≫ 

Ivan slavi Nikoljdan na barikadama u Rudaru umesto u toplom domu: "Molimo se da nam Bog da snagu da izdržimo"

Obeležavanju je prisustvovao veliki broj ljudi

  • 7
Barikade, Rudare, Kosovo i Metohija, Sveti Nikola, slava FOTO: P.A.

Kod krsta u Rudaru danas je obeležen Sveti Nikola, krsna slava skoro polovine pravoslavnih vernika u Srbiji. Na barikadi u tom mestu, nedaleko od krsta, postavljen je sto i na njemu ikona svetitelja, sveća, vino i posna trpeza.

Obeležavanju je prisustvovao veliki broj ljudi.

Okupljenima se obratio jedan od svečara, načelnik Školske uprave za Kosovo i Metohiju, Ivan Zaporožac, čestitavši praznik onima koji slave i poželevši da naredne godine krsnu slavu obeleže u svojim domovima, u zdravlju, miru i veselju zajedno sa porodicama i prijateljima, piše Radio Kontakt plus.

"Kao što vidite, krsnu slavu - obeležje srpskog naroda, danas umesto u svojim toplim domovima obeležavamo ovde u Rudaru, pod jednom zastavom, ispred časnog krsta, sa željom da nam Bog da snage da se izborimo da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima. Molimo se da nam da volju, snagu i istrajnost da izdržimo i da se odupremo silama iz Prištine koje pokušavaju da pokore i prognaju naš narod", rekao je Zaporožac.

Podsetimo, Srbi na severu Kosova deseti dan provode na barikadama, protestujući zbog hapšenja svojih sunarodnika.

Od 10. decembra traje blokada glavnih saobraćajnica na ovom području.

Barikade su postavljene u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Petković: Srbi na KiM veroučitelji, jer svedoče šta znači biti hrišćanin na delu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, uputio je vernicima, posebno na Kosovu i Metohiji, čestitku povodom Nikoljdana.

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji je čuvar naše pravoslavne baštine i običaja, i danas, kada u izazovnim trenucima ovaj veliki praznik obeležava na putevima, na barikadama, pod šatorima, potvrđuje da je dosledno na stazi miroljubive hrišćanske vrline", naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, ceo srpski narod je danas sa sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, ujedinjen u želji da se očuvaju srpski hrišćanski i pravoslavni temelji.

"Srpski narod je opstao kao kolektiv zato što je svoju kulturu i običaje čuvao i onda kada to nije bilo lako, i Srbi na Kosovu i Metohiji pokazuju snagu i rešenost dostojnu naših predaka, braneći ne samo svoja prava i slobodu, već i identitet i vrednosnu vertikalu vaskolikog srpstva", dodao je Petković.

Srbi na Kosovu i Metohiji, naveo je direktor Kancelarije za KiM, svima su danas veroučitelji, jer svedoče šta znači biti hrišćanin na delu.

"U nadi da će im biti dozvoljeno da slavu obeleže bez provokacija i incidenata, i moleći se da nam Sveti Nikola bude na pomoći, svim svečarima na Kosovu i Metohiji želim srećan i blagosloven praznik", stoji u čestitki Petra Petkovića.

Podsetimo, iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini saopšteno je da je odložena humanitarna svirka "Studenti za decu Kosmeta", koja je planirana za danas u 19 časova u blizini barikada u Rudaru.

Naveli su da je "svirka pomerena za drugi dan kako bi zajednički doprinos bio veći", pošto veliki broj njihovih kolega i sugrađana slavi Svetog Nikolu, pa neće moći da učestvuju u humanitarnoj akciji.

Cilj organizatora je da se prikupe novčana sredstva za novogodišnje paketiće, koji će biti uručeni deci na Kosovu i Metohiji.

Video: Zapamtite ime ovog domaćina: Obeležio krsnu slavu nasred barikada na KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gm

    19. decembar 2022 | 19:51

    Sta li vise i vi glumite zrtve, nije mi jasno?! Covece, slavi kako se slavi i ne privlaci paznju!

  • E srbijo bedna li si sa tvojim kosovarima.

    19. decembar 2022 | 19:07

    Brukaju nas gde god stignu. Svi na pravoslavce gledaju ko idiote. Zbog ovakvih primera. Da nas vidi televizija, mi eto protestvujemo, mi stavljamo barikade. I sta ce da postignu, apsolutno nista. Nisu se borili kad je trebalo, nemoj ni sad. Navikli da trpe, pa nek i dalje terorisu. Ovamo nam sole pamet, branite svetinje, jes evo trcimo. Da tamo jurne 3 miliona srba, pa da se useru. Ovako jok, i tako 40 godina, i dalje nemamo pare za obilazak pristine, ko u staroj pesmi.

  • mihailovic

    19. decembar 2022 | 18:29

    Ovo je rezultat neustavnih Briselskih sporazuma i "EU puta "... Jadan nas narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA