≫ 

Premijerka Ana Brnabić odgovorila Kurtiju: "Mir će pobediti"

Brnabić je poručila da će pobediti mir, a ne Kurti

  • 19
Ana Brnabić Foto: Vlada Srbije

Premijerka Srbije,Ana Brnabić, odgovorila je na navode Aljbina Kurtija koji je na Tviteru napisao da Predsedik Republike i predsednica Vlade Srbije prete vojnom agresijom tzv. republici Kosovo i najavio da će se snažno braniti.

- Ono što @albinkurti doživljava kao pretnju su naši stalni pozivi na mir i stabilnost, otvoren i pošten dijalog, poštovanje i punu primenu svih dogovora postignutih u dosadašnjem toku dijalogu Beograda i Prištine - napisala je Brnabić na Tviteru.

Ona je dodala da je Srbija posvećena miru i stabilnosti, poštuje sve potpisane sporazume: Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, ali i Rezoluciju 1244 SB UN i Povelju UN.

- Kurtijeve vrednosti su : Briselski sporazum ne postoji; Vašingtonski sporazum nije važeći; Rezolucija 1244 je vojna pretnja Prištini; ljudska prava i vladavina prava za njega znači zabrana prava Srbima da glasaju, oduzimanje imovine i svakodnevne pretnje brutalnom silom - kaže ona.

Premijerka je citirala današnji Kurtijev tvit u kojem je naveo da "Priština ne želi konflikt, već dijalog i mir".

- Međutim, činjenica je da sada svi, čak i njegove najveće pristalice iz EU i SAD, vide za šta se on zaista zalaže i kakve su njegove vrednosti. To nisu ni mir, ni stabilnost - navela je Brnabić.

Ona dodaje da još jednom, uprkos "Kurtijevom neodgovornom ponašanju i ratnohuškačkoj politici", poziva na smirenost i još više strpljenja.

- Svi protesti treba da budu mirni i demokratski. Moramo da zaštitimo najvažniju stvar za sve, a to je mir. Mir će pobediti, a ne Kurti - zaključila je Ana Brnabić.

Kurti je nešto ranije naveo da "pošto je pitanje registarskih tablica rešeno i izbori odloženi, kriminalne bande na severu Kosova nemaju više nikakav izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju".

- Predsednik i premijerka Srbije su takođe zapretili vojnom agresijom, tražeći da će se srpska vojska vrati na našu teritoriju. Ne tražimo konflikt, već dijalog i mir. Ali, želim da budem jasan: republika Kosovo će se braniti, silovito i odlučno - naveo je Kurti na Tviteru.

Video: Vučić: Srbi su shvatili šta ih čeka i zato su reagovali, Pantić se nalazi u bazi albanske policije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA