≫ 

Vučić o situaciji na KiM: Izdao sam najvažnija naređenja, Savet ih je prihvatio

Odluke su donete na večerašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost

  • 83
Aleksandar Vučić Foto: Printsrkin/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o najnovijim odlukama u vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji, donetim na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Mi smo analizirali sve što se zbiva na KiM. Događa se ono što smo najavili juče i prethodnih dana - rekao je Vučić u Drugom dnevniku RTS-a.

- Reč je o pokušaju završavanja sa "srpskim problemom" na KiM, u kome učestvuju kosovske vlasti i jedan deo međunarodne zajedince - dodao je.

Naveo je i da barikade niko iz Beograda nije najavio.

- Za nas je važno da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira. Pozivam Srbe na KiM da budu mirni i staloženi, da ne nasedaju na provokacije.

Dodao je da će nastaviti razgovor sa demonstrantima.

- Mi smo preduzeli odgovarajuće mere na zaštiti naše otadžbine, u skladu sa tim izdao sam najvažnija naređenja i Savet za nacionalnu bezbednost ih je prihvatio i moram da kažem da sam jako ponosan na naše vojnike i policajce.

Kako je dalje naveo, Srbi na KiM treba da veruju KFOR-u kao bezbednostnoj snagi koja je dužna da brine o njima.

- Dobili smo uveravanja da KFOR neće dozvoliti protivpravni upad kosovske policije na Sever, ali videćemo da li će tako biti.

- Moja poruka našem narodu je poštujete EULEKS, poštujte KFOR, ne dajte da vas isprovociraju. Dajte malo pravde Srbima, poštujte Briselski sporazum - poručio je Vučić.

U Generalnom sekretarijatu predsednika Republike večeras je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom predsedava predsednik Aleksandar Vučić.

Sednici su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković....

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana je nakon zaoštravanja bezbednosne situacije na severu KiM, do koje je došlo nakon što su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije Rosu upali danas pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode i nakon hapšenja dvojice Srba na Jarinju.

Sednica je sazvana i nakon što je predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio da je, prema informacijama koje ima, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na sednici sa svojim bezbednosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane Rosu i ostale jedinice na sever Kosova i Metohije da progoni naš narod i ''sprovodi Oluju''.

Pored predsednika Srbije, u sastavu Saveta za nacionalnu bezbednost nalaze se premijerka Srbije, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, ministarka pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor BIA, direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) i direktor Vojnoobaveštajne agencije, kao i Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

Video: Vučić pokazao slike: S dugim cevima i prstom na obaraču oduzimaju srpsko vino, upadaju u vrtić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    11. decembar 2022 | 19:50

    Не разумем ову мелодраму!? Или потпиши предају или поништи потписе из Брисела и прогласи Косово и Метохију , привремено окупираном територијом!

  • marko

    11. decembar 2022 | 19:46

    Da zacuvamo mir i stabilnost....a nas siptari kidaju :(

  • Džo

    11. decembar 2022 | 19:40

    Isturiraj MIGOVE i parkiraj na JARINJE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA