≫ 

Traže da se poštuju rezolucije Saveta bezbednosti, a kad je o Kosovu reč prave izuzetak: Oštar odgovor Brnabić

"Ne bi bilo tenzija kada bi Kurti samo poštovao sporazume, a ne ono što sada radi - jednostrano ih krši", zaključuje Brnabić

  • 3
SNS VLADA VUCIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U poslednjem saopštenju ministara inostranih poslova zemalja G7 od 14. maja 2022. navodi se da je u rešavanju svakog problema ili krize u svetu (Libija, Sirija, Jemen, Somalija, itd.) neophodno striktno sprovođenje odgovarajućih rezolucija Saveta bezbednosti UN (UNSCR), podseća premijerka Ana Brnabić.

Sada, dodaje ona, iznenađujuće, Minstarstvo spoljnih poslova Nemačke eksplicitno poručuje da Rezoluciju 1244 -kojom je predviđeno da Srbija ima pravo da traži povratak određenog broja svojih bezbednosnih snaga na Kosovo*, treba ignorisati, jer je „neprihvatljivo“.

 

Što se tiče međunarodnog prava i stabilnosti, na osnovu kojih kriterijuma odlučujete koje rezolucija SB UN se mora poštovati, a koje se moraju zanemariti?

"Na primer, u slučaju Libije, Rezolucija 2571 se mora poštovati, ali u slučaju Srbije, Rezolucija 1244 mora se ignorisati? Ovo je zapanjujući nivo apsurda. Ono za čim Srbi na Kosovu* čeznu su mir i stabilnost.

Mi ne bismo imali ništa protiv da vidimo poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN, SBUN... Još jedna stvar: ne bi bilo tenzija kada bi Kurti samo poštovao sporazume, a ne ono što sada radi - jednostrano ih krši", zaključuje Brnabić.

Video: Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    12. decembar 2022 | 00:00

    Sta smo mi docekali....

  • Dosledna propast

    11. decembar 2022 | 23:19

    Kad vratiste zvezdicu i Rezoluciju 1244? Neka ste, hvala Bogu, ali zar nije sad i vas sramota što ste još od 2018. javno govorili da je 1244 nevažeća...?

  • Anonymusv

    11. decembar 2022 | 23:08

    Ko još njega sluša ili ga nešto pita....??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA