samitu u Tirani ili ne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draža

    11. decembar 2022 | 10:10

    Sve 3 su predjene ODAVNO!!!

  • Borivoje

    11. decembar 2022 | 09:35

    Biće nažalost kao i uvek :tresla se gora rodio se miš. Narodu dole samo obećavate, a nigde podrške iz Beograda. Od reči oni nemaju ništa. Ako niste u stanju da zaštite Srbe na Kosmetu onda pustite nekoga ko ima petlju za to.

  • Ju ju ju

    11. decembar 2022 | 09:48

    Ajd dosta vise poceo si I ti sad tu istu pricu kao I Kadija, sto si ti pobego Sa Kosova sad ste od jedne napravili 3 crvene linije pa cete ih sve povecavati. Dosta vise smucili ste se vise I bogu I narodu hocemo da zivimo malo grugcije a ne 100 godina isto , Zar ti bre nije dosta svaka ptica te poznaje a kese znas da su zabranjene. Gou gou

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA