≫ 

Vučić: Nadrealno da albanski kontingent Kfora učestvuje u maltretiranju srpske porodice u Velikoj Hoči

Priština je podnošenjem zahteva za članstvo u EU i zvanično prekršila Vašingtonski sporazum, naveo je ranije danas predsednik Srbije

  • 47
Aleksandar Vučić Kosovo Kfor Foto-montaža: Profimedia/AFP/Armend NIMANI, Printskrin: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak, posle sednice Vlade Srbije, da je na sednici doneta odluka da u elektronskoj formi danas, a sutra na administrativnom prelazu komandantu Kfora uručimo zahtev, a zahtev je u skadu sa rezolucijom da se određeni broj vojnog i policijskog osoblja vrati na KiM, do 1.000 pripadnika, i ta odluka je doneta jednoglasno.

- To je važno za zaštitu našeg stanovništva, a to bi i dramatično smanjilo tenzije na Jarinju i Brnjaku. Ne mislimo da će oni to prihvatiti, ali je važno da ima zapisano da smo pokušali, jednog dana kada se promeni odnos snaga na KiM biće "Pa zašto nikada niste tražili".

- Ne mislim da postoji mogućnost da oni naš ztahtev prihvate, smatra Vučić. - Oni to nisu želeli ni da čuju jer je to prst u oko onima koji misle da imaju prava da odlučuju o nama bez nas.

- Želim ljudima u Srbiji da kažem, svim sagovornicima sam doneo... Ovo je papir broj 1 - Povelja UN. Ovo je papri broj 2 - Rezolucija 1244. Papir broj 3 - Vojno tehnički sporazum. Papir broj 4 - Briselski sporazum. Papir broj 5 - Sporazum iz Vašingtona. Papir broj 6 - Solunska deklaracija. Pripremamo i papir broj 7.

- Kada sam pitao predstavnike međunarodne zajednice, kažite mi jedan sporazum koji ćete da poštujete. Dobio sam konkretan odgovor - nijedan. "Mi poštujemo samo ono što nam odgovara".

- U jednom od članova francusko-nemačkog predloga se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji - naveo je Vučić.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Danas su primili kandidaturu Kosova za prijem u UN. I neki naši prijatelji u Evropi su reagovali fer. Hoću da se zahvalim kiparskom predsedniku, Špancima, Mađarima, ostalim nepriznavačima i svima koji su nam pomagali.

- Mi na pravdu da čekamo ne vredi, moramo da budemo usmereni na naše ciljeve. Srbi traže da se Adžić i Pantić puste na slobodu. Ja znam, na neki drugi način, gde se nalazi Dejan Pantić. Znam da je živ - naveo je Vučić.

Na pitanje da li je siguran da na pravu adresu šalje zahtev za povratak srpskih snaga, Vučić odgovara da jeste, da je to po Rezoluciji 1244. U drugom stepenu, ako to odlučimo, možemo da idemo na Savet bezbednosti. Komandant Kfora je obavezan da donese pozitivnu odluku, ali će on naravno doneti negativnu.

- Za mene je bilo nadrealno da vidim albanski kontingent Kfora koji učestvuje u maltretiranju srpske porodice u Velikoj Hoči, dodao je Vučić.

- Neće Amerika promeniti svoj odnos prema Kosovu, ali je Amerika spremnija da nas čuje od Evrope. Možda Amerikanci suštinski bolje razumeju situaciju, oni dobro razumeju kakve probleme imamo mi - navodi Vučić.

- Imamo 4 milijarde i 95 miliona direktnih stranih investicija, što je rekord. To je suština, jer moramo da živimo.

- Članstvo u UN tzv. Kosova ne dolazi u obzir i priznanje tzv. Kosova, a o svemu ostalom možemo da razgovaramo. Prvo da formiraju ZSO, a onda da počnemo da pričamo o nečem drugom. Ne verujem da će je ikada formirati. Tražiće način da okrive Srbe i da sprovedu operaciju lažne zastave, kao sa ovom izmišljenom 'šok bombom", koja je obično pirotehničko sredstvo".

Vučić je ranije rekao da je Priština podnošenjem zahteva za članstvo u EU i zvanično prekršila Vašingtonski sporazum, a da će odgovor Beograda tim povodom biti poznat posle sednice Vlade.

Na pitanje da li ima pomaka u situaciji na KiM, Vučić je rekao da je juče razgovarao sa evropskim i američkim predstavnicima i da postoje neke ideje.

- Da li ćemo uspeti – videćemo. Situacija je komplikovana, ali daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost - poručio je Vučić.

Istakao je da to što rade neke zemlje EU predstavlja kršenje člana 49 Ugovora o EU, jer je uslov za traženje članstva u EU da budete evropska država.

- Ne znam po kom kriterijumu se to gleda da li je neko država ili ne. Da li to misli jedna, makar i najveća članica EU, da li to misle sve ili je to po članstvu u UN. Na sve smo to naučili. Moraćemo da se borimo koliko je moguće i čuvamo naše državne i nacionalne interese - zaključio je Vučić.

Video: Predsednik Vučić ugostio porodicu Srđana Petrovića iz Velike Hoče kojoj je oduzeto vino

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    15. decembar 2022 | 21:16

    Nikome od Srba nije do rata, ali ovo je poslednji trenutak da se naša vojska vrati bar na Sever KiM, jer ako to ne uradimo sad, Kosovo će uskoro postati članica NATO i onda je to završena priča sem u slučaju 3. Svetskog i nuklearnog rata, a to je loše za celu planetu. Male su nam šanse jer imamo mnogo kukavica i autošovinističkih izdajnika u svojim redovima kojima je uvek kriva srpska država, a Šiptari su složni, uvek uz svoj narod ko god da je na vlasti, i spremni su da ratuju i za to malo teritorije na Severu Kosova, nisu kukavice, a imaju i podršku Zmerike i NATO. Koliko god da smo u lošoj poziciji ovo nam je poslednja šansa. U suprotnom, neka se Srbi sa KiM pakuju i dodju u svoju Srbiju i da miniramo sve granice prema Šiptarima i da ne dozvolimo da više nikad nijedan arnaut ne kroči u Srbiju, jer će za 50 godani doći do Niša i Kraljeva. Nema predaje, dogodine u Prizrenu!

  • Sladjan Kl

    15. decembar 2022 | 21:28

    BAS ih briga sta smo mi odlucili.Oni su odavno odlucili sta ce i kako biti.A mi mozemo samo da sastancimo i potpisujemo nesto sto samo mi postujemo.Tako da se mozemo slikati sa time.

  • Policiju već imate

    15. decembar 2022 | 21:06

    Upravo su skinuli separatističke uniforme, samo im pošaljite naše. Nikad više u institucije nezav. Kosova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA